Bio káva a fialová kukuřice.Trendem roku 2020 budou zdravé potraviny, předpovídá Pavel Maurer

1. leden 2020
Glosa Pavla Maurera

Nový rok s sebou přináší spoustu výzev a změn. A můžou se týkat také našeho stravování. Odborník na gastronomii Pavel Maurer se ve své první letošní glose zamýšlí nad tím, co nového přibude do našeho jídelníčku a co naopak zmizí. Bude letos módní jíst fialovou kukuřici z Peru nebo sladidlo z březové kůry? A co když už nebudeme moct jíst některé druhy zeleniny nebo ryby kvůli změnám na planetě?

Každý rok v tuto dobu se objevují na celém světě různé předpovědi na téma jídlo a pití. Co asi budeme jíst v roce s magickým číslem 2020? Jaké ingredience budou kuchaři nejvíce používat? A také se naskýtá dosti palčivá otázka – zda z našeho jídelníčku třeba nezmizí nějaké potraviny? Prostě už nebudou!

Čtěte také

Třeba zmizí tuňáci, protože jsme jich snědli tolik, že v některých mořích na ně už skoro nenarazíte. Nebo, že se díky klimatickým změnám přestanou pěstovat některé druhy zeleniny, nebo že jsme ovoce a zeleninu tak dlouho geneticky modifikovali, že už se vlastně vůbec nedá jíst. Tedy dá, ono se nechá konzumovat v podstatě všechno, ale bohužel, v mnoha surovinách po tom nekonečném přešlechťování a vylepšování často nezbylo téměř nic.

Takže my různá jídla sice můžeme jíst, ale pro naše tělo už nejsou žádným velkým přínosem, častěji spíše zátěží. Trendem roku 2020 budou určitě skutečné potraviny, které jsou pro naše zdraví nejlepší. Průmyslově zpracované potraviny, nebo dokonce ultrazpracované potraviny sice vytváří dojem, že jsou lacinější, dobře se skladují a jejich chuť se dá upravovat. Ovšem dopad na naše zdraví je negativní. 

Kuchaři příštího roku, tedy ti vnímaví a chytří kuchaři a potravináři, se zaměří na kreativní burgery a na náhradní cukry a sladkosti. Budou hledat suroviny ze svého ‪blízkého okolí. Podpoří lokální farmy, moře, řasy, probiotika, neobvyklé varianty masa, obnovitelné zemědělství, udržitelný rozvoj. Některé restaurace již nyní programově a ze zásady vyškrtly ze svého jídelníčku některé potraviny, které nejsou vyprodukovány šetrným způsobem, také nepřipravují masové pokrmy ze zvířat chovaných a zpracovávaných nehumánně.

Čtěte také

Nenabízejí velryby, želvy a určité druhy ptactva. Ano, já jsem si vědom, že na naší planetě žijí stovky milionů lidí, kteří snědí prakticky všechno, na co narazí nebo co chytí. Oni ovšem, na rozdíl od nás, nemají jinou šanci. My, co máme k dispozici prakticky všechno, můžeme hloubat nad tím, jaké budou trendy v gastronomii. Zda bude v tomto roce frčet fialová kukuřice z peruánských kopců, bio-káva z etiopských plantáží, nebo náhražkové sladidlo z březové kůry.

Také budeme preferovat jiné oleje než ten palmový, jehož produkce vyhlazuje lesy a tygry na Sumatře a slony na Borneu. Jenomže, při tom všem našem relativním nadbytku je potřeba, abychom hlavně a pořád mysleli na tu část naší krásné planety, kde každý den nemají co do pusy. Protože, když zapomeneme na tohle, tak oni nadcházející rok 2020 dost možná nepřežijí. 

autor: Pavel Maurer
Spustit audio