„Nejsme ničí agenti!“ Ruská prokuratura chce zrušit lidskoprávní organizaci Memorial, která pátrá v archivech

V Moskvě začíná první soudní stání, kde se bude rozhodovat o likvidaci známé ruské organizace Memorial. Nejprve jejího lidskoprávního křídla a ve čtvrtek i moskevské centrály. Memorial mapuje oběti stalinského teroru a pomáhá zahraničním badatelům hledat stopy v archivech. Ruská prokuratura chce organizaci zrušit proto, že údajně systematicky porušuje zákon o takzvaných zahraničních agentech. Memorial to označuje za politické rozhodnutí.

Víc než tři miliony jmen patří lidem, kteří byli popraveni během stalinského teroru a jejichž osudy se podařilo odhalit díky mravenčí práci v archivech. Temnou kapitolu sovětských dějin začala organizace Memorial veřejnosti odhalovat na konci osmdesátých let. Její oběti každoročně připomíná mimo jiné čtením jejich jmen.

Čtěte také

Nepohodlná organizace

Ruské úřady status takzvaného zahraničního agenta můžou přidělit neziskovým organizacím, mediím i jednotlivcům. Argumentují, že musí být jasně označovaní všichni financovaní z ciziny, i třeba prostřednictvím grantů, a zároveň se zabývají činností, kterou státní orgány interpretují jako politickou.

Výkonná ředitelka Mezinárodního Memorialu Jelena Žemkovová namítá, že organizace pracovala vždycky transparentně: „Nepracujeme na ničí zakázku. Nejsme ničí agenti. To my jsme ti, kdo vymýšlejí projekty: jakou knihu vydat, co chceme dělat. A potom přesvědčujeme lidi, instituce, aby nás podpořili.“

Právě díky Memorialu se podařilo zmapovat i osudy některých z nejméně 1350 Čechů, kteří byli popraveni v někdejším Sovětském svazu. Posledních zhruba pět let má Memorial taky svoji českou pobočku. Vede ji Štěpán Černoušek, zároveň předseda sdružení Gulag.cz.

Memorial znamená strašně moc. Je to místo, které bylo vždycky nápomocno badatelům při hledání českých stop v archivech.
Štěpán Černoušek

Česká pobočka Mezinárodního Memorialu je spolek zaregistrovaný přímo v Česku. Žádost ruské prokuratury ji tak neohrožuje.

autoři: Ivana Milenkovičová ,
Spustit audio

Související