Odešli Beatles, odešel guru a Rišikeš zpustl

Členové nesmrtelné slupiny Beatles byli nejen geniálními muzikanty, ale ve své době také stoupenci a propagátory východní mystiky. Jejich kroky proto nutně vedly do Indie. Konkrétně do městečka Rišikeš, ležícího na březích Gangy, v místech, kde řeka opouští Himaláje. Tam strávili Beatles dva měsíce po boku svého duchovního učitele Maharišiho. Dnes je Rišikeš zase především poutním místem. Před 40 lety se o něm mluvilo jako o hlavním městě meditací a v touze po hledání duchovna se tam sjížděli lidé z celého světa.

Po této cestě kráčeli členové skupiny Beatles se svým duchovním učitelem. Tady strávili čas v meditacích a duchovních cvičeních. Dnes prorůstá dlažbou tráva a domy pomalu ale jistě pohlcuje prales.

Kráčím vzhůru. Po obou stranách se z husté zeleně vynořují další a další budovy. Malé bungalovy i několikapatrové luxusní ubytovny. Celý areál je nečekaně rozsáhlý. Vždyť v dobách největší slávy prý pojal až patnáct set lidí. Měl vlastní banku, poštovní úřad i elektrárnu s obřím dieselovým motorem. Maharišiho duchovní centrum bylo však především světem meditací a ty se zde odehrávaly opravdu ve velkém.

Schody do posvátné řeky Gangy

Sestupuji do podzemního komplexu. Je zde chladno a vlhko. Dlouhou temnou chodbu lemují zleva i zprava malé kobky. „Vidíš, tohle jsou cely vyhrazené k meditaci. Lidé tady trávili tři, čtyři, pět hodin denně podle toho, kolik jim Mahariši určil. Museli ho poslouchat. Byl to jejich guru,“ říká mi Kumar, který někdejším Maharišiho meditačním střediskem čas od času provádí turisty.

Celý areál je dávno zavřený. Rozsáhlý pozemek nad řekou Gangou patří indickému ministerstvu lesů a na bráně visí masivní zámek. Nevelký bakšiš jej však odemyká. Mnoho zájemců o návštěvu někdejšího slavného ašramu ovšem Kumar nemá. Na indické dobrodružství skupiny Beatles už všichni dávno zapomněli.

Ubytovny pro hosty Maharašiho centra

Ashok si na čtveřici muzikantů stále pamatuje. Hlavně na poprask, který se v Rišikeš kolem nich spustil. Malou vesnici naráz zaplnili novináři a filmové štáby. „Mahariši byl tehdy velmi slavný. Indickou spiritualitu oblékl do moderního hávu, aby vyhovovala všem lidem,“ říká mi Ashok. I on je dnes guru - duchovní učitel. Maharišiho slávě i bohatství se však samozřejmě nemůže rovnat. A jak říká, ani nechce.

Jak se Beatles tady v indickém Rišikeš ocitli? S Maharišim se seznámili v roce 1967, o rok později potom přijali jeho pozvání. Zatímco Paul McCartney a Ringo Starr dali brzy asketickému programu v ašramu sbohem, George Harrison a zejména John Lennon byli Maharišim zcela okouzleni. Až do okamžiku hořkého prozření.

Ashok vzpomíná na Beatles

„Mahariši strávil noc se zdravotní sestrou, která přijela do kurzu společně s Beatles. Jako svatý muž měl být přece v celibátu. Když se Lennon dozvěděl, co se stalo, žádal po Maharišim vysvětlení. Ten se však jen vykrucoval. Lennon byl tak šokovaný a rozčarovaný, že z ašramu okamžitě odjel a příběh dokonce přetavil v píseň,“ vzpomíná Pierre, někdejší Maharišiho žák, který už v Rišikeš zůstal.

<object width="500" height="405"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/bYck2B_0-DI&hl=cs_CZ&fs=1&color1=0x2b405b&color2=0x6b8ab6&border=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/bYck2B_0-DI&hl=cs_CZ&fs=1&color1=0x2b405b&color2=0x6b8ab6&border=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="500" height="405"></embed></object>

„Sexy Sadhu, co jsi dokázal? Dělal jsi ze všech jen blázny,“ zpívá John Lennon v písni, kterou se vyrovnává se svým rozčarováním. Skladba Sexy Sadie vyšla na takzvaném Bílém dvojalbu.

Beatles se s Maharišim rozešli, ale jejich sláva na něm navždy ulpěla. Záhy začal budovat meditační střediska po celém světě a jeho příznivci se dnes počítají na statisíce, možná milióny. Když před dvěma lety zemřel, zůstalo po něm jmění v hodnotě 700 miliónů dolarů. Do Rišikeš se, stejně jako Beatles, už nikdy nevrátil.

<iframe width="510" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps?hl=cs&amp;ie=UTF8&amp;t=h&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ll=30.110246,78.312639&amp;spn=0.003248,0.005472&amp;z=17&amp;output=embed"></iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/maps?hl=cs&amp;ie=UTF8&amp;t=h&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ll=30.110246,78.312639&amp;spn=0.003248,0.005472&amp;z=17&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: opuštěné Maharašiho centrum v indickém Rišikeši</a></small>
autor: jma
Spustit audio