Mor včelího plodu řádí ve Spojených státech víc než v Česku. Američtí včelaři na něj mají nový nástroj, a tím je očkování

12. leden 2023

Americké ministerstvo zemědělství povolilo vůbec poprvé v historii očkování včel. Zvláštní způsob imunizace má pomoci tamním včelařům v boji s morem včelího plodu. V případě výskytu nemoci, kterou způsobují bakterie, je přitom nutné včelstvo zlikvidovat a v některých případech použít antibiotika. Nová "vakcína" se přitom podává včelím královnám. Princip očkování popisuje Dalibor Titěra z Výzkumného ústavu včelařského.

Jak přesně tedy to očkování, které je vůbec prvním očkování pro včelstva, má fungovat?

Tento nový americký přípravek pro včely by měl být založen na metodě takzvaného transgeneračního imunitního primingu, tedy imunitním zcitlivění jedince pro druhé setkání s původcem nemoci.

Čtěte také

Z médií je známo, že přípravek se aplikuje včelím matkám, tedy anglicky královnám. Ale matka nejí z misky jako kočka, je každých několik minut krmena z úst do úst svými komornými, takže tyto včely musejí být nějak zaangažovány, aby matka přijala preparát. Imunitu by pak matka měla zabudovat i do svých vajíček, a tak předávat jistou míru odolnosti následující generaci svých dcer, tedy dělnic.

Evropský přístup je jiný než americký

Dá se to označit za průlomové? 

Je to nové a píše se, že význam má být hlavně profylaktický, to znamená, že má chránit zdravá včelstva před onemocněním. Na léčbu nemoci v klinickém stavu, kdy je tam obrovská reinfekce v miliardách bacilů, to podle mých zkušeností nefunguje.

Spíš jde tedy o prevenci a doplněk důkladné likvidace infekčních zdrojů. Lidově řečeno, i když budeme mít nějaký preparát, tak bez úklidu a dezinfekce, jak by si možná přáli někteří včelaři, to nepůjde ani s novým lékem.

O jak velký problém se v případě moru včelího plodu jedná?

Čtěte také

Je to nemoc vážná, ale u nás to zase takový problém není, někde ano. Nemocné včelstvo se už neuzdraví, postupně zeslábne a uhyne. Na to nelze předpokládat žádný lék, ale bohužel mezi tím se nakazí ještě 20 dalších včelstev a inkubační doba, tedy doba, než včelař nemoc zjistí, je kolem 3 let, a pořád se to může šířit.

A tomu u nás už 130 let předcházíme důsledným snižováním infekčního tlaku, tedy radikální likvidací všech nově objevených ohnisek moru. Kdyby se to nedělalo, tak Evropa bude zakrátko ještě víc promořená než Spojené státy. Ale není. V České republice se mor týká desetin procent včelstev, v Americe píšou 25 %.

autoři: Jakub Lucký , aka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.