Co mají společného portugalské tresky a české pivo? Trh v Riu byste asi netipovali

Olivový olej, dobré víno, pečené sardinky, smažené kuličky z tresky – pochutiny typické pro Portugalsko. Dají se ovšem najít také pěkně daleko od této země, na jihu Ameriky. A přestože je Brazílie směsicí všech možných kultur, portugalský vliv je tu stále patrný.

Tržnice v Riu de Janeiro se rozkládá na ploše pěti fotbalových hřišť, má mnoho uliček a v jedné části až čtyři patra. V posledních letech se ale spíš vyprazdňuje a velkoobchod se přesouvá jinam.

Středobod společenského života

Najdou se však lidé, kteří se s tímto osudem nesmířili. Z tržnice se proto stává místo, kam místní a turisté rádi zajdou na bohatý oběd, pobavit se a nakoupit dobré potraviny, víno a dokonce i české pivo.

Zkušený obchodník láká návštěvníky na ovoce a zeleninu. Jeho krámek se nachází na jedné z mnoha uliček, které z té hlavní odbočují jak hřeben na obě strany. Je víkendové dopoledne a tržnice se začíná zaplňovat.

Čtěte také

„Můj otec tady v tržnici Cadeg působí už spoustu let a pracoval tu i dědeček. Náš obchod ale nebyl otevřený maloobchodu. S tím, jak se to tady mění v gastronomické a maloobchodní centrum, jsme změnili podnikání i my. Obstarali jsme si sklad, přesunuli tam zboží pro velkoobchod a tady se uvolnily prostory pro náš maloobchodní projekt,“ přibližuje usměvavý Ricardo Maros.

Na tango zapomeňte. Tady se tancuje vira

Se společníky, tedy se svou sestrou a šéfkuchařem, tu otevřel restauraci Treska a spol. Stoly i obložení vyrobil z beden, ve kterých se sušené solené ryby dovážejí. Prodávají tu také olivový olej a portugalské víno. Hned vedle se otevřel obchod s pivy. A mají tu i česká.

V portugalské restauraci nesmí chybět grilované sardinky

Stačí zajít o kus dál a cítíte se jako v opravdovém Portugalsku. Hraje tu muzika a do ní tancuje žena v tradičním oděvu. „To je tanec vira, typický pro portugalské město Viana do Castelo,“ vysvětluje Lucinda Folia da Costa, která tu prodává portugalské suvenýry, především hudební alba, klíčenky, ubrusy a trička portugalské fotbalové reprezentace. „Kdo nemůže do Portugalska, za tím přijede Portugalsko sem,“ říká.

Čtěte také

Carlos Cadavez tu podniká už 23 let a portugalským zábavám se věnuje 15 let. Je to muž s typicky portugalským zasněným úsměvem, kterému nikdo neřekne jinak než Carlinhos, neboli Kája. Začínal prý s barem, ale dnes má velkou restauraci. „Přes týden tady vaříme typicky brazilská jídla,“ přibližuje. I ta však vznikla v Portugalsku. A přes víkend tu podává hlavně pečené sardinky.

Věda uprostřed tržnice

Před podnikem číhají naháněči. Na tresku a smetanové košíčky láká také studentka antropologie Priscila Simoes, která tu má navíc i akademický úkol. „Proč je spousta zákazníků fanoušky Vasco da Gama, což je tým spjatý s portugalskými přistěhovalci? A proč sem lidi jezdí na portugalskou slavnost?“ přibližuje otázky, na které bude odpovídat ve své diplomové práci.

Portugalská gastronomie na portugalském ubruse. Z tresky jsou i kuličky v popředí

Podle Priscily je tu portugalský vliv naprosto jasný, jen ho musí dokázat vědecky. A mezitím, co bude psát o víc než padesátileté minulosti i přítomnosti tržnice, restaurace, obchůdky a hlavně lidé tu budou psát budoucnost.

autor: dkk
Spustit audio

Související