Nemléko, Nejogurt, Nemáslo... Pavel Maurer doporučuje alternativu bez laktózy

26. leden 2019
Glosa Pavla Maurera

Nemléko. Pokud nevíte, co si pod tím představit, je to alternativa mléka vyrobená čistě z rostlin. Je tak vhodnou alternativou pro ty, kteří nemůžou nebo nechtějí konzumovat laktózu. Úplně stejně je na tom i Nejogurt a Nemáslo. A právě mandlový nejogurt ochutnal milovník jídla Pavel Maurer, který nám prozradí, co obsahuju a k čemu je dobrý.

Mám před sebou na stole lahvičku s prapodivným názvem: Nemléko – mandlový nejogurt! Dole na skleněném obalu je ještě vytištěno pro vysvětlenou: Bílý, vegan, bez mléka a bez mlieka (to je nejspíš slovensky, aby tomu také rozuměli). No a vzadu na zadní straně sklenice je podrobně popsáno, co jsem si to vlastně koupil.

Tak je to rostlinná alternativa jogurtu, jehož složení nám nabízí toto: mandlový nápoj, který se skládá z (filtrované vody, 20% mandlí a datlí), pak je tam tapiokový škrob, jen pro neznalé – jedná se o výživné a bezlepkové kuličky pocházející z manioku, je skvělou náhradou normálního škrobu…

No a pak jsou tam samozřejmě živé jogurtové kultury. A ještě poznámka po otevření ihned spotřebovat. Což mi připadá rozumné a navíc je to jistý důkaz, že potravina není napumpována konzervanty, stabilizátory a různými dalšími vymyšleninami, jak protáhnout dobu expirace. Někdy, bohužel, za každou cenu.

Nakonec výrobce upozorňuje, že tam můžou být stopy máku. To mi připadá jako férová zpráva a navíc, jak známo, mák obsahuje asi 20krát více kalcia než mléko, takže tenhle nejogurt z nemléka může být dobrý pro naše kosti. Co ještě dodat?

Sklenka nejogurtu má 375 gramů a stála mě 89 korun. Není to zrovna nejlacinější jogurt, tedy pardon ne-jogurt, ale co naděláte. Pro někoho, kdo to se stravováním nemá jednoduché, jeho tělo je citlivé na laktózu, lepek, cukr, sóju nebo různá aditiva, tak si, bohužel, musí připlatit za speciální výrobek. Jeho cena je ovlivněna tím, že jej nelze produkovat v megasériích.

Není to produkt běžný jako jogurt nebo mléko, kterých máme na trhu tolik druhů, že si je člověk ani nemůže zapamatovat. Je to prostě nejogurt a nemléko, nebo nemáslo pro lidi, kteří jsou nekompatibilní s větší částí populace.

Seznam potravin, co mohou bezbolestně konzumovat, je mnohonásobně užší, speciálnější, dražší a komplikovanější než ten náš! Já tedy mám velký respekt pro tyto úzce orientované skupiny lidí, kterým osud nedopřál, aby konzumovali všechno, na co si pomyslí.

Věřím, že náš trh jim bude nabízet čím dál víc možností dát si něco dobrého, i když se to bude jmenovat tak komicky jako nemaso, nemléko nebo nerohlík! Hlavně, když jim bude chutnat!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio