Pavel Kozák

9. březen 2010

Kvalita českých řek se v posledních letech zlepšila, a to jak na malých, tak na velkých tocích. To v úterním Dopoledním Radiožurnálu zdůrazňuje Pavel Kozák, ředitel Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického. A přestože lokální problémy s vodním znečištěním existují, zůstává optimistický: "Je vidět ohromná snaha, ať už mluvím o budování čističek, nebo o omezování znečištění." Ve středu 10. března bude hostem fotograf Jan Šibík.

Takový pohled tedy Pavel Kozák nabízí, ohlédne-li se do nepříliš vzdálené minulosti. A obrátí-li své zraky do stejně blízké budoucnosti, optimismus jej neopouští. "Co se týče malých říček, situace je už teď dobrá a bude se zlepšovat," odpovídá ředitel Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického na otázku, zda bude z českých řek někdy opět možné pít vodu beze strachu z nemoci - s tím, že výjimku představují spodní toky Vltavy a Labe.

Plné nejen vody, ale také ryb - takové jsou stále ještě české řeky. A není tomu tak dávno, co čeští vědci šokovali svět zjištěním, že maso kapra, který byl krmen speciálními granulemi, dokáže snížit obsah cholesterolu v těle člověka. "Je to trochu zjednodušené," uvádí tvrzení na pravou míru Pavel Kozák. "Maso ryb jako takové - včetně našeho kapra nebo pstruha - je zdravé a obsahuje omega-3 mastné kyseliny."

To, že konzumace rybího masa má na zdraví člověka příznivý účinek, se zjistilo už před několika desítkami let. "Příkladem je populace norských Eskymáků," uvádí příklad Pavel Kozák. "Ti netrpí žádnými srdečními chorobami a prokázalo se, že na to má značný vliv i výživa založená na rybách."

Z tohoto zjištění tedy čeští odborníci vyšli a začali kapry krmit speciálními granulemi. "Pokud by byl český kapr živ z přirozené potravy, není v podstatě co vylepšovat. My jsme však kapra nuceni přikrmovat, abychom dosáhli přírůstků. Snažíme se tedy do stravy kaprů zařadit přirozené komponenty s příznivým obsahem omega-3 mastných kyselin."

A jestli kaprům taková strava chutná? I to Hanku Shánělovou v Dopoledním Radiožurnálu zajímalo. Stejně jako co je pravdy na tom, že by obyčejní raci mohli být schopni varovat lidstvo před teroristickým útokem. A odpovědi Pavla Kozáka si poslechněte ve zvukovém záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Pavlem Kozákem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.