„Něco jako svatební šaty pro návrháře.“ Cukráři ve Francii vymýšlejí recepty pro vánoční polena už od jara

Češi si Vánoce nedokáží představit bez cukroví, Francouzi zase bez vánočního polena. Tradiční podoba tohoto francouzského dezertu skutečně připomíná kus dřeva. Cukráři ho připravují z čokolády, kakaa, oříšků a smetany. Časy se mění, a francouzští cukráři vymýšlejí různé tvary oblíbeného vánočního dezertu.

Hugues Pouget je chef-pâtissier, tedy vrchní cukrář, a pracuje v oblíbeném pařížském podniku Hugo & Victor.

„Pro cukráře je vánoční poleno něco jako svatební šaty pro návrháře. Každý se chce vytáhnout. Je to sváteční dezert a má různé podoby, od té tradiční v podobě válce, až po různé originální tvary. Cukráři z vyhlášených podniků se pouští do neuvěřitelných kreací a to už jsou opravdu umělecká díla.“

Různé motivy a příchutě

Scházíme se v obchodě na okraji hlavního města, kde se svými kolegy dokončují vánočné poleno ve tvaru obálky:

„Vyrábíme různé typy vánočních polen. Jedno připravujeme z čokolády, druhé je citronové a třetí je z pralinek a z kávy.“

Čtěte také

Všechno tady krásně voní. V zadní část cukrárny v rohu stojí přístroj, kterému se říká čokoládová fontána, protože udržuje čokoládu v provozní teplotě, aby byla připravená na dezerty.

„Čokoládu tady využíváme ke zdobení i při tvorbě pěny. A sám uvidíte, že ji potřebujeme i při výrobě vánočních polen,“ říká cukrář.

Zákuskový mistr

Povolanějšího průvodce byste těžko pohledali. Hugues Pouget je totiž mistrem Francie v přípravě dezertů. I tak je ale přesvědčený, že si lidé vánoční laskominy můžou připravit sami doma.

„Když jsem byl malý, tak rodiče pekli sušenky s rozinkami nebo čokoládové kuličky. Byla to naše rodinná tradice. Lidé si část cukroví vyrobí z radosti doma a pak si něco málo můžou koupit, třeba právě vánoční polena.“

Původ vánočních polen doprovází několik legend. Někteří věří, že je začali péct už v roce 1834 v čokoládovně v centru Paříže. Podle jiných zase dezert pochází z Lyonu z roku 1860. Každopádně po celé Francii se vánoční polena rozšířila až po druhé světové válce. Pro cukráře je to celoroční práce.

„Už v květnu začínáme připravovat recepty. Jaro je pro nás klidnější období, máme čas na pokusy a přípravu. Jakmile se shodneme na chuti a na podobě vánočních polen, tak si spočítáme náklady. V červnu uděláme první snímky a už v září po nás média chtějí podobu vánočních polen i jejich ceny,“ poodkrývá Hugues Pouget. 

Hugeosova vánoční polena stojí od devíti do 70 eur, tedy v přepočtu od 200 do 1700 korun. Každý rok před Vánocemi jich vyrobí stovky. Je prý vděčný, že se k němu zákazníci znovu a znovu vracejí a důvěřují jemu i jeho cukrářskému týmu.

autoři: Martin Balucha , aka
Spustit audio

Související