Nejslavnější maďarský dezert vznikl pouhou náhodou. Díky nedbalému pomocníkovi slavného cukráře

Stejně jako Italové mají tiramisu a Rakušani „sachr“, Maďaři mají svou dobošku. Tenhle zákusek se dokonce dostal do maďarské síně slávy, mezi takzvaná hungarika. Společnost tam dobošce dělají například Rubikova kostka, fotbalista Ferenc Puskás, více druhů vína a nejrůznější klobásy jako třeba čabajka a ďulajka. 

Jak říká náš spolupracovník v Maďarsku Gregor Martin Papucsek, už bylo načase, aby se mezi hungariky objevilo i něco sladkého. A doboška si to podle něj prý rozhodně zaslouží.

Letos právě slaví 135 let. Původní dezert vymyslel koncem roku 1884 cukrář József C. Dobos. Jeho výtvor se mu tak zalíbil, že ho pojmenoval po sobě.

Slavný Dobosův krém

Piškotové plátky upekl v palačinkárně (proto má doboška kulatou formu) a mezi šest plátků natřel revoluční náplň: sladký máslový krém. Říká se, že prý díky nedbalému pomocníkovi. V tu dobu se totiž ještě sladké máslové krémy nedělaly, a když pomocník míchal máslo, omylem do něj místo soli nasypal moučkový cukr. Po přidání čokolády a kakaa z tohoto omylu vznikl slavný Dobosův krém. 

Poprvé József C. Dobos představil svůj výtvor roku 1885 na První budapešťské celostátní všeobecné výstavě a dosáhl neuvěřitelného úspěchu. Se svým dortem pak procestoval celou Evropu.

autor: Gregor Martin Papucsek
Spustit audio

Související