Na jihu Španělska vrcholí sklizeň pomerančů. Nad budoucností tamních sadů se ale vznášejí otazníky
Španělské regiony Andalusie nebo Valencie jsou proslulé pěstováním pomerančů. A právě teď je tam ve velkém sklízejí. Ty, které oberou ze stromů, jsou určené k jídlu, ty ze země pak na výrobu pomerančových džusů. Reportérka Lubica Zlochová se vydala do jednoho sadu na jihu země, aby se o sklizni oranžových sladkých plodů dozvěděla víc.
Čtěte také
Fernando a Joaquin mě překvapí hned první informací – pomeranče prý sklízejí od začátku podzimu do léta. Nevím jak vy, ale já jsem si vždy myslela, že čas sklizně je pouze v zimě, maximálně do začátku jara. Alespoň tedy na Pyrenejském poloostrově – ve Španělsku a Portugalsku.
Půl druhé tuny na jednoho
Teď právě se tady na jihu v Andalusii sklízí odrůda Navelina. Joaquin vysvětluje, že tento druh je velký, sladký a má středně hrubou slupku. Pomerančů je ale řada druhů – od ranějších odrůd po ty pozdní, letní.
V tomto pomerančovém sadu je už všechno sklizené, zbývá jen naložit poslední kamion, který odveze náklad do továrny na výrobu pomerančového džusu.
A tak se společně vydáváme k připraveným pytlům. V každém je podle Joaquina 370 kilogramů pomerančů, což bych tedy vůbec nehádala. Šikovný sběrač prý dokáže za sedm osm hodin práce nasbírat až jeden a půl tuny.
Kosmopolitní sklizeň
Při sklizni pomerančů pomáhají především cizinci, stejně jako na jahodových plantážích, kde jsem natáčela dříve. Tam pracovali Afričané, Latinoameričané, Rumuni nebo Maročané, ale Španělů jen málo. A v pomerančových sadech je to stejné.
Podle Fernanda, který řídí dnešní práce, je v Andalusii tolik sadů, že pracovníci pomáhají dokonce až ve Valencii. Odtud potom tamní firmy exportují andaluské pomeranče pod hlavičkou Valencie do zahraničí.
Kilo pomerančů se tu od pěstitelů vykupuje v přepočtu za korunu padesát. V supermarketu stojí stejné množství 20 korun. Cena je ale dost proměnlivá podle toho, jaké je zrovna období nebo jestli si koupíte třeba čtyř- nebo osmikilový pytel.
Mladé pomerančová živnost neláká
Na závěr si mi ještě Joaquin postěžuje, že v tomto odvětví dlouho chybějí mladí lidé. Majitelé soukromých pomerančových sadů a jejich správci jsou většinou starší muži, mladým se tato práce zdá být příliš úmorná a také málo rentabilní.
Čerstvě vymačkaný pomerančový džus ovšem Španělé zbožňují. Dávají si ho k snídani a často i po obědě, k večeři už méně. Od majitele jsem dostala sadu pěti velkých pomerančů, které mi sám utrhl přímo ze stromu. A tak jsem si z nich neudělala šťávu, ale snědla je ještě čerstvé.
Teď už z vlastní zkušenosti vím, že odrůda Navelina, která se sklízí na přelomu prosince a ledna, je vynikající – slaďoučká a šťavnatá.
Související
-
Jak vypadají vánoční trhy na jihošpanělský způsob?
Ve španělské lokalitě El Pedroso můžete vánoční trh absolvovat klidně jen v tričku s krátkým rukávem. Stejně jako spolupracovnice Radiožurnálu Lubica Zlochová.
-
Sezóna jahod u nás končí, na Kypru ji ale mají skoro celý rok. I díky hydroponnímu pěstování
Na Kypru se podle pověsti z mořské pěny zrodila bohyně lásky, sexuality a krásy - Afrodita. Vladimír Kroc tam ale podlehl úplně jinému sladkému pokušení – jahodám!
-
Tahle práce není pro ženy? V ulicích Sevilly sklízejí česači kyselé pomeranče
Není pomeranč jako pomeranč, vědí ve Španělsku. Pokud vás při návštěvě některého z měst v Andalusii napadne utrhnout ze stromu pomeranč a ochutnat ho, nedělejte to...