Vtrhli do favely v Riu de Janeiro a místo samopalu mají červené nosy. Kdo to je?

Není to klasický cirkus se slonem a krotiteli tygrů nebo medvědů. Vystupují tu akrobaté, provazochodci, klauni a další cirkusoví umělci. Kromě toho, že jde o největší festival svého druhu na světě, je asi jediný, který se z větší části odehrává v chudinských čtvrtích. Pojďme se podívat do favely Rocinha.

Lidé šplhají strmými úzkými uličkami do kopce, v rukou mají nákupy. Někteří jedou mototaxíky. Uprostřed toho mumraje se nedočkavě mačkají děti u vchodu do knihovny, která je zároveň kulturním centrem.

Malý divadelní sál ve druhém patře knihovny s 250 místy je zaplněný do poslední židličky. Většinou tu jsou děti, sem tam nějaká maminka, ještě méně tatínků. Děti jsou napjaté, protože na barevně osvětleném jevišti je kromě nápisu FestiClown Favela také záhadný stříbrný kufřík, který skrývá tajemství.

Čtěte také

Mezinárodní festival se konal na 62 místech v celém Riu, 43 z nich v chudinských čtvrtích, ale také na náměstích nebo v nádherném městském divadle. Tam celý festival otevíral český soubor Cirk La Putyka.

Na představení přišly i děti z bohatých čtvrtí

Členové tohoto souboru měli co do činění s obyvateli chudinských čtvrtí. V dílnách po celém městě se totiž vyráběly kulisy. „Přivezli jsme si vlastně jen kostýmy a základní rekvizity. Všechno ostatní se vyrábělo tady, ve favelách,“ popisuje Petr Husička.

Představení klauna Pabla Cool ve favele Rocinha bylo nejdřív pořádně záhadné

I občerstvení zajistili malí podnikatelé z chudinských čtvrtí – na tomto propojení si festival zakládá. „Je to jiné než invaze policie nebo kriminálních gangů. Vtrhli jsme do favel se šaškovskými nosy, cirkusovým šapitó, akrobaty, žongléry – s tím nejlepším, co světový cirkus nabízí,“ vysvětluje Vinícius Daumas, jeden ze zakladatelů festivalu.

Na představení bylo i několik dětí z bohatých částí Ria. Přišly ty, které mají uvědomělejší rodiče a nebojí se do chudinských čtvrtí. Nadšené byly všechny děti. Víc než Pablo se jim však líbil klaun Dimitry, potvrzuje 12letá Taís, která žije v Rocinhe. Byl zkrátka legračnější a dělal na děti opičky.

Čtěte také

Šaškování změní společnost v něco nádherného

Dimitry zůstal i po představení v baletních špičkách a růžovém úboru. Tento muž, vlastním jménem Iván Prado, je Španěl a organizuje tu část festivalu FestiClown Favela, která se odehrává právě v Rocinhe.

„Je to karneval. Zmocníme se favely, ulice, divadla a připomínáme, že lidstvo je plné kouzla, možností, radosti a utopie. Díky šaškování můžeme udělat ze společnosti plné absurdit něco nádherného,“ myslí si.

Český cirkus s přispěním zahraničních umělců slavil v Riu de Janeiro velký úspěch

Klauni a umělci tady nejen vystupují, ale mají také dílny se začínajícími herci z favely. Stejně jako Pablo Cool, civilně Pablo Muňo. I jemu se v chudinské čtvrti vystupuje dobře. „Kluci a holky jsou všude stejní. Možná, že když jdeš na východ, jsou trochu tišší, ale tady mají všechny děti krásný úsměv. Při procházce po favele uvidíš speciální úsměv, takový velký,“ prozrazuje.

Pro děti, které žijí ve čtvrti, kde se na ulici někdy střílí, jsou takové úsměvy od klaunů i ostatních opravdu důležité.

autor: dkk
Spustit audio