Od roku 2015 sledujeme prudký pokles migrantů mířících do Evropy, tvrdí expert

Předseda vlády Andrej Babiš (hnutí ANO) nedávno oznámil, že chce řešit migraci mimo Evropskou unii. Zdůraznil také, že Česko si musí samo rozhodovat o tom, kdo v zemi bude žít a pracovat. Jde o aktuální hrozbu nebo jen Babišovu předvolební rétoriku? Jak vypadá migrace do Evropy v posledních měsících? A jak je na tom Česká republika? Hostem Tomáše Pancíře ve Dvaceti minutách Radiožurnálu byl ředitel Organizace na pomoc uprchlíkům Martin Rozumek.

V posledních dvou týdnech jsme mohli v médiích číst, slyšet i vidět zprávy o tom, že přibývá migrantů mířících do Evropy z Afriky. Jen italský ostrov Lampedusa zaznamenal přes dva tisíce migrantů za 24 hodin. Velký nápor v minulých dnech zažily i španělské enklávy v Maroku. Jsou tyto zprávy jen náhodné střípky, nebo dokládají trend? 

Statistiky se dají vykládat různě, ale platí, že v posledních letech Evropa láme rekordy v tom, jak málo sem chodí migrantů. Platí to i letos – tento rok přišlo jižní cestou, to znamená do Řecka, Itálie a Španělska, zhruba 25 tisíc migrantů. Vypadá to, že to bude nový rekord.

Čtěte také

Na druhé straně, když jsem se díval na statistiky Frontexu, tak za první čtyři měsíce tohoto roku byl meziroční nárůst asi o třetinu vyšší. To je v rozporu s tím, co říkáte, nebo ne?

Čísla se zvedla, protože se zlepšilo počasí, takže náhle na Lampedusu a do Španělska přijelo několik tisíc migrantů. Konkrétně do Španělska to bylo až osm tisíc během jednoho týdne, což ta čísla trochu změnilo. Celkově je ten trend jasný – od roku 2015 prudký pokles. V loňském roce tou středomořskou cestou přišlo jen 95 tisíc migrantům, což je rekordně málo.

To znamená, že nehrozí to, že by se opakovaly scény, které známe z období před šesti lety?

Myslím si, že nehrozí, pokud nepropukne nějaký velký konflikt v blízkosti Evropy typu války v Sýrii. Na druhou stranu jsme odkázáni na spolupráci těch okolních zemí v bezprostřední blízkosti Evropské unie, ať už je to Turecko nebo Maroko. Je možné, že pokud se v Turecku situace zhorší třeba ekonomicky, tak se můžou dát statisíce lidí do pohybu a může to znamenat pro Evropu příchod nových uprchlíků. 

autoři: Tomáš Pancíř , vla

Související