Nejkurióznější pivo vaří na Islandu. Má příchuť velrybích varlat

Teprve před 26 roky zrušili na Islandu prohibici, ale v posledních letech se tam vyrojila spousta minipivovarů a jeden z nich vaří zřejmě nejkontroverznější pivo světa. Dostali jsme se do továrny, kde se vyrábí speciál s příchutí velrybích varlat.

Také Islanďani zažili v roce 1989 svoji revoluci, jenom nebyla sametová a nepadl při ní politický režim, ale pivní. Na ostrově tak definitivně skončila prohibice. Pivo se tam od té doby pije, kupuje i vaří legálně.

Specialita manželů Ariliussonových

Dnes tam najdeme dokonce jednu z nejbizarnějších a nejkontroverznějších pivních značek světa. Manželé Ariliussonovi začali v pustině 100 kilometrů severně od Reykjavíku vyrábět pivo, do kterého přidávají uzená velrybí varlata.

Čtěte také

Cinkání láhví, které sezónní brigádník skládá do krabic, vám napoví a obří pivní varny vás přesvědčí definitivně. Ale zdálky byste tuhle plechovou boudu, co připomíná větší garáž, na pivovar asi netipovali. Dagbjartur ho spolu se svou ženou založil v roce 2012 a rozhodně si tím nesplnil svůj dětský sen. Jenom už ho, podobně jako manželku, nebavilo z opuštěné usedlosti na islandském venkově denně dojíždět do práce.

Beraní varlata a velrybí tuk

Namísto v kraji obvyklého hospodářství s ovcemi a kravami si prostě založili mikropivovar a loni ve svém plechovém hangáru poprvé uvařili sezónní speciál, který je proslavil po celém světě.

Chtěli jsme vyrobit speciál, který by se hodil k našim národním specialitám

„Chtěli jsme vyrobit speciál, který by se hodil k našim národním specialitám, které se podávají na přelomu ledna a února během svátečního měsíce Thorri. Dáváme si třeba fermentované žraločí maso, beraní varlata, zakysaný velrybí tuk nebo játrový puding,“ popisuje Dagbjartur.

„K těmhle pochoutkám nám nakonec jako nejlepší vyšlo pivo s přísadou uzených velrybích varlat, stylové pití, co má skvělé aroma. Neměl bych ti dát ochutnat? Aspoň uvidíme, jak budeš reagovat. Phillippe, sáhni tam pro jednu nebo dvě láhve!“ volá sládka.

Překvapivá karamelová chuť

„Jsem na to pivo hrdý. Chtěl jsem vyrobit neobvyklé, chuťově zajímavé pivo a myslím, že se to povedlo. Kamarádi mi někdy říkají, že jim to pivo sice chutná, ale mají problém s představou, že v tom, co lokají, plavou něčí varlata. Ale pivo je to příjemné a není na něm nic nechutného,“ míní Dagbjartur.

Čtěte také

Opravdu není. Když si odmyslíte hlavní přísadu, je tenhle islandský experiment s jemně karamelovou chutí přesně takový, jak říká Phillipp, sládek původem z německého Düsseldorfu, jediný stálý zaměstnanec rodinného podniku manželů Ariliussonových. Ale právě přísada, kterou jsou uzená varlata plejtváka tmavého, druhého největšího savce na zemi, dělá pivu s názvem Hvalur, což v islandštině znamená Velryba, celosvětovou reklamu i ostudu.

Vyvážíme do Norska, USA a Japonska

„Nadace na ochranu velryb jsou naším výrobkem hodně pobouřené, i když na Islandu je lov velryb povolený, v restauraci tu běžně dostanete velrybí steak a nám stačí na jednu várku jedno varle. To je část velrybího těla, která předtím neměla žádné využití a vyhazovala se,“ přibližuje.


Prohibice se už týkala jen piva…
Úspěch jeho podnikání symbolizuje rozkvět pivní kultury na ostrově v posledních pěti letech. Islanďani jsou relativními začátečníky v pití piva.
Pivo s obsahem alkoholu vyšším než dvě a čtvrt procenta smějí legálně pít až od roku 1989, kdy vláda po víc než sedmi desetiletích definitivně zrušila prohibici. Ta se přitom už od roku 1933 vztahovala jenom na pivo. Mimo jiné proto, že jeho pití připomínalo životní styl Dánů, na kterých získali Islanďani nezávislost až během druhé světové války.

„Každopádně je naše velrybí pivo nejkontroverznější na světě. Ale taky nejvýstřednější, takže je o něj zájem a vyvážíme ho do Norska, Spojených států nebo až do Japonska. Jenom do Evropské unie máme kvůli opatření na ochranu velryb vývoz zakázané. Ale i tak jsme naposledy prodali čtyři várky, tedy asi 20 tisíc lahví. A příští rok tohle pivo určitě uvaříme znova,“ říká ryšavým plnovousem zarostlý třicátník Dagbjartur.

autor: jkb
Spustit audio

Související