Onemocnění bederní páteře má být na seznamu nemocí z povolání, upozorňují lékaři

30. říjen 2019

Onemocnění bederní páteře zatím nebude na seznamu nemocí z povolání. Návrh spolu s odborným lékařským stanoviskem už více než rok leží na ministerstvu práce a sociálních věcí, a to teď se změnami nepočítá. Daniela Pelclová z Kliniky pracovního lékařství Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy ale upozorňuje, že je vědecky prokázáno, že některé práce významně zatěžují bederní páteř.

Zástupci zaměstnavatelů vidí jako problematický proces, v průběhu kterém se má prokázat, jestli je u daného zaměstnance bolest bederní páteře opravdu způsobena jeho povoláním.

Čtěte také

Pelclová ale namítá, že každou nemoc z povolání musí hygienik prokázat dostatečnou expozicí na pracovišti.

„Měřily by se počty pohybů, síla vykonávaná při práci, zátěže na bederní obratle. Na to je přesný postup, o tom není vůbec diskuze,“ vysvětluje.

Zaměstnanci si ale přesto vymohli přísnější kritéria, nemoci páteře přitom uznávají ve většině evropských zemí. Pelclová také zdůrazňuje, že s ministerstvem i se zaměstnavateli budou vyjednávat dál.

„Jejich výtky nechápeme, nerozumíme, proč zrovna toto by mělo být blokem,“ vyjadřuje nesouhlas.

Je to nespravedlivé vůči zaměstnancům

A na co má pacient nárok, pokud trpí nemocí z povolání? Má například nárok na bolestné, ztížení společenského uplatnění nebo nárok na ušlý zisk.

Pelclová tak doporučuje pacientům, aby napsali ministryni Maláčové dopis, že jejich práce jim zničila život a že ji nemohou dělat dál. „Je to sociálně naprosto nespravedlivé,“ uzavírá.

autor: Jiří Chum
Spustit audio

Související