Za migrační vlnou z některých oblastí je zpackaná adaptace, říká klimatolog Radim Tolasz

Procesy oteplování se nebývale zrychlují, přírodní ekosystémy ani člověk na to nejsou nachystáni a bude problém s adaptací, pokud se s tím něco neudělá. Říká to klimatolog Radim Tolasz, který se účastnil Světové konference o klimatu v polských Katovicích.

„Klimatičtí uprchlíci už jsou ti uprchlíci z arabských zemí nebo ze Sýrie, kteří jsou teď v Evropě,“ říká s tím, že primárně neutíkají před teplotními extrémy nebo srážkami – dlouhodobá klimatická změna nabourává to, na co byli desetiletí zvyklí.

Čtěte takéNová pravidla, boj za vědu i mladé ekologické hlasy. Závěry klimatické konference v pěti bodech

Dnes mají problém vypěstovat si obživu, a tak se podle Tolasze stěhují do měst. Tam ale na ně nebyli připravení a vzniklo to, čemu se říká Arabské jaro, které zvedlo migrační vlnu.

„Úplně na začátku byly problémy s dlouhodobým suchem, dalo by se zjednodušeně říci, že současná migrační vlna z těchto oblastí je zpackaná adaptace,“ vysvětluje.

Utlumit fosilní energetiku

Co může každý člověk v běžném životě dělat pro to, aby sám přispěl k ochraně klimatu? Především se zamýšlet nad svou vlastní spotřebou.

„Jsme nuceni vyměnit ledničku po pěti až deseti letech, protože přestane fungovat, nebo se nám zalíbí lepší typ. Pokud se takhle budeme nadále chovat, tak to s sebou nese větší spotřebu energií,“ upozorňuje.

Důležité ale je, jak se budou chovat jednotlivé státy – zda budou tlačit na firmy, aby se začala fosilní energetika utlumovat a přecházelo se na jiné zdroje energií.

Státy se na Světové klimatické konferenci v polských Katovicích shodly na pravidlech, podle kterých se bude naplňovat pařížská dohoda o ochraně klimatu. Ta má zajistit, aby teploty nestouply o více než dva stupně do konce století.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio