Ministr financí B. Sobotka o stavebním spoření a ceně akce proti Iráku

16. leden 2003
O kom se mluví

Ze studia Radiožurnálu v Poslanecké sněmovně přeje dobrý poslech Jan Pokorný. Hostem je ministr financí Bohuslav Sobotka. Dobrý den. Nejprve k tomu, o čem dnes jednáte v Poslanecké sněmovně, tedy o naší možné účasti v akci proti Iráku. Nechme, pane ministře, stranou aspekty vojenské, zahraničněpolitické, jako ministr financí tušíte, kolik by to stálo a bude potřeba nějakých nových v uvozovkách peněz?

Host (Bohuslav Sobotka): Tady musím říct, že mám dobrou zprávu. Protože jsme se dohodli s panem ministrem obrany Tvrdíkem, že nebude požadovat žádné dodatečné finanční prostředky, že využijeme část peněz, které se ušetřily v rámci financování naší mise naší polní nemocnice v Afghánistánu. A zbylé finanční prostředky doplní pan ministr v rámci své vlastní kapitoly, to znamená nebude požadovat dodatečné finanční prostředky pro případ našeho angažmá v misi v Iráku. Předpokládám rovněž, že ty náklady, které původně očekávané byly v řádu několika set milionů korun, se sníží také tím, že nám spojenci poskytnou některé služby, například přepravu těchto jednotek zdarma.

Moderátor (Jan Pokorný): Takže kolik? Sto dvacet, sto třicet?

Host (Bohuslav Sobotka): Ty náklady budou v řádu několika set milionů korun.

Moderátor (Jan Pokorný): O vás se mluví, pane ministře, proto, že chystáte zejména reformu nejenom veřejných financí. Zkuste říct tak obecně, jestli ta opatření, která chcete uvést v život, jsou srovnatelná například s takzvanými Klausovými balíčky z roku 97?

Host (Bohuslav Sobotka): Ne, ta opatření nejsou srovnatelná a nejsou srovnatelná ani s reformou, která nyní probíhá na Slovensku. My nejsme v situaci, kdy bychom museli rychle realizovat nějaká drastická opatření na výdajové nebo příjmové straně veřejných rozpočtů. My zatím máme čas pro to, abychom realizovali postupnou reformu veřejných rozpočtů a proto jsem také s tím návrhem přišel takto brzy po volbách, abychom měli před sebou dostatečný prostor. Máme před sebou několik let, kdy můžeme provést korekci fiskální politiky tak, abychom do budoucna zajistili lepší ekonomický vývoj u nás.

Moderátor (Jan Pokorný): Máte před sebou několik let v případě, že vláda Vladimíra Špidly zůstane vládou Vladimíra Špidly v této koaliční podobě, v jaké je.

Host (Bohuslav Sobotka): No přirozeně pro to, aby vláda mohla provádět reformu veřejných rozpočtů, potřebuje určitou vnitřní stabilitu a potřebuje mít určitou podporu.

Moderátor (Jan Pokorný): Má jí teď?

Host (Bohuslav Sobotka): Já se domnívám, že vnitřní stabilita vlády není ohrožená. Určitě ta politická scéna je v tuto chvíli vzrušená v rámci volby prezidenta republiky. Ale já věřím, že prezidenta nakonec zvolíme a budeme se moci věnovat věcem, které podle mého názoru jsou daleko důležitější pro životní úroveň lidí v naší zemi, jako je například reforma veřejných rozpočtů.

Moderátor (Jan Pokorný): Neříká se tomuhle povinný optimismus, pane ministře?

Host (Bohuslav Sobotka): Já si myslím, že to není povinný optimismus, že je to realismus. A já skutečně se domnívám, že politické strany poučeny tím, jak velmi špatně působila tato první volba prezidenta republiky, budou mít daleko větší odvahu a tendenci hledat nějakou dohodu v těch dalších kolech.

Moderátor (Jan Pokorný): Vy mluvíte o politických stranách, myslíte tím i vaší politickou stranu?

Host (Bohuslav Sobotka): Myslím tím i naši politickou stranu, protože musím říci, že se velmi zamýšlíme nad tím dojmem, které naše jednání vyvolává v hlavách a myslích občanů nejen našich voličů, ale...

Moderátor (Jan Pokorný): A na co jste přišli?

Host (Bohuslav Sobotka): Přišli jsme na to, že určitě bychom měli postupovat zřetelnějším způsobem a příliš netaktizovat.

