Anglie vinařskou velmocí? Místní víno je velmi suché, ale propadli mu už i vinaři z Champagne
Víno a vinařství si obvykle spojujeme s Francií nebo Itálií. Víno se ale pěstuje i ve Velké Británii. V době, kdy i u nás už víno zraje v sudech, v Anglii se teprve sklízí. Rozloha vinic se tam ale stále zvětšuje a podle odborníků se dokonce rodí nová vinařská velmoc. Z anglických vín jsou ceněná především ta šumivá.
Lorna rozdrtila kuličku hroznů a v trubičce reflaktometru zkoumá šťávu. Netváří se příliš nadšeně: „Předpokládali jsme, že budeme sklízet teď o víkendu, ale koukám, že cukernatost je necelých sedmnáct stupňů, což znamená, že bychom dostali jen jedenáct procent alkoholu… A to je málo. Necháme hrozny zrát ještě tak deset dní a uvidíme, co se stane.“
Tvrdý chlebíček britských vinařů
Vinici založila Lorna se svými třemi dcerami před jedenácti lety. Ze svahu, ležícího jen pár kilometrů nad bílými útesy, je vidět kanál La Manche a za dobrého počasí i břehy Francie. Oproti tamním vinařům mají ale ti angličtí nesrovnatelně tvrdší chlebíček.
Čtěte také
„Jsme okrajová vinařská oblast, což znamená, že naše úroda se podle ročníků výrazně liší. Občas se taky stane, že hrozny ani nedozrají. Zrovna letošek je špatný rok, jaro začalo pozdě, pak zase přišly mrazíky. Ale tak to v zemědělství chodí,“ bere Lorna rozmary počasí s nadhledem.
Ví, že když se zadaří, stojí naopak úroda zato. Hrabství Kent je to nejlepší místo v Británii pro pěstování hroznů. Zhruba tři čtvrtiny veškeré produkce pocházejí právě odsud. V budoucnost místního vinařství věří i producenti z francouzské Champagne, kupují tady půdu a zakládají nové vinice.
Vynikající suché a šumivé
„Anglické víno je velmi dobře hodnocené. Obecně je hodně suché, především šumivé víno je opravdu vynikající. Samozřejmě, že ve srovnání s vinařskými velmocemi se ho vyrobí nesrovnatelné méně, z mezinárodních soutěží si ale vozí pravidelně ceny,“ upozorňuje mě Lorna.
Vinařství Terlingham je v pravém smyslu rodinný podnik. Pět a půl tisíců hlav dá, pokud to počasí dovolí, ročně tři a půl až čtyři a půl tisíc lahví vína. Jak říká Caroline, pro víno si musí zájemci přijet.
„Nedodáváme ani do obchodů, ani do restaurací. Něco se prodá na internetu, ale většinu prodáme přímo tady u nás. Jezdí sem hodně lidí, na ochutnávky i pro víno. Hodně nadšenci z Londýna,“ všímá si.
A když je dobrý rok...
Sestupujeme do sklepa, kde nemůže být nic jiného než víno. „Tady v regálech zraje naše šumivé víno, každý den ho musíme obracet. Tohle je sekt z roku 2019, tamhle máme víno z roku 2012, 2019…
A který rok byl nejlepší? „Zcela určitě rok 2018. Bylo skvělé počasí a bohatá úroda, takže jsme si mohli k výrobě vína vybrat to nejlepší ovoce. Anglické víno z roku 2018 můžu vřele doporučit,“ radí Caroline.
Související
-
Víno od Balatonu nepotřebuje reklamu. Ale kvalitní půdy ubývá, stěžují si vinaři
V balatonském moři vína existuje jedno vinařství Figula. Víno nemusí vyvážet, protože tam pro něj cizinci chodí sami - koštovat i kupovat.
-
Dokud není víno ve sklepě, tak není vyhráno, konstatuje Vinař roku. Jaká bude letošní sklizeň?
Vinařem letošního roku se stalo Zámecké vinařství Bzenec, „Moravské a české vinařství jde navrch,“ ředitel vinařství Bořek Svoboda.