Pavel Maurer objevil nový způsob obsluhy. Na zdvojení číšníků neprodělá ani restaurace, ani host

29. září 2019
Glosa Pavla Maurera

Obsluhovali vás někdy dva číšnici najednou? Podobné scény známe většinou jen z filmů nebo těch nejluxusnějších restaurací. Pavel Maurer se ve své gastroglose zaměřil na výhody takové obsluhy.

Nedávno jsem obědval v jedné docela rozměrné restauraci a zažil jsem něco, co jsem ještě nikdy neviděl! Ke hostům nechodil pouze jeden číšník, jak bývá zvykem, ale rovnou dva. Žena a muž.

Čtěte také

Zpočátku mi to nedocházelo, ale pak jsem je pozorně sledoval a zjistil jsem, že ta žena, spíše dívka, u každého stolu velmi podrobně a zkušeně prezentovala co mají k jídlu a k pití, jaký doporučuje vybrat předkrm, že salát je dnes lepší si dát s někým napůl, protože je velký, a pak dále podrobně popisovala hostům, jestli omáčka s feferonkami není příliš pálivá a zda kuřecí maso je z drůbeže, která na vlastní oči viděla slunce a občas si dokonce mohla zaběhat po trávě.

Servírka okouzlovala hosty svými perfektními znalostmi a inspirovala je, co si mají objednat, zatímco její tichý stín, tedy muž, číšník číslo 2, si pečlivě zapisoval objednávky a ona měla tím pádem stále dost prostoru pro kontaktní otázky klientů. Jednoduše řečeno, jeden dělal show a druhý si psal poznámky a upřesňoval objednávku.

Inspirativní zdvojení číšníků

Někdo by si řekl, že tu plýtvají personálem a většina restaurací na to nemá prostředky, že je to marnotratné a zbytečné. Já tvrdím, že všechny stoly v té velké restauraci byly obslouženy velmi rychle, vše kmitalo a „odsýpalo“. Žádné chyby v objednávkách, každý host dostal přesně, co chtěl, obsluhující personál už se nemusel ptát, kdo u stolu má polévku, kdo paštiku a kdo pečenou kachnu.

Vše bylo jasné, profesionální, rychlé a milé. Nikdy jsem se nedozvěděl tolik zajímavých informací o tom, co budu mít na talíři a nikdy se mi tak dobře neobjednávalo jídlo a pití. Já vím, že problémy s personálem v restauracích mají prakticky všichni.

Restauratéři hořekují, že nejsou lidi, tedy určitě tím mají na mysli kvalitní lidi, a naopak personál si zase pro změnu stěžuje na restauratéry, že je špatně platí, že mnohdy pracují v nedůstojných podmínkách, že hosté jsou občas trochu nepříjemní až hrubí a že dávají malé spropitné!

No tak, já jsem o dýšku už hovořil mnohokrát, tak dnes jej nechám stranou, ale co se týká personálu, tenhle příklad takzvaného zdvojení číšníků mi připadá velmi inspirativní a věřím, že na takovém způsobu obsluhy určitě neprodělá nakonec nikdo, ani restaurace, ani host!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio