Plné nemocnice? Experti představili katastrofický plán

4. listopad 2020

Celkové kapacity českých nemocnic sice zatím jsou s ohledem na covid-19 dostačující, v některých regionech se ale situace zhoršuje. Na Zlínsku už dokonce musejí některé pacienty převážet z kapacitních důvodů do jiných zařízení. Vědci z Ústavu státu a práva Akademie věd se proto rozhodli, že zveřejní doporučení pro takzvanou alokaci vzácných zdrojů, tedy jak pečovat o pacienty, kdyby kapacity a zdroje v nemocnicích už nebyly dostatečné.

Schéma, podle kterého by měli zdravotníci postupovat v případě naplnění kapacity nemocnic

V případě pacientů, kteří potřebují nějaký vzácný zdroj, tedy například plicní ventilátor, by měli přistoupit k takzvané triáži – roztřídění pacientů podle několika kritérií.

Tím prvním a hlavním kritériem je, jak velká je šance, že daný prostředek nebo léčba zabere a že třeba napojení na ventilátor zachrání pacientovi život. A pokud například není ventilátorů dostatek, aby je mohli lékaři použít i pro pacienty s nižší pravděpodobností na záchranu života, měli by nemocní s vyšší šancí dostat přednost. V poslední skupině jsou nemocní, u kterých je jen malá šance, že jim ventilátor pomůže.

Věk až jako druhé kritérium

Pokud se situace zhorší natolik, že nebude dost ventilátorů ani na záchranu pacientů s vysokou šancí na záchranu, může na řadu přijít i triáž podle věku.

Čtěte také

„Když zemře dvacetiletý člověk, smrt ho připraví třeba o 55 nebo 60 let života. To je dlouhá doba a obrovské množství věcí, které mu smrt vezme. Když to bude osmdesátiletý člověk, vezme mu už jen velice málo,“ vysvětluje David Černý z Ústavu státu a práva Akademie věd.

Samozřejmě i pacienti s nižší šancí na přežití, kteří nedostanou ventilátor, nezůstanou jen tak ležet na nemocničním pokoji. Lékaři a zdravotnický personál jim budou dál poskytovat paliativní péči. 

autoři: Vojtěch Koval , and
Spustit audio

Související