Z každého úlu vycházejí tři tóny, říká londýnský včelař, který s pomocí medu vytváří experimentální hudbu

Med, včelí vosk a propolis, to jsou tradiční produkty každého včelstva. Díky britskému umělci, vynálezci a včelaři, který si říká Bioni Samp, se mezi ně zařadil i jeden netradiční. Inspirován včelími tóny vytváří za přispění elektrického odporu medu experimentální hudbu. A není to žádná včelka Mája.

Včelín stojí na okraji parku v centru Londýna, hned vedle rušné ulice. Zelená dřevěná bouda s barevnými česny jako by sem ani nepatřila.

„Chodím sem jednou týdně zkontrolovat včelstva, vyčistit úl,“ říká Bioni a kartáčem s dlouhou násadou projíždí úly. Včelám se věnuje už od dětství. Posledních deset dvanáct roků jej ale zajímá nejen med, ale i život v úlu. Především jeho zvuky.

Čtěte také

elí trojhlas

„Z každého úlu vycházejí tři tóny, které vytvářejí včely svými křídly. Trubci mají hluboký tón. Dělnice, kterých je nejvíc, vydávají střední tón a královna má vysoký tón. Je to jako výšky, basy a střední tóny, z kterých se skládá každá hudba,“ tvrdí padesátník Biony s tím, že nahrané zvuky úlu je možné snadno zanalyzovat jednoduchým softwarem.

Bioni je nejen včelařem, ale i hudebníkem, vystupuje v klubech po Británii i po Evropě. Zvuk jeho experimentální hudby je zcela nezaměnitelný.

Včelař Bioni u jednoho ze svých úlů

„Na začátku jsem používal reálný zvuk včel, který jsem různě upravoval. Pak jsem začal vyrábět vlastní syntezátory, které používají stejné frekvence, jaké mají včely,“ popisuje Bioni, který včely nahrává už deset let.

Trocha medu a trocha fyziky

Na dřevěném rámu, kde včelí dělnice staví své plástve s medem, má připevněny maličké mikrofony. Nepřekvapí asi, že i jeho podomácku vyrobené syntezátory pracují s medem.

Med je zajímavý vodič, říká včelař-hudebník Bioni

„Med je zajímavý vodič, obsahuje asi 17 procent vody. Používám med jako rezistor uvnitř syntezátorů. Elektrický odpor medu mění zvuk oscilátorů a podobně. Každý med má trochu jiný elektrický odpor a jiný zvuk,“ vysvětluje Boini.

Jeho syntezátory jsou navzájem propojené plastové krabičky na svačinu plné různých součástek, elektrických vodičů a blikátek. To vše vede do sklenice medu.

Věštění z úlu

Čtěte také

Ve svém přístupu k hudbě je Bioni zcela originální. „Pár hudebníků ve svých písních zpívá o včelách, o medu. Nevím ale o nikom, kdo by při tvorbě používal reálné včelí frekvence nebo med,“ říká.

Bioniho posedlost nahráváním včelích zvuků má i ryze praktické využití. Podle intenzity a frekvence včelího bzukotu prý dokáže předpovědět, kdy se včely hodlají vyrojit. A tak mu zatím žádný roj ještě neuletěl.

autor: jma
Spustit audio