Ministr školství: Manuál pro školy jsme zveřejnili včas. Není v něm nic, co by ředitelé nezvládli

Prvního září se s drobnými odchylkami podle manuálu Ministerstva školství provoz škol vrátí do běžného chodu. Jak se bude lišit nový školní rok od toho minulého? „Dělení dětí do skupin po 15, jejich nemíchání a de facto zamezení provozu školních družin padá. Podmínky nástupu žáků do školy už nejsou vyžadovány a jsou lépe popsána pravidla, jak postupovat v případě podezření na covid,“ tvrdí ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga (hnutí ANO).

Zdravotní prevence ve školách se bude odvíjet podle barev na semaforu Ministerstva zdravotnictví. Zelená barva, která značí výskyt nákazy bez komunitního přenosu, je momentálně v Praze a na Frýdecko-Místecku. „To je ještě v pořádku. Opatření ze strany epidemiologů jsou spojena až s dalšími barvami,“ popisuje Plaga (hnutí ANO).

Čtěte také

Podstatné by podle ministra školství bylo, až kdyby se v některém z krajů objevila barva červená. „Ze strany epidemiologů a Ministerstva zdravotnictví bylo avizováno, že to může znamenat i zavření škol v celé oblasti.“

Podle manuálu, který obdrželi ředitelé všech škol, musí žáci nosit roušky ve všech společných prostorách. „To je to plošné opatření resortu zdravotnictví, ale ta koncepce, kterou jsme protlačovali my, bylo zarouškovat tu školu, až když je v dané oblasti zvýšené riziko,“ tvrdí ministr školství.

Distanční výuka bude povinná

Poslanecká sněmovna ve středu schválila novelu školského zákona, která říká, že distanční výuka bude pro všechny žáky povinná. „Na jaře se ukázalo, že není popsána v zákoně a my jsme slíbili, že přijdeme s novelou.“

Čtěte také

Ta nepokrývá distanční vzdělávání v běžném provozu, ale pouze v situacích nouzového stavu nebo mimořádných opatření. Ve chvíli, kdy dojde k uzavření školy, přechod na distanční výuku bude povinností školy a zároveň dává povinnost i studentům ji absolvovat.

Podle opozice je ale zákon šitý příliš horkou jehlou. Pirátská poslankyně Olga Richterová uvedla, že zákon nebude fungovat, když nebude zajištěno ošetřovné pro všechny pracující rodiče.

„Řešíme jen problematiku škol. Debata o tom, jak má být upraveno ošetřovné je legitimní, ale ten soud je mírně řečeno nadnesený,“ myslí si ministr Plaga (hnutí ANO).

Společnost pro inkluzivní vzdělávání zákon komentuje s tím, že povinná distanční výuka bude znamenat prohlubování nerovnosti ve společnosti. To ale ministr školství odmítá. „Finanční injekce pro školy počítá s vytvořením zápůjčního fondu. Řešíme, aby škola byla schopná poskytnout i připojení k internetu. Tady problém nevidím.“

autoři: Vladimír Kroc , vla
Spustit audio

Související