Extrémní projevy počasí? Před tornády jednoduše varovat nejde, upozorňuje ředitel ČHMÚ

3. srpen 2021

Český hydrometeorologický ústav chce po nedávných extrémních projevech počasí hlavně na jihu Moravy lépe a více informovat o vydávaných výstrahách. Jak vlastně systém výstrah funguje?

Každý výstražný systém má čtyři základní části: znalost rizika, monitoring a předpověď, diseminaci výstrahy a schopnost reagovat. My se nacházíme v prvních třech částech. A pokud kterákoliv z nich nefunguje, celý systém výstrah selhává,“ upozorňuje Mark Rieder, ředitel Českého hydrometeorologického systému.

Výstražný systém je nyní postaven tak, že míra vydávané výstrahy je vždy kombinací pravděpodobností výskytu daného jevu a míry intenzity jeho dopadů. „Když je vysoká pravděpodobnost, že přijdou třeba bouřky a očekává se vysoká intenzita dopadu, pak vydáme červenou výstrahu, tedy extrémní stupeň nebezpečí,“ upřesňuje.

Například před tornády ale jednoduše varovat nejde. „Aby vzniklo tornádo, musí být naplněna celá řada podmínek. A i když se naplní, stále to neznamená, že tornádo vznikne,“ vysvětluje ředitel Českého hydrometeorologického ústavu. „Tornádo navíc nemáme klasifikované jako rizikový jev — vzhledem k četnosti jeho výskytu v Česku.“

Podobně silné tornádo jako letos máme naposledy zaznamenané z roku 1119 z Kosmovy kroniky.
Mark Rieder

Další radar v Česku?

Čeští meteorologové v současnosti pracují se dvěma radary – jeden je v Brdech a druhý na Drahanské vysočině. Toto pokrytí je dostatečné, říká Rieder. Oba radary jsou navíc součástí celoevropské sítě radarů.

Přesto meteorologové ve spolupráci s armádou uvažují o umístění dalšího radaru, konkrétně v oblasti Orlických hor.

Jak se vyznat ve vydávaných výstrahách?

Pravděpodobnost výskytu nebezpečného jevu se vyjadřuje třemi úrovněmi, které odrážejí míru nejistoty předpovědi výskytu a konkrétní lokalizace jevu v okamžiku, kdy je předpovídán, respektive pozorován:

  • Nízká pravděpodobnost (P < 50 %)
  • Vysoká pravděpodobnost (P > 50 %)
  • Pozorovaný jev (P = 100 %)

Podle kombinace očekávané intenzity jevu a pravděpodobnosti jeho výskytu se rozlišují také tři úrovně nebezpečí:

  • nízký stupeň nebezpečí (žlutá)
  • vysoký stupeň nebezpečí (oranžová)
  • extrémní stupeň nebezpečí (červená)

 

(zdroj: ČHMÚ)

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.