Vánoční trhy jsou zpět v plné síle. Ten drážďanský i s českým špekáčkem a Krtečkem

Milovníci vánočních trhů mají za sebou dvě smutné sezóny. Německá města tyhle akce kvůli covidu buď rušila, anebo omezila. Letos je ale rozjely naplno, včetně drážďanského vánočního trhu.

„Jde to zatím skvěle. Čekali jsme dva roky, než se to konečně rozjede za normálních podmínek. Žádné roušky, ani rozestupy. A je vidět, že hosté si to teď o to víc užívají, takže mám radost,“ říká paní Dagmar, která v rodinném stánku nabízí svařené víno. To ale oproti minulým ročníkům muselo podražit, hrneček vyjde v přepočtu na více než stokorunu.

Ceny za elektřinu budou překvapení

„Stouply výkupní ceny, zdražily suroviny i logistika. Ještě teda nevíme, kolik tu bude stát proud. To nám město řekne až zpětně. Takže to bude takové překvapení. Ale i tak jsme tu rádi.“ Snažím se paní Dagmar uchlácholit, že to snad bude příjemný dárek.

Po celém náměstí Altmarkt se linou všemožné vůně, od pečených kaštanů, přes hřebíček až po přepálený tuk. Každý stánek se ale snaží něčím odlišit.

„Naším šlágrem je pečený rybí filet. Jsme jediní, kdo ho tu prodává. Dobře se prodává i durynská klobása, ale tu tady nabízí skoro každý. Máme tu od všeho něco. A mimochodem, grilujeme i české špekáčky.“

Jak prosvítit svátky

Vánoční trh ale rozhodně není jen o jídle. Stánkaři nevědomky ukazují, v čem se německé vánoce liší od těch českých, a co je naopak spojuje. Spíš jen německým zvykem je světelná vánoční hvězda, kterou prodává paní Regina.

„Je to stará tradice, hvězdy se vyvěšovaly po domech a díky nim se prozářila celá ulice. Tehdy je z papíru vyráběly a pak prodávaly hlavně chudé děti. Byl to takový způsob, jak si prosvítit Vánoce.“

Čtěte také

Původně šlo o něco jako lampióny se svíčkou uvnitř. Teď už v nich najdete LED diody.

„Největší zájem je spíš o menší hvězdičky. Můžete je svázat dohromady a udělat si z nich řetěz. Navíc se dají použít jak v interiéru, tak i venku na zahradě.“

A taky Krteček! 

Jinou zálibu Němců ale dobře znají i všichni Češi a v Drážďanech má vyhrazený celý stánek. Řeč je o kresleném Krtečkovi.

„Krteček tu neustále běžel v televizi. Dávají ho tam dodnes a lidé ho milují. Často je to pro ně vzpomínka na dětství, hračky a knížky tu nakupují dospělí, kteří chtějí obdarovat ty menší. Ale svým způsobem dělají radost sami sobě,“ říká paní Melanie, podle které se musí láska ke Krtečkovi zdědit.

Krteček na lyžích

„Pokud ho neznají rodiče, pak ho jejich děti neviděly skoro určitě, protože teď mají těch postaviček fůru. Ale Krtek je něco výjimečného. A pořád si získává příznivce,“ dodává Melanie. U jejího stánku se zastavila jedna mladá rodina. Sága tak nejspíš pokračuje.

autoři: Václav Jabůrek , aka
Spustit audio

Související