Moderátor (Jan Pokorný): Ono při té volbě se ukázalo, že ve vládní koalici není třeba v optice oné reformy veřejných financí problém jenom v jiném náhledu třeba na míru liberalizace regulace, deregulace, ale nejednotná je i vaše strana. To mi řekněte, jak chcete za takovéhle konstelace reformy třeba v té sociální oblasti a nebo i reformy ve veřejných financích prosazovat?

Host (Bohuslav Sobotka): Víte, já jsem hluboce přesvědčen o tom, že musíme některé kroky podniknout právě proto, abychom se do budoucna vyvarovali velkých ekonomických obtíží. Pokud nebudeme dělat nic, tak tady máme za tři roky veřejný dluh jeden bilion korun. Pokud nebudeme dělat nic, tak za několik let financování vysokých schodků státního rozpočtu roztočí inflační spirálu, povede k růstu úroků, bude se dále nepřiměřeně zhodnocovat koruna a to vyvolá velké následné problémy, včetně vysoké nezaměstnanosti. Takže já se domnívám, že máme jako politici povinnost se v každém okamžiku pokusit o reformu veřejných rozpočtů bez ohledu na to, zda je politická konstelace výhodná. Koneckonců nikdy, nikdy není dostatečně výhodná konstelace pro to, aby se prováděla i opatření, která krátkodobě nejsou příliš populární.

Moderátor (Jan Pokorný): Nebyla by pro vás výhodná taková konstelace, která by byla třeba velkou koalicí dvou nejsilnějších stran? Neprosazovala by se takováhle reforma snáze?

Host (Bohuslav Sobotka): Jistě z pohledu takovéto reformy by bylo výhodné, aby vláda měla jasnou, zřetelnou podporu v Poslanecké sněmovně. Ale pokud máte na mysli koalici ODS a sociální demokracii, tak si myslím, že by to mělo ještě další vedlejší negativní efekty. A já se domnívám, že ty negativní efekty by převážily.

Moderátor (Jan Pokorný): Ve druhé volbě, když jsme ještě vzpomínkami na včerejším dění ve Španělském sále Pražského hradu, se pravděpodobně utkají Miloš Zeman s Václavem Klausem. Bylo by pro ty chystané reformy pane ministře financí, které budou mít většinou podobu legislativních norem, lepší, kdyby je podepisoval jako prezident Miloš Zeman a nebo Václav Klaus?

Host (Bohuslav Sobotka): Já se...

Moderátor (Jan Pokorný): Kdo by vám je podepsal spíš podle vás?

Host (Bohuslav Sobotka): Jak Miloš Zeman, tak Václav Klaus jsou lidé, kteří mají hluboké ekonomické znalosti, mají praktické zkušenosti z pozice předsedy vlády. A já si myslím, že pro reformu je výhodné pokud v pozici prezidenta je někdo, kdo má exekutivní zkušenosti a je ekonomem. Takže z tohoto pohledu si nemyslím, že by Miloš Zeman nebo Václav Klaus měli problémy s tím podpořit reformu veřejných rozpočtů.

Moderátor (Jan Pokorný): Pokud Miloše Zemana prosazuje Zdeněk Škromach, který má vůči části vašich reforem výhrady, možná byste to měl s takovým prezidentem těžší, nemyslíte?

Host (Bohuslav Sobotka): Já znám Miloše Zemana velmi dlouho, měl jsem možnost s ním některé ekonomické záležitosti v minulých letech debatovat ještě jako člen rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny a já si myslím, že Miloš Zeman je ekonomický realista a pragmatik.

Moderátor (Jan Pokorný): Václav Klaus by zase mohl být toho názoru, že vaše reformy jsou příliš měkké?

Host (Bohuslav Sobotka): Domnívám se, že ano, že Václav Klaus bude spíše tohoto názoru. Na druhou stranu role prezidenta z pohledu formulace fiskální politiky nebo z pohledu legislativy, není úplně určující.

Moderátor (Jan Pokorný): Ptám se z pohledu toho, že prezident přece jenom i ten příští bude pravděpodobně podepisovat návrhy nebo zákony.

Host (Bohuslav Sobotka): Přesto věřím, že ani příští prezident nebude nadmíru využívat práva veta vůči legislativě, která bude přicházet z parlamentu.

Moderátor (Jan Pokorný): Pane ministře, v minulém volebním období jste byl předsedou poslaneckého klubu ČSSD. Na to období asi těžko zapomenete. Můžete mi srozumitelně vysvětlit, co se ve vaší straně teď děje?

