Dokud není víno ve sklepě, tak není vyhráno, konstatuje Vinař roku. Jaká bude letošní sklizeň?
„Moravské i české vinařství je rok od roku lepší. Mohou se měřit se světem, což je důležitá informace i pro spotřebitele,“ ubezpečuje Vinař roku a ředitel Zámeckého vinařství Bzenec Bořek Svoboda. Podle něj modernější zařízení lze použít při výrobě, ale základem je vždy dobrá surovina z vinice a šetrné zpracování. „Vždycky je snaha, aby se do toho zasahovalo co nejméně,“ říká. Jaká byla jeho cesta k vínu? A v čem je pro vinaře důležitá etiketa?
Související
-
Všeho moc škodí, ale přiměřená konzumace vína je součástí zdravého životního stylu, říká šéf vinařů
„Víno je bezesporu alkoholický nápoj. U nás a Evropou je ale nahlíženo jako kulturní nápoj,“ myslí si nový prezident Svazu vinařů České republiky Martin Chlad.
-
Bílé víno z červených hroznů? Nic nemožného
To, že vína dělíme na červená a bílá, ví snad každý. Přesto si ne každý uvědomuje, jaké rozdíly spočívají v jejich výrobě.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.