Vznikají podniky, které se zaměřují na určité suroviny, a to je dobře – máme větší výběr, říká Pavel Maurer

2. prosinec 2018
Glosa Pavla Maurera

Na nejrůznějších místech republiky se objevují podniky zaměřující se na jeden druh surovin – jde třeba o restaurace nabízející sushi nebo polévkárny. Také roste obliba bioproduktů. Na co všechno se restaurace zaměřují? Pavel Maurer ve své glose popisuje, co nového se dá ještě objevovat třeba v rozsáhlé paletě asijských nudlí.

Byli jste někdy v avokádové restauraci? Připadá vám moje otázka mírně praštěná? Vůbec ne. V různých místech naší vlasti se začínají totiž rodit podniky, které se zaměřují pouze na určitý druh surovin nebo způsob přípravy jídel. A to je dobře, protože máme větší výběr.

Pokud někdo je hlavně masožrout, tak pochopitelně vyhledává různé „stejkárny“ a hamburgrárny. Když má někdo rád syrové ryby, směřuje do japonských nebo korejských restaurací na sushi a sashimi. Vegani mají také dost jasně rozdané karty a v mnoha městech se již zabydlely většinou samoobslužné bufety, které ctí vegetariánská či veganská pravidla stravování.

Nudle a těstoviny

Také tu máme různé polévkárny, špagetárny a nudlárny. Dnes už nejsou žádným zvláštním úkazem restaurace, které připravují pouze svoje vlastnoručně dělané čerstvé či sušené špagety, rigatoni, farfalle, bucatini, penne či makarony.

Glosa Pavla Maurera: Velká řízková kariéra? Kde jinde než v Česku

Řízky (ilustrační foto)

Nedávno jsem si dal v jedné restauraci řízek a i když jsem se dost snažil, nemohl jsem jej za nic na světě sníst. Bramborový salát byl skvělý, zahnal mi hlad, ale při mé práci s řízkem jsem si připadal jako patolog v pitevně.

Ovšem pořád ještě máme co objevovat v rozsáhlé paletě asijských těstovin. Jsou tu udon nudle, ramen nudle, rýžové, skleněné, batátové, či pohankové soba nudle. Už máme hodně podniků, které vaše tužby úplně zahltí nejrůznějšími nudlími variantami. Věřte, že kreativita tohoto obrovského světadílu je nezměrná!

Řízky i avokádový větrník

Pak jsou tu také bio restaurace, které vám garantují, že některé ingredience pocházejí pouze ze šetrného ekologického zemědělství. Byly tu velmi chvályhodné pokusy otevřít restaurace, které byly stoprocentně bio, ale většinou po nějakém čase musely změnit svůj koncept. Je to zajímavé, obliba i spotřeba bioproduktů rok od roku roste, ale stoprocentní  biorestaurace, to je zatím tvrdý oříšek!

Můžeme dále pokračovat v restauracích, které se zaměřují pouze a jedině na unikátní zpracování určitého pokrmu. Máme tu řízkárny, kde připravují mnoho druhů řízků – vepřové, kuřecí, krůtí, pštrosí, králičí, houbové a samozřejmě i ty klasické telecí wiener schnitzely.

A co to hluboce, krásně zelené avokádo, o němž jsem mluvil na začátku? Skutečně vznikly i podniky, které milovníkům této vynikající superpotraviny nabízejí speciální menu, kde je vše z avokáda nebo s avokádem. Od slaných jídel až po dezerty. A tak můžete ochutnat avokádo s vajíčkem, s masem, avokádový dort a nebo zelený větrník. Pokud nejste příliš konzervativní jenom v oblasti vepřo–knedlo, dopřejte si občas i trochu té exotiky!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio