Tomáš Zdechovský z KDU-ČSL: Měli bychom rozlišovat legální a nelegální migraci

Nový pakt o uprchlících je nezávazný, zpřesňuje věci, které byly dříve nejasné. Říká to ve Dvaceti minutách Radiožurnálu europoslanec Tomáš Zdechovský z KDU-ČSL, který dokument porovnává s paktem o migraci. Právě s tím v rámci EU řada států nesouhlasila.

„To, že se státy shodnou, že s problematikou migrace chtějí něco dělat a řešit ji, je určitě pozitivní signál,“ vysvětluje s tím, že u paktu o migraci shoda nebyla, na rozdíl od paktu o uprchlících.

Lidé v malých městech nebo na vesnici mají strach.
Tomáš Zdechovský

Proč ale Andrej Babiš s paktem o uprchlících nesouhlasí? „Je to pokračování populismu, pan premiér se v problematice migrace a uprchlictví příliš nevyzná a reaguje podobně, jako sociální sítě. Myslím si, že dokument nejspíše ani nečetl,“ upozorňuje.

Dokument o migraci tak, jak byl předložen ke schválení, je podle něj v některých částech kontroverzní a lze ho vykládat dvojím způsobem.

Tomáš Petříček: Pojem uprchlík je na rozdíl od migranta v mezinárodním právu jasně definován

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Valné shromáždění OSN hlasuje o globálním paktu o migraci. Česko bude proti. Proč? „Jsou tam některá témata, která nás zneklidňovala,“ vysvětluje ministr zahraničí Tomáš Petříček z ČSSD. K takovým tématům patří třeba nedostatečné rozlišení mezi legální a nelegální migrací.

„Když se občas k nějakému paktu nebo deklaraci nepřipojíme, tak to není nic proti ničemu,“ říká s tím, že v textu nebyly zakomponovány připomínky členských států a byla snaha migraci prohlásit za přirozené právo.

Základem diskuze o migračním paktu také mělo být to, jak pomoci státům, ze kterých odcházejí nejvzdělanější lidé.

„Problém chudých zemí nevyřešíme tím, že vezmeme lidi do Evropy a budeme jim posílat peníze, které tady vydělají,“ upozorňuje s tím, že by mělo být rozlišeno, co je legální a nelegální migrace.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio

Související