Dezert canelé už po staletí připravují ve francouzském Bordeaux. S jeho původem je spojena výroba vína i obchod s otroky

Karlovy Vary mají lázeňské oplatky, v rakouském Salzburgu najdete Mozartovy koule a ve francouzském Bordeaux zase můžete ochutnat pravé canelé. Tento dezert vypadá jako muffin, ale vyrábí se z palačinkového těsta. V Bordeaux ho připravují už staletí. O zákazníky tam soupeří několik specializovaných pekáren.

V Bordeaux je hned několik cukrářství, která se specializují skoro výhradně na výrobu těchto hnědých malých dezertů jménem canelé. Najdete tady cukrářství Balllairdran, které má červenou výlohu i podnik jménem Cassodane, který má zase zelenou výlohu. Všechna tato cukrářství mezi sebou soupeří o tu nejlepší ale i o tu nejoriginálnější recepturu.

Prodavačka Victoire mi vysvětluje, že tady prodávají canelé s vanilkou, s rumem i bez alkoholu. Využívají vanilku z Madagaskaru.

„Velké canelé stojí dvě eura osmdesát, střední porce vyjde na euro sedmdesát. Prodáváme taky krabici s deseti menšími cannelé a ty vyjdou na 17 eur,“ vypočítává Victoire.

Dezert jako od letušky

Victoire pracuje v podniku Baillairdran, který patří mezi nejvyhlášenější cukrářství specializující se na výrobu canelé. Tomu odpovídá i úbor prodavaček. Nosí červené sako, sukni a šátek kolem krku jako letušky.

Čtěte také

Jiná pekařství takové nároky na reprezentativní oblékání nebo dress code nemají. Odlišit se chtějí třeba širší paletou nabízených dezertů.

Ignacio pracuje v cukrářství Cassonade: „Prodáváme tady tři typy canelé. Chceme, aby si u nás mohl vybrat opravdu každý. Připravujeme canelé s rumem a s troškou vanilky, v druhé verzi je naopak více vanilky a méně rumu a nabízíme taky veganské canelé. Dřív jsme tyto dezerty prodávali i bez cukru, teď už je připravujeme jen na objednávku.“

Doma se to nemusí povést

Podle něj si dezert canelé doma může připravit každý. Důležité je mít dobrou troubu a používat ty správné formičky.

Ignacio prodává canelé v pekařství Cassonade v Bordeaux

„Příprava canelé není až tak složitá. Základem je podobné těsto jako na palačinky. Je nejlepší je dělat v měděných formičkách. Pečou se poměrně dlouhou dobu ve vysokých teplotách. Proto to doma nemusí vždycky vyjít.“

Ignacio mi vysvětluje, že ta správná canelé má vypadat skoro připáleně. Jsou tady i canelky, které jsou žlutější, oranžovější, ale ta správně udělaná je tmavě hnědá, vypadá skoro až spáleně. A krásně křupe.

Nebojte, nejsou spálené, jen tak vypadají

„Nejsou spálené, přesně takhle se jedí. Turisté mají strach. Obyvatelé Bordeaux si ale vždycky objednají pořádně černé canelé,“ ujišťuje Ignacio.

V Bordeaux si můžete koupit canelé hned v několika specializovaných pekařstvích

Cukrářství Cassonade najdete v centru města hned vedle krásně zrekonstruované středověké zvonice, která byla součástí opevnění města, a na kterou se zvonilo v případě požárů a vinobraní.

Víno a krvavý byznys

Výroba vína a canelé je historicky propojená. Legenda praví, že řádové sestry v klášterech při čištění vína používaly vaječné bílky. Tím pádem jim zůstávalo hodně žloutků, které pak zužitkovaly při výrobě tmavě hnědých dezertů z palačinkového těsta. Další dvě klíčové ingredience pro výrobu canelé se do Bordeaux dostávaly díky krvavému obchodu.

Čtěte také

„Příběh canelé není moc pěkný. Je spojený s obchodem s otroky. Právě díky němu se do Bordeaux dostávaly dvě zásadní přísady pro výrobu canelé  - vanilka a rum. Původně to byl dezert pro chudší vrstvy společnosti,“ připouští Ignacio.

A tomu odpovídala i velikost canelé. Dřív se dělaly větší, aby lidi zasytily. Teď už cukráři pečou i menší verze, protože je lidé často jedí už s plným břichem jako dezert ke kávě.

autoři: Martin Balucha , aka
Spustit audio

Související