Nejlepší jsme v tom, že jsme lidi. Lidský kontakt umělá inteligence nikdy nenahradí, říká kybernetik

15. prosinec 2022

Jan Romportl je kybernetik a filosof. Ačkoli to může znít protichůdně, podle Romportla se to naopak doplňuje. „Diskuze o umělé inteligenci by měla končit diskuzí o smyslu života,“ vysvětluje. „Pro člověka je umělá inteligence velká příležitost zreflektovat, co znamená být člověkem.“ Které profese umělá inteligence může nahradit? Představuje nový systém Chat GPT pro člověka něco zlověstného?

Nedávno spatřil světlo světa chatbot, který je veřejně dostupný. Je to zajímavá hračka nebo začátek něčeho zlověstnějšího?

Určitě to není jenom zajímavá hračka, je to začátek něčeho ne nutně zlověstnějšího, ale rozhodně něčeho fakt velkého. Ani bych to nenazýval chatbot. To ani zdaleka nevystihuje, o co jde. To je jako bychom teď nazývali mistrovství světa ve fotbale jako čutanou.

Čtěte také

Systém Chat GPT od společnosti Open AI je obrovská umělá neuronová síť, která přečetla celý internet, teď to říkám zjednodušeně. Absorbovala ho do sebe a porozuměla tomu, jak funguje lidské myšlení, co to znamená myslet v lidském jazyce. Zároveň do sebe absorbovala většinu faktografických informací, které byly na internetu dostupné do roku 2021. Naučila se, co to znamená, když se člověk baví s člověkem přirozeným jazykem, co od sebe zhruba očekávají, jak vypadá diskuze.

Chat GPT je tak velký jazykový model, až z toho trne. Do značné míry se blíží tomu, jak funguje lidský mozek, když mluví člověk s člověkem.
Jan Romportl, kybernetik a filosof

Chat GPT je velký jazykový model. Ale tak velký, až z toho trne. Jsou to miliardy parametrů v neuronové síti. A dalo by se říct, že velká část našich myslí, co mozek provozuje, je taky jazykový model podobného typu, jako má Chat GPT. Je realizovaný na biologickém hardwaru našich mozků, zatímco Chat GPT to má na klasických komputačních zařízeních. V tom se do značné míry blíží tomu, jak funguje lidský mozek, když mluví člověk s člověkem.

Jan Romportl

Přicházejí dotazy na téma, které pracovní pozice nebo profese umělá inteligence může nejdřív nahradit?

Budou to profese, které nejspíš žádným způsobem neinteragují s fyzickým světem. Když je někdo instalatér, truhlář... může být v pohodě. Naopak relativně nízce kvalifikovaná repetitivní mentální práce, myslím, půjde jako první. Docela ohrožení jsou juniorní programátoři. Základní set dovedností, který má někdo, kdo se naučí programovat, to už Chat GPT umí do značné nahradit. Nebo základní datoví analytici. Ale můžou to být advokátní koncipienti, kteří pro své šéfy hledají judikáty. Psaní textů, základní typ marketingu... pokud je to vaše profese, měli byste se zamyslet, co v rámci ní budu dělat od teď třeba za 3 roky.

Třeba já v rámci této profese? Nahradí nás to taky?

Řekněme, že obecná umělá inteligence bude tak super, že nahradí skoro všechny mentální práce. Co nám lidem zůstane? V čem jsme nejlepší? V tom, že jsme lidi. To AI nikdy nenahradí. Každý aspekt toho, kdy my jako homo sapiens potřebujeme v kontaktu jiného člověka, tam jiný člověk bude nenahraditelný.

Čtěte také

Myslím, že je dobré, že rozhovor probíhá mezi dvěma lidmi. Mě by to zdaleka tolik nebavilo, kdyby tu se mnou seděla AI, a třeba bych řekl, že nějaký typ rozhovoru by se mnou mohla vést. Ale mě by to fakt netěšilo. Proto bych řekl, že vaše role je v tomto smyslu nenahraditelná. Tam, kde je lidský kontakt, to je něco, co AI nenahradí.

V čem se mýlíme, když si představujeme umělou inteligenci? Dokáže umělá inteligence předcházet sporům mezi lidmi? Je možné vývoj umělé inteligence zastavit? Poslechněte si rozhovor.

autoři: Jan Pokorný , vma
Spustit audio

Související