Na šelmy znám finty. Naučil jsem si medvědy tak, že jsou poslušní jako slepičky v kurníku, říká medvědář

23. srpen 2022

Českokrumlovský medvědář Jan Míša Černý měl k medvědům vztah od dětství a k práci s nimi se dostal už jako kluk. „Začínám v poslední době více rozumět zvířatům než lidem,“ zamýšlí se. Co má na medvědech rád? „Tu zvířecí důstojnost, hrdost. Tak hrdé zvíře jsem málokdy neviděl. Je to jeden z pánů lesa. Nejhorší je, když mu člověk hrdost vezme,“ říká Jan Míša Černý.

Řekněte mi něco o vašich svěřencích. Jaké mají charaktery?

Marie Terezie je samotář, je to milá starší dáma, je jí 31 let. A je jí všechno fuk. Řekne „Trhni si nohou“, otočí se a jde pryč. Je to starší dáma, která tu je na dožití. Tamti dva sem přišli před třemi a půl lety, to byla divoká medvíďata, která byla z přírody. Musel jsem si je svojí fintou naučit. Tím, že znám za 46 let několik fint na šelmy, tak jsem si je tak naučil, že dneska jsou poslušní jako slepičky v kurníku.

Jan Černý pracoval skoro 30 let na šachtě. Medvědaření byl jeho koníček

Prozraďte mi nějakou fintu šelmy.

Třeba, abych si je získal, namazal jsem si ruce jogurtem a medem, propláchnul jsem je a strčil jsem je do klece a oni si to olízali.

Já se omlouvám, ale co kdyby si to okousali?

Neokousali, protože oni nikdy nepoznali tuhle dobrotu. Proto právě to potřebují potom zase dostat. Kdyby mi to okousali, nikdy by to už nedostali.

Když jste to dělal poprvé, jak jste věděl, že to bude fungovat?

Dělal jsem to každému medvědovi.

To je know-how, které jste získal od svého předchůdce?

Ne, to je můj psychologický tah. Protože já se snažím do toho medvěda dostat a musím zjistit, co si můžu a co si nemůžu dovolit.

Čtěte také

Původně jste horník?

Jsem rubač od mlada, dělal jsem skoro 30 let na šachtě. Bylo to jediné moje zaměstnání. Tohle jsem dělal jako vedlejší činnost. Spíš jsem to dělal z lásky, protože za to jsem neměl žádný peníz. Měl jsem rád medvědy od malička. U babičky a dědečka jsme měli všechna zvířata, na která si vzpomenete, ale neměli jsme tam medvědy.

Proto jsem jezdil do Krumlova, díval jsem se tady na medvědy tak dlouho, až si mě všiml bývalý medvědář, jednou si mě pozval a začal jsem mu pomáhat. Od té doby jsem sem začal jako kluk chodit. Když měl jednou úraz a nemohl to dělat, paní ředitelka zámku mi přinesla klíče a povídá: „Jeníku, je to na tobě.“ To bylo v 76. roce.

Ze zvířat, která neznám, a zejména z velkých šelem mám respekt. A myslím si, že medvěd je totálně charakterově nečitelný tvor...

Budete se divit, ale medvěd je čistší charakterově než člověk. Ten je zrádnější.

Kolik litrů medvědi denně vypijí? Jak se vychovávají? Poznají medvědi po letech svého člověka? Jak vypadá veterinární prohlídka? A co by Jan Míša Černý chtěl, aby lidé o medvědech věděli? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , vma
Spustit audio

Související