Slovenská brynza pochází z Podpolaní. První manufaktura na výrobu brynzy vznikla v Detvě už koncem 18. století
O kvalitě slovenského piva dřív zejména v českých hospodách panovala řada pochyb. Dnes už ale nejsou na místě. Napříč Slovenskem vznikly za uplynulé roky desítky řemeslných pivovarů, kde s láskou vyrábějí výborné kousky. Ochutnávat tak prý stojí za to. A kdo poctivě ochutnává, může narazit na nečekané příběhy, například o původu tradiční pochoutky ze slovenských salaší.
Při průjezdu starou částí Detvy na středním Slovensku jsem zahlédl nápis „pivovar“. Tak jsem zastavil a vydávám se na průzkum. Šipka vede k citlivě zrekonstruovanému historickému domu. Na fasádě mě ale trochu mate nápis „bryndzáreň a syráreň“.
„Nacházíte se ve Vagačově domě v prostorech, kde vznikla první brynzárna manufakturního typu na Slovensku. Protože v minulosti se ovčí sýr a brynza vyráběly jen na salaších,“ vysvětluje majitel Martin Doskočil. A tvrdí, že právě tady dostala brynza podobu, jakou má dodnes. Místo ochutnávky piva tak moje zastávka směřuje spíš do historie sýrů.
Ze salaše do výroby
V domě je malá expozice. Projekce nás přenáší do roku 1787, kdy do okolních kopců za pastýři chodil i obchodník Ján Vagač. „Původně to byl obchodník s máslem a masem. Měl řeznictví ve Staré Turé a do Detvy, respektive na Podpolaní, chodil nakupovat maso. Když byl pohoštěný na salaších, zachutnal mu sýr do takové míry, že s ním začal experimentovat,“ vypráví Martin Doskočil.
Vagač od bačů vykupoval hrudkovitý ovčí sýr a pokoušel se z něj brynzu vyrobit novou cestou – tak, aby se s ní dalo lépe obchodovat.
„Byl to systém pokus omyl. Začal ji nejprve válet, pak mlít. Začal ji prosolovat, aby prodloužil trvanlivost. Pokud vím, tak ji dával do sudů a zaléval solným nálevem. Tu jemnou, roztíratelnou formu vymyslel svými pokusy až Ján Vagač,“ přibližuje majitel pivovaru v Detvě.
Čtěte také
Popularita Vagačovy brynzy zvýšila poptávku po ovčím sýru a blahobyt tak prý pocítili i dosud chudí pastýři.
Připomínka starých časů
Prezentace zachycuje slávu brynzárny, export sýrů z Detvy až do Vídně nebo Spojených států, rozšiřování výroby, i tragické osudy členů rodiny Vagačových ve 20. století – jejich boj proti fašismu, znárodnění manufaktury komunisty a následný konec výroby v roce 1951.
„Význam, rodiny Vagačových pro rozvoj Detvy byl tak významný, že si zaslouží zachovat tyto informace a předat je dalším generacím. To byl hlavní důvod, proč jsem se do toho projektu pustil,“ zdůrazňuje Martin Doskočil.
Dnes už tu brynzu nevyrábí. Obnova manufaktury by podle něj byla téměř nemožná. Doba se změnila, tak jako z okolních kopců zmizela ovčí stáda. Z haly, kde dřív vznikal sýr, jde ale přesto hluk. Šipka s nápisem pivovar sem neukazovala jen tak.
„Pivo se jmenuje Dobronay. Je to pocta Jánovi Dobronayovi,“ vzpomíná Martin Doskočil na dávného detvianského pivovarníka. Místo brynzy tak nakonec přeci jen ochutnávám řemeslné pivo z Podpolaní.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Smrt odsouzeného v pankrácké věznici. Obžalovaná je lékařka se zkušenostmi z blízkosti válečné zóny
-
Český blackout vyšetřuje expertní panel evropských provozovatelů sítí. Zpráva má být do půl roku
-
Výhrůžky novinářkám? Živnou půdou je polarizace společnosti, vysvětluje socioložka médií
-
Rusko se snaží rozkládat českou společnost, jako to dělali nacisté. Je to předvoj raket, míní Máca