Host (Bohuslav Sobotka): Já se domnívám, že tam dochází k určitému konfliktu zájmů, ke konfliktu určitých personálních představ o budoucím vývoji sociální demokracie. Pravděpodobně tam doznívají i některé reminiscence z debat, které se vedly o podobě současné vládní koalice. Takže myslím si, že v každém případě sociální demokracie prochází určitou vnitřní diskusí a je zřejmě, že v mediálním věku tyto diskuse pronikají na veřejnost a myslím si, že to do značné míry může veřejnost trošku obtěžovat a znejasňovat pohled na sociální demokracii jako na politickou stranu, která dneska nese klíčovou odpovědnost za vývoj v této zemi.

Moderátor (Jan Pokorný): To je řekněme kulantně řečeno. Kdyby vám řekl někdo z koaličních partnerů, že prostě neplníte předběžné dohody třeba při volbě hlavy státu. Jak byste mu odpověděl?

Host (Bohuslav Sobotka): Myslím si, že takováto výtka by nebyla na místě.

Moderátor (Jan Pokorný): Neslyšel jste jí od lidovců, od unionistů?

Host (Bohuslav Sobotka): Ne musím říci, že nikoliv, protože náš poslanecký klub měl svého kandidáta pana Bureše. Ten bohužel neprošel do dalšího kola a drtivá většina poslanců již pak nepodporovala žádného z obou kandidátů, protože k tomu neměla mandát Ústředního výboru sociální demokracie. My se teď znovu sejdeme a předpokládám, že v logice věci budeme nominovat kandidáta, který je v tuto chvíli na řadě. Uvidíme, jakou podporu získá v rámci voleb v Poslanecké sněmovně a v Senátu.

Moderátor (Jan Pokorný): Jste tedy toho názoru, že Ústřední výkonný výbor sociální demokracie v sobotu bude nominovat pro druhou volbu Miloše Zemana?

Host (Bohuslav Sobotka): Já se domnívám, že by to bylo logické, abychom pokračovali při nominacích našich kandidátů právě v tomto pořadí. To znamená nejprve Jaroslav Bureš a poté Miloš Zeman.

Moderátor (Jan Pokorný): Když si přečtu v deníku Právo, že Vladimír Špidla nabídl kandidaturu na prezidenta Václavu Grulichovi, tak čemu mám věřit?

Host (Bohuslav Sobotka): Já musím říct, že to je informace, kterou, kterou znám z tisku a neměl jsem možnost se zainteresovanými ani hovořit.

Moderátor (Jan Pokorný): Zpátky, když dovolíte možná budete radši k reformě veřejných financí a podobných záležitostem. Ještě jeden citát z deníku Právo z devátého ledna. Zdeněk Škromach ministr práce a sociálních věcí říká: Zásadně odmítám, aby reformu v oblasti financí platili důchodci a rodiny s dětmi. Co mi na tom materiálu trochu vadí je, že se příliš zabývá jen výdaji. Škrtat to umí každý kluk, který se naučil trochu počítat. Konec citátu. To zní pane ministře působivě, důchodci a rodiny s dětmi. Jaký je váš náhled na věc?

Host (Bohuslav Sobotka): Každý, kdo si ten materiál přečetl celý, to znamená nejenom tu otázku výdajů, ale také otázku příjmů veřejných rozpočtů, tak zjistí, že navrhujeme opatření, která by měla zvýšit v příštích letech příjmy státního rozpočtu během tří let zhruba o částku devadesát až sto miliard korun. To znamená ten materiál je vyvážený, navrhuje zvýšení příjmů státního rozpočtu, ale rovněž navrhuje omezení výdajů, které nepokládáme za produktivní.

Moderátor (Jan Pokorný): Doplatí tedy na něj řečeno explicitně důchodci a rodiny s dětmi?

Host (Bohuslav Sobotka): Ne právě tou výhodou systémového příspěvku a výhodou toho, že zatím máme na reformu relativně čas, tak to nám umožňuje, abychom reformy rozložili spravedlivým způsobem ať už z hlediska příjmů nebo z hlediska výdajů. A pokusíme se dosáhnout toho, aby se na té potřebné změně solidárním způsobem podílely všechny sociální vrstvy. A v žádném případě neplatí, že by reformy měly zaplatit pouze některé příjmové nebo sociální skupiny obyvatel v České republice. Ty náklady musí být správně rozděleny a spravedlivě míním podle výše majetku, podle výše příjmů.

