Portské víno není z Porta? Těsně vedle! Po staletí zraje ve městě Vila Nova de Gaia
Sladké, silné, hřejivé. Dá se nabídnout jako aperitiv nebo jako dezert. Portské víno se proslavilo hlavně díky anglické šlechtě a měšťanům, kteří si víno posilněné vinným destilátem oblíbili v osmnáctém století. Jméno dostalo po portugalském přístavu Porto u ústí řeky Douro, kde se réva k výrobě portského pěstuje. Reportér Pavel Novák se zašel podívat do vinného sklepa slavné značky Sandeman, kde víno sice ochutnal, ale ani kapku ho nevypil.
Prvním překvapením je, že většina sklepů výrobců slavných značek portského vůbec není v Portu, ale ve městě Vila Nova de Gaia. To totiž leží na protějším, levém břehu řeky Douro.
Portské z údolí řeky Douro
Porto se rozkládá na tom pravém. Podle enologa firmy Sandeman Luíse Sottomayora je to s těmito dvěma městy jako s Budapeští. Také se vlastně skládá ze dvou měst, ale cíl mají společný. V případě Porta a Vily Novy de Gaia zrání a vývoz vína.
Několik staletí dozrávala portská vína v dubových sudech jen ve sklepích ve Vila Nova de Gaia, a pro vína starých tradičních značek to platí dodnes. Mladší vinařství už nakvašený vinný mošt, ve kterém se fermentace – tedy přeměna cukru v alkohol – zastaví přidáním vinné pálenky, nechávají zrát i dál proti proudu v údolí řeky Douro.
Tajemství kombinace různě starých vín
Portské víno z údolí řeky Douro získává příslušné chutě a vůně mícháním různě starých a vyzrálých ročníků. A musí u toho být právě znalec vína, enolog , který vína určitého stáří nakombinuje do ideální chuti.
Čtěte také
Některé lahve ve sklepě vinařství Sandeman pamatují i rok 1615 nebo 1618. Nejstarší víno ve sklepě má ale maximálně šedesát let. Ty lahve jsou totiž prázdné a jsou součástí expozice historie slavné značky.
„Sandeman byla první společnost, která začala víno stáčet do lahví. Nejdřív hliněných a pak skleněných. Když dodávala víno jen v sudech, musel pro něj hostinský do sklepa a nebylo jasné, co odtamtud přinesl. Když ale host dostal na stůl lahev, byl si jistý, že pije víno od Sandemana,“ vysvětluje Luís.
Očichat, ochutnat... a vyplivnout!
Máme tu ochutnávku portských vín. Skleničkou se musí mírně zakroužit, aby se víno dostalo do styku se vzduchem a uvolnila se jeho vůně. Samotná ochutnávka je tak trochu zklamání, protože podle pana Luíse se při ní víno vlastně nepije. Jen se poválí v ústech a pak se zase musí vyplivnout.
Když se totiž ochutnávají portská vína, musí sommeliér za den okoštovat třeba padesát nebo šedesát vzorků a to jednoduše nelze všechny ty skleničky vypít. Vyzkoušeli jsme portské víno bílé, červené ruby a tawny. Škoda jen, že jsem se jich nemohl napít. Byla to jen ochutnávka a všechna vína nakonec skončila v plechovém plivátku.
Související
-
Anglie vinařskou velmocí? Místní víno je velmi suché, ale propadli mu už i vinaři z Champagne
V době, kdy u nás už víno zraje v sudech, v Anglii se teprve sklízí. Rozloha vinic se tam ale stále zvětšuje a podle odborníků se dokonce rodí nová vinařská velmoc.
-
Francouzské duby a italské hrozny. V prvním londýnském vinařství myslí na vše, co k vínu patří
Britská metropole se před pár měsíci dočkala prvního vinařství s názvem London Cru. Jeho tým zatím pracuje sice s malým množstvím hroznů, ale zato s velkými sny a ambicemi.