Pavel Maurer: Kromě gastronomie kopřiva zasahuje i do módy

4. leden 2020
Glosa Pavla Maurera

Když se při procházce popálíte o kopřivu, určitě vás nenapadne, že byste si z ní měli udělat čaj nebo ji dát do sekané. Její použití v kuchyni je ale opravdu široké. A nejen tam! Jak vám prozrazuje Pavel Maurer v dnešní gastroglose – kopřiva se v posledních letech objevuje znovu třeba v módě.

Rád bych vám dnes něco pověděl o kopřivách. Myslíte, že je to otravný plevel? Vůbec ne! Měli jste někdy možnost ochutnat třeba kopřivový špenát? Napít se kopřivové limonády, kopřivového čaje nebo dokonce, olízli jste někdy kopřivovou zmrzlinu? Člověk by si mohl myslet, že tahle žahavka, co roste na kdejakém rumišti, v příkopech a občas také někomu zahlušuje zahrádku, takže nestojí za řeč a je spíše pro zlost a popálené ruce.

Čtěte také

Ale tak to není! Kopřivy jsou úžasné rostliny a jejich obrovský potenciál. Díky Bohu, i u nás už se našli osvícenci, kteří kopřivy promyšleně pěstují na farmách a znovuobjevují její kvality!

Ovšem pozor! Kopřiva neroste všude, jak by se nám mohlo zdát, je citlivá na prostředí a nemá ráda chemické ošetřování, což jsou vlastně samé pozitivní informace. Je to plodina bezodpadová, dá zpracovat úplně celá. Když ji necháte růst na poli, kompletně jej vyčistí a ozdraví.

Já jsem se naučil používat kopřivy do zeleninových salátů a také třeba do sekané. Prostě vyběhnu na naši malou zahrádku a vždycky tam někde v rohu pár kopřiv najdu a jsou pro mne milou a zdravou ingrediencí. Moje babička kopřivy sekala dohromady s obilnou kaší a cpala je husám do krku o posvícení. Bylo mi to odporné, nyní však chápu, na jak vysoké nutriční úrovni byla naše drůbež rozmazlována.

Držím proto palce malému (PSII) Inkubačnímu Institutu na Moravě, který ve spolupráci s místní farmou, s univerzitní fakultou a výzkumným ústavem jako vůbec první na světě pracuje na genové sekvenaci kopřivy. Znamená to, že zjišťují části DNA kopřivy. Tedy jak může být využita průmyslově a k čemu je nám dobrá v běžném, každodenním životě! 

Čtěte také

Kdo by tušil, že kromě gastronomie, kopřiva zasahuje i do módy. Nemám určitě na mysli ty nechvalně proslulé kabáty z kopřivových vláken, které si určitě vybaví bývalí vojáci. Před desítkami let se jim v armádě nadávalo kopřiváky. Látka byla utkána z žahavých kopřiv, byla velmi teplá, ovšem dokázala ukrutně kousat a svého nositele potrápit jako veš za krkem.

Dnes technologie pokročily a proti vlně a bavlně jsou kopřivová vlákna žádána pro své nebývalé tepelně izolační vlastnosti. Módní salóny v Londýně se jimi chlubí. A tak se můžeme těšit i na džíny i kabáty z kopřivových vláken. Já však nedám dopustit na kopřivový závin, špenát a různé kopřivové čaje. To je koncentrované zdraví a potěšení pro náš organismus! Proto, ať žije znovuobjevení a reinkarnace dobrých surovin!

 

autor: Pavel Maurer
Spustit audio