Texasanům české pivo chutná. Pivovar Waco si zakládá na evropských surovinách i tradičním čepu

Americké město Waco leží na půl cesty od texaského Dallasu a metropole druhého největšího amerického státu Austinu. Do dějin vešlo jako místo, kde měli základnu texaské policejní jednotky – rangers, když býval tento stát samostatnou republikou. Stalo se známým i kvůli tragédii jedné skupiny sekty Davidiánů v roce 1993, kdy při obléhání farmy Davida Koreshe zahynulo 76 lidí. Už tři roky se ale také vyjímá na americké pivní mapě.

Český pivovar ve Waco není možné přehlédnout, protože má na sobě opravdu velikánský nápis v češtině: Pivovar Waco Texas.

Texaská a česká vlajka zdobí hrdě průčelí hned za výčepem

Uvnitř mě vítá jeho ředitel Radim Tauchen: „Jsem ředitel, nejsem sládek, tomu jenom pomáhám, když nám uvaří slávy. Přijíždí do Waca každé tři měsíce a uvaří nám krásné české pivo z českých a evropských surovin. My k tomu přidáme jen texaskou vodu a plno lásky, energie a síly.“

A na důkaz, že nemluví jen tak do větru, mi ředitel pivovaru hned podává klasický půllitr a v něm místní 12stupňový ležák načepovaný, jak je našinec z domova zvyklý, s krásnou čepičkou husté bílé pěny. S takovým pivem se v amerických pubech jen tak nesetkáte.

Silné pivo není pro každého

S myšlenkou vybudovat ve Wacu pivovar přišla skupina přátel, kteří se znají už od studentských let. „Dali dohromady nějaké finanční prostředky a řekli si, že tady založí pivovar, hotel a restauraci. Jeden z těchto hlavních investorů měl kamarády tady ve Waco a ve vesničce kousek odsud, a proto padlo rozhodnutí, že to bude tady,“ vypráví Radim.

Čtěte také

Kromě zmiňované dvanáctky, která podle slov hrdého ředitele snese srovnání s českou plzní, ve Waco čepují ještě tři druhy piva – takzvanou desítku neboli light, tmavý a polotmavý ležák. Těm se tady říká vienna a dark lager.

„Spousta Američanů a Američanek, zvlášť tady v Texasu, byla nasazená v různých válkách a v různých vojenských základnách po celém světě. A nejvíc základen je samozřejmě v Německu, a tudíž znají německá, evropská silná piva a mají je rádi,“ vysvětluje Radim Taucher.

„Většina místních, kteří pijí standardně jejich piva, je nadšená, protože je to silné, aromatické pivo, dobře uleželé. Ale jsou někteří, kteří řeknou, že je až moc hořké a až moc takzvaně hoppy,“ dodává.

Personál je proškolený, aby uměl české pivo taky správně natočit

Guláš pro Texasany

K českému pivu by měla patřit i česká kuchyně, ostatně dokonce i interiér tady připomíná plzeňskou pivovarskou restauraci.

„Na stoly servírujeme jídla, která mají základ v českých recepturách, ale mají takzvaný texaský twist,“ přibližuje ředitel pivovaru. „Třeba klasický guláš z kližky by tady neuspěl. Američani to neznají a není jim to úplně po chuti,“ vysvětluje, proč hostům k pivu servírují na talíři místo české klasiky velký kus žeber s gulášovou omáčku.

autoři: Pavel Novák , and
Spustit audio

Související