Pacienti v umělém spánku a hučení plicních ventilátorů. Jak vypadá práce sestry na covidovém oddělení?

7. listopad 2020

Na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny ve Fakultní nemocnici Ostrava mají 19 pacientů na umělé plicní ventilaci – mnoho z nich s velmi vážným průběhem onemocnění covid-19. Potřebují neustálou pomoc sester i nejmodernějších technologií. I přes neúnavnou péči jsou jejich šance na přežití v případě silného zanícení obou plic asi 50 na 50. Jak vypadá práce sester na tomto oddělení? To zjišťoval náš reportér Matěj Skalický…

Ochranné pomůcky jsou při vstupu na jednotlivé boxy s pacienty vůbec nejdůležitější. Staniční sestra Alice mi dává zelenou halenu a kalhoty, na ně přijde skafandr a návleky na boty, na obličej speciální respirátor a ochranné brýle. Na ruce navléknu dvoje gumové rukavice.

Čtěte také

„Pokaždé když jde sestra pacientovi vyměnit léky nebo když se s pacientem cokoliv děje, musí vstoupit do tohoto boxu. Nejvíc fyzicky náročné jsou toalety. Když máte pacienta otočeného a musíte převléct celé lůžko, je to fyzicky náročné,“ popisuje staniční sestra.

Je mi příšerné vedro a vlhko, špatně se mi dýchá, záda mi polévá horký pot a brýle se mi mlží a rosí. A to jsem v ochranném obleku možná minutu nebo dvě. Například Pavel, který je tu v roli všeobecné sestry, stráví na boxu i několik hodin. „My jsme na boxu dejme tomu i šest nebo sedm hodin v kuse, aniž bychom se zastavili,“ říká s tím, že nemá čas se ani napít nebo si dojít na záchod. 

Nenahraditelná péče sester

Čtěte také

Na oddělení se stále něco děje, sestry se téměř nezastaví. Pro ně ale prý jde o běžnou péči a téměř rutinu. Teď například musí sestra Lenka přetočit a přebalit pacienta. Pomáhá jí v tom studentka medicíny, která má ještě před státnicemi, ale rozhodla se pomoct. 

Na klinice onemocnělo už 13 sester a teď je tu každá ruka navíc dobrá. Jediné, co sestry nedokážou, je za pacienty dýchat. Od toho tu jsou plicní ventilátory. „Ventilátory jedou 24 hodin denně, pomáhají v tom nejdůležitějším,“ upozorňují sestry. Plicní ventilaci mohou pacientovi zavést jednak intubací, jednak prostřednictvím tracheostomie.

Boj o život

Den před natáčením tu jednoho pacienta resuscitovali. O život nemocných tu bojují každý den. Když pak po 12 hodinách dorazí domů, padnou vyčerpáním. Ale na to, co se děje tady na oddělení, myslí dál. Věří, že brzy bude líp.

Hlavně chceme, aby to naši pacienti zvládli, abychom z nich měli radost, aby byli zdraví...
zdravotníci z covidového oddělení

„Hlavně chceme, aby to naši pacienti zvládli, abychom z nich měli radost, aby byli zdraví, aby se z toho dostali. To je pro nás největší priorita,“ říkají sestry. Největší odměnou pro ně prý je, když se pacient uzdraví, usměje nebo třeba přijde poděkovat za péči a za život.

Já osobně si neumím představit větší díky než to, na které se teď těší Alice, Pavel a Lenka a další sestry a doktoři nejenom tady v Ostravě: „Díky za život.“ Nic víc asi neexistuje. Snad ho brzy uslyší.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související