Tajemství pivovaru, kde čepují nakuřované pivo s uzenou chutí: co znamená číslo 1816?
Čísla hrají v názvech různých výrobků velmi významnou roli. Třeba pravá Kolínská toaletní voda nese číslo 4711. Parfém Chanel musí mít číslo 5. Čísla 10, 11 nebo 12 se často používají v názvech piv. Jedno francouzské pivo z Alsaska nese název 1664 podle roku založení pivovaru v Kronenburgu. A jak se v Itálii vaří pivo s názvem 1816? V tomto případě to ovšem není letopočet zahájení výroby tohoto piva.
V restauraci v pivovaru 1816 v italském alpském středisku Livigno skoro nebylo volné místo u stolu. A tak jsem čekal, než přijde majitel pivovaru a vášnivý horolezec Andrea Rocca, u hrnku čaje u baru. Tehdy byla zima, venku ležel sníh a v Livignu jsem byl autem.
Nejvýše položený pivovar patří horolezci
„Piju víc pivo než víno. Myslím, že jsou dva druhy lidí. V životě můžete být buď pivař, nebo milovník vína. Lidé se liší svým životním stylem i množstvím toho, kolik toho vypijí. A z těch dvou jsem já tedy rozhodně pivař,“ přiznává pan Andrea.
A říká, že číslo 1816 rozhodně není rok založení pivovaru. Je to nadmořská výška, ve které leží Livigno a díky tomu je zdejší pivovar ten nejvýše položený v Evropě.
„Myšlenka vyrábět nejvýš uvařené pivo v Evropě mě napadla v roce 2001 při návštěvě jiného horského střediska. Bylo to v Avianu v Dolomitech. Tam byl jeden z prvních mikropivovarů v Itálii. Byl jsem tam lyžovat a když jsem vstoupil do té malé restaurace a ucítil vůni vařeného piva, bylo to tak krásné, že jsem si řekl: musíš si taky postavit pivovar a kde jinde, než v Livignu,“ vzpomíná, jak to začalo.
Mezinárodní inspirace
Když pan Rocca zjistil, že je jeho varna piva nejvýše položená v Evropě, rozhodl se to využít i marketingově a dal pivu název podle nadmořské výšky Livigna.
Čtěte také
K vlajkovým lodím pivovaru v Livignu patří pšeničné pivo a také nakuřované pivo s uzenou chutí. Pan Andrea Rocca totiž rád jezdí do bavorského Bambergu, který je nakuřovaným pivem proslulý. S lombardskou hovězí sušenou šunkou breasolou a špekem prý jde nakuřované pivo výborně dohromady.
Byliny pouze k ochucení
„K ochucování piv také používáme různé byliny a přírodní koření. Speciální hořkost třeba pivu dodává místo chmele pyl z prašných šišek na konci větví borovic. Pivo pak má zvláštní příchuť lesa,“ vysvětluje.
Vidím tady láhev s nápisem Kanapa – to poznám, to je canabis. Pivo kanapa z produkce nejvýše položeného pivovaru v Evropě není podle pana Andrey Roccy návykové. Není v něm marihuana. Ti, kteří si je objednají, se prý vždycky smějí, ještě než se napijí. Spekulují o tom, co to s nimi asi udělá. Jenže ono se nic zvláštního nestane. Je to jenom pivo, jako každé jiné.
Související
-
V belgickém pivovaru mají řešení pro pivaře, kteří se na konci roku nechtějí vzdát bublinek
Jeden belgický pivovar dokonce nechává své pivo dozrát přímo v Champagne pomocí tamních speciálních kvasnic. Výsledkem je tak doslova šampaňské pivo.
-
Netradiční mok s lesní příchutí: pivovarníka k březovému pivu inspirovala sauna
Chmel, obilí, kvasnice a voda. Tyhle čtyři suroviny jsou základními ingrediencemi pro výrobu piva. Jeden pivovar v Estonsku k nim ale přidává ještě další přísadu...