Bordeaux, nebo burgundské? Ani slavný básník Charles Baudelaire se neuměl rozhodnout

24. květen 2015
Glosa Bogdana Trojaka

Víno, to je nápoj, který opěvovali a opěvují nejen slavní básníci i Bible. O víně psal například slavný Francouz Charles Baudelaire, který si však nemohl vybrat mezi bordeaux a burgundským.

Praha pije víno minimálně od doby, co na jejím území vztyčili první kostel a sloužila se v něm první mše. V Bibli se o vínu hovoří na mnoha místech, to je obecně známý fakt. Pokud však uvážíme, že Bůh na první stránce Písma tvoří svět a na osmé už je Noe řádně ovíněn, vyjde nám z toho, že obdařit člověka vínem, byla asi Boží priorita.

A od té doby, počínaje praotcem Noem, vypili celé oceány vína ti nejlepší synové svých vlastí a básníci v první řadě. Verše o víně skládali asi všichni bez rozdílu. Mezi ty nejznámější řadíme nepochybně Francouze Charlese Baudelaira, autora slavných Květů zla.

Čtěte také

Baudelaire prý dokonce kvůli vínu utekl z rodného domu. Když se ho přátelé ptali na přesný důvod jeho odchodu, odpověděl jim, že se u nich doma k obědu i k večeři podávalo stále jen víno z Burgundska, které on ale nesnáší, protože miluje bordeaux.

Jiným kamarádům naopak tvrdil, že opustil domov kvůli tomu, aby nemusel s rodiči pít stále to odporné bordeaux, jelikož je milovníkem burgundského. Pár dní nato jej ale viděli v restauraci, kde vyprázdnil láhev bordeaux a chvíli potom si objednal burgundské, které vypil se stejnou chutí.

02427422.jpeg

Tato anekdota svědčí o tom, že víno a poezie se měly vždycky v lásce. A platí to minimálně od doby, kdy neznámý básník sepsal Píseň písní, tuto nejkrásnější část Bible, kde se to vínem a vinicemi jenom hemží.

autor: Bogdan Trojak
Spustit audio