Opozice nedostává prostor se vyjádřit, tvrdí Mračková Vildumetzová před hlasováním o nedůvěře vládě

Proč se hnutí ANO rozhodlo právě teď vyvolat ve sněmovně hlasování o nedůvěře vládě? Nebylo vhodnější počkat až po druhém kole prezidentských voleb? Vladimír Kroc se ptal poslankyně hnutí ANO Jany Mračkové Vildumetzové.

Proč jste iniciovali hlasování o nedůvěře koaliční vládě Petra Fialy?

My jsme iniciovali hlasování o nedůvěře vládě z důvodu, že na minulé schůzi jsme předložili ty nejpalčivější body, které trápí lidi této země – ať už je to nedostatek léků, ať už jsou to věci v rámci sociální oblasti a dalších – a koalice nám bohužel ani jeden bod nezařadila na program schůze. Na základě toho jsme svolali poslanecký klub a poslanecký klub se jednomyslně, podotýkám, jednomyslně shodl na tom, že se sesbíráme podpisy a předložíme předsedkyni Poslanecké sněmovny návrh na vyslovení nedůvěry vládě.

Čtěte také

Jinými slovy, jestli vám dobře rozumím, vám ani tolik nejde o shození vlády, ale vám o to, abyste dali najevo: pojďte se s námi bavit?

Jde nám o to, aby tato vláda dále nevládla, protože nepomáhá lidem. Lidé mají řadu problémů, na které ta vláda v žádném případě nereaguje. Určitě tam ale je i ten aspekt, že jsme opoziční poslanci, jsme z jednotlivých regionů, my s těmi lidmi mluvíme a jsme také vázáni tím, že chceme ty problémy na půdě Sněmovny řešit a chceme těm lidem pomáhat.

Takže jde primárně o tu komunikaci?

Jde o komunikaci a jde i o to, aby ta vláda dál nevládla, protože ta vláda dobře nevládne. Ta vláda něco říká a úplně něco jiného dělá a především tato vláda nepomáhá lidem.

Není to poněkud nešťastně načasováno? Působí to totiž jako součást kampaně v klání o prezidentský úřad a podpora šéfa vašeho hnutí Andreje Babiše?

Samozřejmě, že je to tímto způsobem prezentováno. Znovu říkám, současná vládní koalice, stooosmička, měla možnost zařadit byť jeden bod na pořad této schůze, neudělala to. Bylo vidět, že nikdo z těch ministrů v tu chvíli nevystoupil, nereagoval.

Já jsem třeba měla velmi emotivní vystoupení ohledně nedostatku léků, ohledně toho, že jsem již v srpnu upozorňovala na to, že není v lékárnách Nurofen. Uváděla jsem praktické příklady lidí i osobní zkušenost v lékárně...

Čtěte také

Promiňte paní poslankyně, já se obávám, že mi neodpovídáte úplně na tu moji otázku. Co z toho, co jste chtěli probrat na té mimořádné schůzi sněmovny, nesnese odklad? Co chcete teď probrat?

Já vám to vysvětlím následujícím způsobem. To není mimořádná schůze, je to schůze na vyslovení nedůvěry vládě. My jsme se již pokoušeli v minulosti o několik mimořádných schůzí k těm jednotlivým tématům, ale nikdy nebyl schválen jejich program.

Rozumím. A co tedy nesnese odklad na této schůzi, která je svolána k odvolání vlády?

Naše paní předsedkyně Alena Schillerová ve svém dnešním úvodním vystoupení – protože my jsme byli navrhovatelem svolání této schůze o nedůvěře vládě – předložila 13 hříchů Fialovy vlády.

Čtěte také

Ať už jsou to finanční věci – teď třeba chce vláda přijít s tím, že zvýší DPH právě na léky, na vodné, stočné atd. – ať už je to ne řešení energetické krize, kdy máme nejdražší elektřinu a plyn v rámci EU. Je zde i absolutně nedostatečná a pomalá pomoc firmám, obrovský chaos ve zdravotnictví a jak jsem zmiňovala, neschopnost zajistit dostatek léků pro naše děti a občany. Léky nejsou nejenom v lékárnách, nejsou ani v nemocnicích. Snaha o cenzuru, pak je tady snaha o ovládnutí ČT a tak dále, mohla bych pokračovat, těch témat je opravdu hodně.

Jestli sledujete dnešní schůzi, jakým způsobem začala a jakým způsobem probíhá, kdy opozice nemá vůbec možnost reagovat na příspěvky ministrů, tak to považuji až za nehorázné, protože jsem přesvědčena o tom, že pokud jednací řád říká, že mohu faktickou poznámkou reagovat na daného řečníka, který vystupuje, tak nechápu, proč předsedající schůze do současné chvíle neotevřel rozpravu a my prakticky nemůžeme na všechny ty věci, které tam oni říkají, vůbec reagovat.

Ještě se vrátím k důvodu svolání této schůze. Když v polovině prosince chtělo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě SPD, vaše stranická kolegyně Alena Schillerová řekla, že to není na pořadu dne. Co se za těch pět týdnů tak radikálně změnilo?

Čtěte také

Tak samozřejmě končilo i předsednictví. Víte, že prakticky k jednomu hlasování o nedůvěře došlo, to bylo někdy v září, takže myslím si, že to bylo tím, že do konce prosince ČR předsedala.

Zároveň jsme se pokoušeli právě o mimořádné schůze nad těmi tématy, ale znovu říkám, že na mimořádné schůzi může vystupovat pouze poslanec přednostním právem. Hnutí ANO má čtyři přednostní práva. Chtěla bych říct, že současná koalice, byť kandidovala jako dva politické subjekty, tak hned po volbách se rozpustily, udělali si pět poslaneckých klubů, pět předsedů, takže dnes mají 28 přednostních práv. My máme čtyři a pokud svoláme mimořádnou schůzi a oni nám neschválí program, tak můžou vystupovat jenom ti čtyři poslanci za hnutí ANO s přednostním právem a prakticky se ani ničeho nedomůžeme, protože když se ten program neschválí, tak nemůžete přijmout žádné usnesení, nemáte možnost se prakticky k ničemu vyjadřovat.

Nebylo by v zájmu hnutí ANO počkat s hlasováním o nedůvěře po prezidentské volbě, pokud tvrdí, že ji žádným způsobem nechce v dolní komoře Parlamentu ovlivnit? Poslechněte si celý rozhovor s Janou Mračkovou Vildumetzovou vedený Vladimírem Krocem.

autoři: Vladimír Kroc , jkh
Spustit audio

Související