Nejdražší sýr na světě se dělá z oslího mléka. Vyrobit ho umí jen na farmě v srbské rezervaci Zasavica

Ještě před pár desítkami let byl osel nedílnou součástí balkánského zemědělství. Vytrvalý a příslovečně tvrdohlavý lichokopytník tahal povozy na trh, oral pole, nebo se využíval dokonce i k hlídání stád ovcí. Spolu s mechanizací ale začal význam tohoto sympatického zvířete upadat a jeho populace na Balkáně podstatně klesla. Z oslů nicméně dál žijí lidé u starobylého srbského města Sremska Mitrovica.

Ve stáji je asi deset oslíků, hlavně tedy samice s hříbaty. Seno chroupají tiše a poklidně, na známé hýkání to tady rozhodně nevypadá.

„Jsou hlasití před pářením, hlavně samci. Ale není to to klasické ‚i-á‘, spíš řvou jako lev. No a pak taky hýkají v rámci soubojů o dominanci, když jeden osel ucítí druhého na pastvě,“ vysvětluje Nikola, který se stará o stádo oslů v přírodní rezervaci Zasavica.

Nikola odstříkává vzácné oslí mléko

Vzrušení ve stáji stoupne, až když mi chce ukázat, jak se oslice dojí. „Děláme to ručně, protože zvířata jsou tak klidnější. Zkoušeli jsme to i mechanicky, ale dojnost pak byla mnohem nižší,“ říká Nikola.

Oslice není kráva

Zkušenému pastevci se po chvíli se daří dohnat v ohradě oslici a odstříknout do oranžové plastové nádobky trochu mléka, přestože se mu do díla neustále motá neodbytný čumák oslího hříběte. Tahle tekutina má bezmála cenu zlata.

„Máme 15 samců na 300 samic a ty mají mléko jen v poměrně krátkém období po porodu. Navíc, pokud hříbě nesaje, mléko se do tří dnů přestane tvořit. Každá oslice tak vyprodukuje jen asi 35 až 45 litrů mléka za dva roky,“ vysvětluje ředitel přírodní rezervace Vuk Simič, proč litr mléka farma prodává za 50 eur.

Jako „polehčující okolnost“ uvádí, že koncentrované oslí mléko unikátního složení stačí pít po troškách. I tak prý bude mít blahodárný vliv na zdraví a působit proti většině nemocí. A člověk navíc ušetří za léky.

Výrobky z oslího mléka mají údajně léčivé účinky

Kilo sýra za 1200 eur

Jestli se ovšem farma v Zasavici něčím opravdu proslavila, tak tím, že dokáže vyrobit z oslího mléka taky sýr.

„Mnozí to zkoušeli, ale neuspěli. Nám se to taky mnoho let nedařilo, ale teď jsme jediní na světě, kdo ho vyrábí. Je to nejdražší sýr na světě. Na kilo sýra padne až 30 litrů mléka, proto stojí 1200 eur,“ obhajuje astronomickou cenu Vuk Simič.

Čtěte také

Kolují fámy, že jednou do úrodného údolí dorazil Novak Djokovič a všechno vykoupil, majitel farmy je ale vyvrací. Pro 25 kilo sýra si prý sice poslal letadlo nejmenovaný asijský tabákový magnát, ale většina návštěvníků rezervace se spokojí s malým 50gramovým balením.

„Bohatí lidé sýr koupí jako dárek nebo na okoštování. Anebo se na jednu krabičku složí čtyři pět lidí. Pravda, není to sýr, který si dáte na pizzu nebo na rohlík,“ usmívá se.

Srbská vláda teprve nedávno přidala výrobky z oslího mléka na seznam obchodovatelných produktů, ale proniknout na unijní trh je podle Vuka Simiče ještě obtížnější. Pokud byste tak dostali chuť na neobvyklou, ač poněkud nákladnou oslí pochoutku, nezbývá než se za ní vydat přímo do Srbska.

autoři: Tomáš Havlín , and
Spustit audio

Související