Olympijská mobilní aplikace není bezpečná, varují kanadští vědci. Hrozí úniky informací a špehování

Olympionici, novináři a návštěvníci zimních her v Pekingu si musí povinně nainstalovat mobilní aplikaci My2022. Ta má podle Číny pomoct s kontrolou šíření koronaviru. Vědecký tým z univerzity v Torontu ale teď přišel s tím, že aplikace má vážné bezpečnostní nedostatky a citlivé údaje uživatelů tak můžou snadno uniknout.

Čtěte také

Aplikace může v určitých situacích odeslat citlivá data bez vědomí uživatele. Tyto okolnosti ale nejsou jasně definované stejně jako to, kdo se k údajům dostane. Aplikace taky umožňuje chatovat s ostatními uživateli. Výzkumníci v ní ale našli seznam cenzurovaných slov, která se týkají Ujghurů nebo masakru na náměstí Nebeského klidu.

Americký olympijský výbor vydal doporučení, aby sportovci nechali svou elektroniku doma. Vzít si mají jiná zařízení na jedno použití, kde nemají osobní kontakty a data.

ČOV: Máme důvěru v organizátory

Povinnost používat aplikaci se vztahuje i na české sportovce. Český olympijský výbor podle mluvčí Barbory Žehanové sportovcům zatím nevydával žádná podobná doporučení.

Čtěte také

Kyberbezpečnost řeší ČOV stejně jako u jiných olympijských her. „Máme důvěru v organizátory, že internetové připojení v olympijských vesnicích a na sportovištích bude bezpečné pro všechny účastníky. Navíc je během olympijských her zajištěn svobodný přístup k internetu,“ ujišťuje Žehanová.

Podle předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala je ale diskutovaná aplikace téměř identická s tou, kterou museli používat účastníci her v Tokiu kvůli monitoringu případného šíření koronavirové nákazy.

Sportovci mají na kyberbezpečnost a fungování technologií myslet s předstihem. „Preventivně členům výpravy doporučujeme, aby si stáhli a spustili naši komunikační aplikaci už doma a vyhnuli se tak možným problémům s přihlášením,“ připouští mluvčí Českého olympijského výboru a dodává, že sportovci tradičně dostávají na místě nový telefonní přístroj od partnera her.

Spustit audio

Související