O dopravě v Praze bych se rád bavil bez populistických výkřiků, přeje si primátor Hřib

Je vedení hlavního města v kontaktu s obyvateli a rozumí jejich potřebám? Jak se Praha chystá na příchod nové silně nakažlivé varianty koronaviru? Promění letošní volby sestavu koalice, která v posledním období vede hlavní město? Hostem Vladimíra Kroce je primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

V závěru roku jste pochválil stabilitu současné pražské koalice. Věříte, že vydrží i v letošním roce?

Nečekám určitě změny na poslední chvíli, přeci jenom koalice byla podstatně stabilnější, než tomu bylo v případě koalic minulých volebních období. Koalice pod vedením ANO se rozpadla jednou, potom se složila v prakticky stejné sestavě. Ale koalice, která byla před ní, kdy vládla ODS, tak té se to rozpadlo dvakrát za jedno volební období. To je asi zatím v Praze rekord a je to věc, která rozhodně neprospívá v přípravě dlouhodobých projektů.

Jistě víte, že se teď proti vám zřejmě formuje koalice ze současných partnerů, tedy KDU-ČSL a TOP 09, kteří by se rádi spojili s ODS. Ta je v současnosti v Praze v opozici. To vás neznepokojuje?

Čtěte také

Do těchto voleb budeme mít samostatnou kandidátku, nebudeme součástí žádné koalice, protože pro řešení klíčových problémů města chceme nabídnout autentická řešení, která jsou založená na faktech bez ideologického nánosu. Jsou to problémy spojené s bydlením, protože ceny rostou, přestože se v Praze rekordně staví, za minulý rok se zahájilo více než sedm tisíc nových bytů. Ukázalo se, že když z města zmizí Airbnb, tak pochopitelně to má vliv na snížení ceny nájmů. Jsou to problémy v oblasti životního prostředí, teď jsme schválili klimatický plán…

Piráti už potvrdili, že vás dál chtějí v čele města. Vy jste v té souvislosti mluvil o zachování kontinuity. Kde přesně?

Stojíme těsně před další etapou stavby metra D, kdy už je hotový geologický průzkum a teď by měla začít standardní stavba. Chceme tento rok podat žádost o územní rozhodnutí na městských okruh. Ten jsme dali ve změnách územního plánu celý pod zem – chceme silnici, která město bude spojovat, ne rozdělovat nějakou zónou nikoho s takovými těmi dálničními brýlemi, s těmi křižovatkami a podobně.

To jsou věci, u kterých potřebujete nějaký čas na přípravu. Z toho důvodu je kontinuita klíčová a byl bych rád, aby rada pokračovala, pokud možno v co nejschůdnější podobě i po volbách.

Tvrdíte, že Praha je v dopravě na hraně, že víc aut se do města nevejde. Není to i výsledek vaší politiky, protože komunikace se zužují, ubývá jízdních pruhů, průjezdnost klesá?

Tvrzení, že Piráti jsou proti automobilismu v Praze, je tvrzení ODS a mě mrzí to jejich pokrytectví. Protože doprava v Praze je objektivní problém, na okrajích chybí okruh. Ale když se podíváte na fakta, tak okruh je zdržený tím, že došlo k odvolání proti územnímu rozhodnutí, a to odvolání podal i starosta za ODS z jedné městské část. Mohl bych citovat i předchozí primátory Béma a Svobodu, kteří mluvili o uzavírkách na Smetanově nábřeží… Velice mě mrzí, že diskuze je bombardována populistickými výkřiky a že se nemůžeme bavit o dopravě racionálně na základě faktů.

autoři: Vladimír Kroc , prh

Související