České, a přece americké pivo. V kolébce country vaří plzeňský ležák z českých surovin, chuť byste ale nepoznali

V Nashvillu, hlavním městě státu Tenessee, stáčejí pivo podle české receptury do plechovek se siluetou pražských věží. Kvůli chuťovým návykům Američanů je ale pivo z pivovaru Black Abbey výrazně méně hořké, než to plzeňské.

„Základní myšlenkou před rozhodnutím vařit české pivo bylo napodobit Plzeňský prazdroj. Nápoj se jmenuje Czech Condition Pilsner, ležák českého typu,“ vysvětluje nadšený a pyšný spolumajitel pivovaru Carl Meier a dodává, že šlo o to, vzdát tak hold praotci plzeňských ležáků.

Čtěte také

I ten zdejší se vyrábí z českého ječmene a také z Česka dováženého chmelu. Jenže pravé plzeňské dělá hlavně voda z tamních studní. Toho si je Carl Meier dobře vědom.

„Máte samozřejmě naprostou pravdu. Je zajímavé, že nejměkčí voda v Americe je v Memphisu, tady u nás v Tennessee. Proto tam sídlí zdejší největší pivovar, který se také chystá vařit plzeňské,“ poznamenává pivovarník.

„Voda u nás v Nashvillu pochází z řeky Cumberland. Její chemické složení se mění, protože sem přitéká z Kentucky z Apalačských hor. Máte štěstí, že vařím náš pilsner na jaře a na začátku léta, kdy je voda v řece měkčí. Není tak měkká jako ta plzeňská, ale je měkká dost.“

Pivovarníkem z nutnosti

Na plechovce piva Black Abbey – Czech Condition Pilsner, je silueta pražského Týnského chrámu a chrámu sv. Mikuláše na Malé Straně. Krásná vzpomínka na domov.

Minipivovar Black Abbey v Nashvillu funguje bezmála dvě desetiletí

Plzeňské z pivovaru v Nashvillu ale není tak hořké, jako to české z Prazdroje. Podle Carla Meiera jsou Američané zvyklí na sladkou chuť. Může se tedy snažit vyrobit pivo přesně podle receptury originálu, nebo se přizpůsobit chuti zákazníka. A protože je obchodník, zvolil druhou možnost.

Spolumajitelem pivovaru se Carl stal vlastně z nutnosti. Od ukončení univerzity pracoval v obchodě, v nevládních organizacích a pak v bance. Když přišla velká recese v roce 2008 a podniky zkrachovaly, rozhodl se s kamarádem založit pivovar.

Na otázku, jestli se výroba v malém řemeslném pivovaru vyplácí, Carl Meier odpovídá, že úspěchy přicházejí ve vlnách. Někdy vydávají, jindy ne. Pravděpodobně ale z provozování pivovaru s obchodním partnerem nezbohatnou.

Vaření piva pro něj byl koníček, ze kterého se stal byznys. Jeho práce ho naštěstí stále baví. Až to tak nebude, začne si prý hledat jiné zaměstnání.

autoři: Pavel Novák , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

    Související