Moravské víno – a v Praze? Tady se pilo víno pražské, připomíná Bogdan Trojak

26. duben 2015
Glosa Bogdana Trojaka

Zatímco dnes v Praze často popíjíme moravská vína, v historii tomu bylo jinak. Praha totiž měla na svém území spoustu vinic, a tak se tu pilo hlavně pražské víno, jak ostatně připomíná také vinař Bogdan Trojak.

Praha pije víno a po staletí se v Praze pilo především pražské víno. Možná vám to bude připadat neuvěřitelné, ale celé pražské čtvrti bývaly původně vinicemi.

V případě Vinohrad je to zřejmé. Vždyť i na místě budovy Českého rozhlasu rostla několik století vinná réva. Ale věděli jste, že všechny ty Balabenky, Hanspaulky a Malvazinky jsou bývalé viniční usedlosti?

Představte si třeba, že jedete tramvají z Palmovky přes Bulovku na Vlachovku. Palmovka je dnes rušnou křižovatkou, ale původně tady byla vinice, kterou vlastnila Voršila Palmová.

Čtěte také

I na místě budov nemocnice Bulovka se rozprostíral stejnojmenný vinohrad. A třeba právě tam, kde dnes stojí kardiologický pavilon, se lisovalo víno, tolik doporučované „srdcařem“ Šamánkem. Ostatně jen pár desítek metrů odtud je místo pojmenované Malovaný lis.

A Vlachovka, kterou má starší generace spojenou s populárním televizním pořadem věnovaným dechovce, byla samozřejmě také vinicí. Nejinak je tomu s Bertramkou, kde psal Mozart předehru k Donu Giovannimu, nebo se smíchovskou Klamovkou, kde se v 80. letech scházeli disidenti a underground.

Bogdan Trojak, spisovatel a vinař

Zaniklých pražských vinic jsou celé desítky a zbyly po nich často jen názvy. Některá z těch jmen se významně zapsala do historie. Z tohoto pohledu je asi nejslavnější pražskou vinicí Vítkova hora, dnešní Vítkov. Koho by napadlo, že proslulá bitva na Vítkově proběhla na vinici? Když se tehdy Žižka vrátil do hlavního města oslavit vítězství, jistě s ním celá Praha pila víno.

autor: Bogdan Trojak
Spustit audio