Pavel Maurer objevil nový způsob obsluhy. Na zdvojení číšníků neprodělá ani restaurace, ani host

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy číšník
0:00
/
0:00

Obsluhovali vás někdy dva číšnici najednou? Podobné scény známe většinou jen z filmů nebo těch nejluxusnějších restaurací. Pavel Maurer se ve své gastroglose zaměřil na výhody takové obsluhy.

Nedávno jsem obědval v jedné docela rozměrné restauraci a zažil jsem něco, co jsem ještě nikdy neviděl! Ke hostům nechodil pouze jeden číšník, jak bývá zvykem, ale rovnou dva. Žena a muž.

Zpočátku mi to nedocházelo, ale pak jsem je pozorně sledoval a zjistil jsem, že ta žena, spíše dívka, u každého stolu velmi podrobně a zkušeně prezentovala co mají k jídlu a k pití, jaký doporučuje vybrat předkrm, že salát je dnes lepší si dát s někým napůl, protože je velký, a pak dále podrobně popisovala hostům, jestli omáčka s feferonkami není příliš pálivá a zda kuřecí maso je z drůbeže, která na vlastní oči viděla slunce a občas si dokonce mohla zaběhat po trávě.

Servírka okouzlovala hosty svými perfektními znalostmi a inspirovala je, co si mají objednat, zatímco její tichý stín, tedy muž, číšník číslo 2, si pečlivě zapisoval objednávky a ona měla tím pádem stále dost prostoru pro kontaktní otázky klientů. Jednoduše řečeno, jeden dělal show a druhý si psal poznámky a upřesňoval objednávku.

Inspirativní zdvojení číšníků

Někdo by si řekl, že tu plýtvají personálem a většina restaurací na to nemá prostředky, že je to marnotratné a zbytečné. Já tvrdím, že všechny stoly v té velké restauraci byly obslouženy velmi rychle, vše kmitalo a „odsýpalo“. Žádné chyby v objednávkách, každý host dostal přesně, co chtěl, obsluhující personál už se nemusel ptát, kdo u stolu má polévku, kdo paštiku a kdo pečenou kachnu.

Vše bylo jasné, profesionální, rychlé a milé. Nikdy jsem se nedozvěděl tolik zajímavých informací o tom, co budu mít na talíři a nikdy se mi tak dobře neobjednávalo jídlo a pití. Já vím, že problémy s personálem v restauracích mají prakticky všichni.

Restauratéři hořekují, že nejsou lidi, tedy určitě tím mají na mysli kvalitní lidi, a naopak personál si zase pro změnu stěžuje na restauratéry, že je špatně platí, že mnohdy pracují v nedůstojných podmínkách, že hosté jsou občas trochu nepříjemní až hrubí a že dávají malé spropitné!

No tak, já jsem o dýšku už hovořil mnohokrát, tak dnes jej nechám stranou, ale co se týká personálu, tenhle příklad takzvaného zdvojení číšníků mi připadá velmi inspirativní a věřím, že na takovém způsobu obsluhy určitě neprodělá nakonec nikdo, ani restaurace, ani host!