O víkendu například do Třebíče

15. březen 2002

Nevíte kam se o nadcházejících volných dnech vydat? Kde si odpočinout? Tak my vám poradíme proč jet na výlet do Třebíče anebo navštívit muzeum v Poličce. Dozvíte se, jaký druh umění si máte představit pod názvem Hedonistická abstrakce a také kde už teď najdete inspiraci na Velikonoce.

Městské muzeum a galerie v Poličce zve do své expozice rodiče s dětmi. Pokud se tam vydáte, výstava vás zavede do doby měst a hradů. Jak dodává pracovnice muzea Světlana Kleinerová, expozice je koncipována tak, aby návštěvníkům co nejlépe přiblížila středověk.

Až do čtvrtka 25. dubna mají návštěvníci chrudimské galerie Art možnost uvidět výstavu, která je ojedinělá v celé střední Evropě. Jedná se o třicet barevných litografií Marca Chagalla k bibli, které shromažďoval galerista Luboš Jelínek tři roky.

0:00
/
0:00

Do poklidného světa buddhistických klášterů Mongolska a Burjatska vás zavede výstava v Galerii Atrium na pražském Žižkově. Nejen o víkendech tam mají otevřeno vždy odpoledne a to mezi 14. a 17.30 hod.

Výstavu průkopnice výtvarné techniky zvané netkané tapiserie Inez Tuschnerové najdete v brněnské Galerii U dobrého pastýře. Expozice představuje její návrhy divadelních kostýmů, kresby, skici a řadu dalších výtvarných děl.

Čudlu modrou, vrzala zápražního a dalších asi 30 jizerskohorských skřítků a strašidel vystavuje jablonecká Galerie Belveder. Vytvořila je česká výtvarnice a spisovatelka Vítězslava Klimtová. Expozici doprovází 50 akvarelů a povídky k původu jednotlivých bytostí.

Tmavé pivo, ústřice, celozrnný chléb, ale také irská muzika a tance - to jsou jen některé z lákadel letošních slavností svátku svatého Patrika. Právě díky oslavám dne patrona Irů se budou moci Pražané a návštěvníci hlavního města až do neděle seznámit v mnoha barech s irskou kulturou. Do Prahy kromě hudebních a tanečních souborů přijede také například světový šampión v otevírání ústřic Vincent Graham.

Od naší liberecké kolegyně Zdeňky Schovánkové bychom mohli očekávat tip na návštěvu nějaké severočeské památky anebo kulturní záležitosti. Dnes tomu tak nebude, Zdenka se vrátila z Třebíče, kde ji nadchlo tamní židovské městečko.

Velikonoce se blíží - svátky jara mají velkou tradici. Pokud však i přesto potřebujete najít inspiraci, vydejte se například zítra do Muzea v Jílovém u Prahy. Připravili tam pro vás Velikonoční předvádění. Co návštěvníky čeká, nám řekla Bohuslava Dostálová.

Velikonoční předvádění v Muzeu v Jílovém u Prahy na váš čeká zítra od 10 do 16 hodin.

Až do 28. dubna můžete shlédnout v Atriu brněnského Pražákova paláce výstavu, která dostala poněkud méně čitelný název Hedonistická abstrakce. Jde o práce studentů a absolventů vysokých uměleckých škol v Brně a v Praze. Jak nám řekla ředitelka pořádající Moravské galerie Kaliopi Chamonikola, expozice ukazuje, kam a k jakým okruhům problémů směřuje mladá generace výtvarníků.

S různými pohledy na hlavní město, jak je loni zachytili objektivem svých fotoaparátů Pražané i návštěvníci, se mohou lidé seznámit na výstavě na pražské Staroměstské radnici. Expozice Praha fotografická 2001 představuje snímky, jež profesionálové i amatéři zaslali do stejnojmenné soutěže.

Příroda se probouzí a vy můžete být u toho! Prvních jarních procházek si v plzeňské zoologické zahradě užívá po zimním spánku čtveřice medvědů hnědých - brtníků. Tři samci a jedna samice prospali asi 99 dnů. A v zoo v Ostravě začalo období páření. Námluvy už ošetřovatelé zaznamenali například u pštrosů dvouprstých a supů bělohlavých. Zahrada se dočkala také první snůšky vajec, a to od kondorů havranovitých, sov pálených a labutí koskorob.

Cyklisté mohou využívat další značenou část stezky Botič. Ta vede z Výtoně v Praze 2 do Průhonic. Cyklisté jedoucí po stezce směrem do centra Prahy mohou z Výtoně odbočit buď na cyklotrasu vedoucí podél Vltavy směrem do Bráníka, nebo jet k Mánesu a Národnímu divadlu. Pokračovat pak mohou na Kampu a dále na Letnou a do Stromovky.

I přes teplé jarní počasí zima ještě nekončí. Jak dodává Jaroslav Zvára, zejména ve vyšších polohách jsou podmínky pro lyžování stále velmi příznivé.

0:00
/
0:00

Pěkný víkend přeje Petr Doležel.

autor: pet
Spustit audio

Více z pořadu