Vzdal se kariéry, aby mohl zachraňovat osly. Specialitou jeho farmy je oslí mléko

Ochutnali jste někdy oslí sýr nebo si myli vlasy oslím šampónem? To vše je možné vyzkoušet v srbském národním parku Zasavica, kde funguje největší oslí farma v jihovýchodní Evropě. Právník a bývalý politik Slobodan Simič tam chová přes dvě stě zvířat pomalu mizejícího plemena osla balkánského.

Řeku Zasavici obklopuje na jedné straně les, na druhé rozlehlá louka. Pro magarice, jak se oslům říká srbsky, je to místo snů. Mají tu spoustu prostoru a už nemusí dělat žádnou úmornou práci.

Hlídači objíždějí stádo na skútru, což je nutné vzhledem k tomu, že park má rozlohu osmnáct set hektarů. Dvě stovky zdejších oslů pocházejí z celého Srbska. Zatímco z vesnic pomalu mizí, tady jsou oblíbenou atrakcí.

Čtěte také

Z parlamentu na oslí farmu

„Specializujeme se na chov původních plemen domácích zvířat, hlavně osla balkánského, ale máme tu třeba i vepře mangalice, brtské poníky nebo podolský skot,“ vyjmenovává Slobodan Simič, původním povoláním právník a poslanec, teď ředitel Národního parku Zasavica.

Když tu byl před více než dvaceti lety poprvé na venkovském posvícení, trochu se přejedl a šel se projít po okolí. Kraj ho natolik uchvátil, že inicioval založení přírodní rezervace, kterou dnes sám řídí.

Slobodan Simič během rozhovoru se Šárkou Kuchtovou

„Osly chováme mimo jiné proto, abychom tady udrželi původní plemeno,“ vysvětluje a hrdě dodává, že zdejší farma je největší v jihovýchodní Evropě.

Bez samce mléko nenadojíme

„Produkujeme oslí mléko, které buď prodáváme samotné, nebo z něj vyrábíme šampóny, krémy likéry i to, čím jsme tu proslaveni nejvíce – oslí sýr,“ zdůrazňuje pan Simič.

Čtěte také

Oslí samice dávají od dvou do čtyř deci mléka. Samotný proces dojení ale podle šéfa farmy Zorana Ediče není vůbec jednoduchý. „Dojí se dvakrát denně a pokaždé je třeba přilákat na místo oslí samce, jinak to nejde,“ vysvětluje

Oslí produkty se prodávají přímo na farmě – litr za deset eur a kilogram sýra dokonce za tisíc eur.

Výrobky z oslího mléka mají údajně léčivé účinky

Zázračné mléko

Má se za to, že oslí mléko má léčivé účinky a tak je podle Simičova zástupce Jovana Vukadinoviče i navzdory cenám zájem obrovský.

„Měli jsme spoustu objednávek, ale nemohli jsme prodávat, protože oslí mléko úřady oficiálně neuznávaly. Až teď po deseti letech jsme dosáhli toho, že získalo oficiální certifikát. Tak doufáme, že to bude lepší,“ říká.

Čtěte také

Simičovi lidé dělají svoji práci skutečně s láskou. Do budoucna chtějí rozšířit rozlohu parku na dvojnásobek a doufají, že Srbové budou méně vysedávat po kavárnách a více vyrážet do přírody.

Osli z Balkánu pomalu mizejí
autor: KSA
Spustit audio