Bílé víno z červených hroznů? Nic nemožného
21. prosinec 2016
Encyklopedie Radiožurnálu
To, že vína dělíme na červená a bílá, ví snad každý. Přesto si ne každý uvědomuje, jaké rozdíly spočívají v jejich výrobě.
Bílé víno je možné získat nejen z bílých hroznů, ale i z hroznů červených, růžových a dokonce i temně modrých. Podstatné je, že hrozny zbavené stopek a jadérek, neboli rmut okamžitě po sklizni lisujeme.
Čistý mošt, který takto získáme, se dá zkvasit. Bílému vínu z modrých či červených hroznů říkáme klaret.
Červená vína oproti tomu vyrábíme pouze z modrých hroznů. Slupky ale kvasí společně se šťávou. Tím se ze slupek macerují sytá barviva, díky kterým získáme kýženou temně rudou barvu. Stejně tak se do vína vstřebají i třísloviny ze slupek. Ty dodávají červenému vínu jeho plnou, někdy až drsnou chuť.