Biopotraviny chrání nás i naše okolí, zamýšlí se Pavel Maurer

zelenina
zelenina
0:00
/
0:00

Jsou bio produkty předražené, nebo jsou to skutečně lepší potraviny? Podle Pavla Maurera jsou vypěstovány šetrněji k životnímu prostředí, zemědělci k jejich vypěstování postupovali podle tradičních metod a navíc chutnají lépe. Ostatně to prý poznají i jeho děti.

Kdo z vás by to nechtěl ochutnat? Bůvolí jogurt, medovinu, jablečné pyré s černým rybízem, makový nefiltrovaný olej, sušenou klobásu z mangalice, švestková povidla, okurkovou limonádu, vyzrálý stejk z jalovice, nebo třeba dračí med! A tak dále, a tak dále, ale hlavně – vše v super kvalitě, totiž bio!

Na tomhle všem a ještě celkem na 78 českých bioproduktech jsem si pochutnával spolu s celou slovutnou porotou tenhle čtvrtek v rámci již 18. ročníku soutěže Česká biopotravina. Protože jsem měl to štěstí být u této bohulibé akce od samého začátku, mohu vám čestně sdělit, že se náš domácí biotrh rozvíjí velmi slibně a stále přibývá více lidí, kteří chápou tento způsob života a stravování v nejširších a řekl bych nejrozumnějších souvislostech.

Ekologické zemědělství a vůbec jakákoli bioprodukce je určitě jedna z cest, jak žít zdravěji a jak se chovat k naší planetě s větší osobní odpovědností. Často, když hovořím na téma bio, ozve se nějaký rozčílený hlas: „Vždyť je to drahý! Proč si mám kupovat dražší mrkev, máslo nebo biokuře? Opravdu mi to vylepší život?”

Po kvalitních pokrmech se v kuchyni zapráší

Ano, jsem přesvědčen, že když si člověk do svého jídelníčku zařadí pár biopotravin, určitě neudělá chybu. Já doma ve špajzce také nemám všechno bio. To zatím nezvládnu. Ale už jsem si mnohokrát vyzkoušel na svých dětech, které nelžou a instinktivně si vybírají to nejlepší, že krajíc dobře upečeného žitného chleba s biomáslem, biosýrem a s rajčetem, které skutečně chutná jako rajče, tak po těchto celkem obyčejných, ale kvalitních pokrmech se v kuchyni jen zapráší.

I ta bioroštěná může mít menší porci a stejně kvalitně zasytí, protože má v sobě větší sílu. Bio je filosoficky vzato, návrat člověka k původnímu přístupu k využívání přírody, jsou to metody našich prababiček, které hnojili jen opravdovým hnojem a domácím kompostem, neznaly chemikálie a přírodu neurychlovaly. Nebylo jak. Bio, podle mého názoru, chrání nás i naše okolí.

No, a pokud byste chtěli vědět, kterou biopotravinu jsme letos vyhodnotili jako nejlepší mezi masem, mlékem, sýry, sušenkami, limonádami, kefírem i vínem, musíte si počkat do 4. září. A to už je za chvíli.

Spustit audio
autor: Pavel Maurer

Související