Moderátor (Jan Pokorný): Návrh oné reformy je k vidění na internetových stránkách vašeho ministerstva, kdo chce, může se tam podívat. Kromě jiného se na vašich webových stránkách uvádí, že ministerstvo financí předpokládá na přelomu února a března tohoto roku aktualizaci celého materiálu. Pochopitelně důvody jsou nejrůznější novou makroekonomickou predikcí počínaje, tu byste měli zveřejnit koncem ledna. Kompenzační z Evropské unie a podobné. Očekáváte, že se ten materiál zásadně změní? Máte už nějaké údaje, na kterých podle kterých byste ho chtěli upravit?

Host (Bohuslav Sobotka): Skutečně tím hlavním důvodem je aktualizace makroekonomické prognózy a především chceme zakomponovat platby, které budeme získávat od Evropské unie tak, aby ten výhled byl realistický a vycházel z výsledků kodaňských jednání. Ale já nepředpokládám, že by ty nové údaje nějakým výrazným způsobem zlepšily, či zhoršily naši rozpočtovou situaci. Ta je prostě taková jaká je a pokud nebudeme provádět potřebné reformy, tak se v příštích letech bude pouze zhoršovat.

Moderátor (Jan Pokorný): Člověk může sice přemýšlet o různých makroekonomických údajích, ale potom jsou v té reformě oblasti, na které si může bezprostředně každodenně sáhnout v uvozovkách. Proč chystáte pane ministře měnit systém stavebního spoření, které je zdá se mezi lidmi dosti oblíbeno? Právě proto?

Host (Bohuslav Sobotka): Ano to je velmi populární produkt. Je ovšem výše státní podpory, která je zde poskytována byla nastavená ve velmi jiné ekonomické situaci. V té době byly úroky a ceny zcela jinde než jsou dnes. A výhodnost tohoto produktu v čase výrazně vzrostla. A já se domnívám, že jinak je to podle mého názoru docela nekalá hospodářská soutěž z pohledu jiných finančních produktů. A současně musím říci, že stát vydává do této oblasti více než třináct miliard korun ročně. A pokud se bavíme o tom, že reforma veřejných rozpočtů je komplexní, tak skutečně analyzujeme všechny typy výdajů, které stát z prostředků daňových poplatníků poskytuje. A hledáme možnosti, jak racionálním způsobem ušetřit. Ale ty změny, ke kterým chceme přistoupit, tak by v žádném případě neměly ohrozit stabilitu tohoto sektoru a stavební spoření zůstane zachováno a budeme velmi vážně přemýšlet o tom, abychom více zvýhodnili ty, kdo budou spořit pro účely bydlení, oproti těm, kteří tyto peníze používají na jiné účely. V každém případě...

Moderátor (Jan Pokorný): Takže promiňte odstínit v tom systému?

Host (Bohuslav Sobotka): Ano to jde to jde odstínit. Vedeme o tom dnes debatu ze stavebními spořitelnami. V každém případě naším cílem je tak jako i v jiných oblastech redukovat výdaje státu tak, aby byly poskytovány s aktivnějším způsobem. A k tomu k tomu koneckonců by měla směřovat i reforma stavebního spoření. Čtrnáct miliard korun, které na to bychom měli vydávat každý rok v příštích letech, je skutečně velká částka.

Moderátor (Jan Pokorný): Neměníte pravidla hry během hry?

Host (Bohuslav Sobotka): V každém případě smluv, které již dnes existují nebo smluv, které byly podepsány v minulé předúčinnosti případné změny zákona, se tyto změny v žádném případě nemohou dotknout. To je zřejmá věc a to si myslím, že je důležitá zpráva pro ty klienty stavebních spořitelen, kteří spoří dnes. Také ty úspory v rámci systému stavebního spoření nebude v plné míře inkasovat tato vláda, ale zejména ty vlády, které přijdou v příštích letech. To znamená všechna opatření, která budeme realizovat ve fiskální politice ulehčí situaci veřejných rozpočtů nejenom v těch příštích letech, ale především v těch letech, které budou následovat.

Moderátor (Jan Pokorný): Závěrem pane ministře financí, zejména před volbami bylo slyšet z vaší strany, jak se povedl nastartovat hospodářský růst, kolik je nových pracovních příležitostí. Jak to, že se nezaměstnanost blíží deseti procentům?

Host (Bohuslav Sobotka): My jsme a naše minulá vláda skutečně udělala klíčová opatření pro změnu ekonomické situace. My jsme se dostali z pozici, kdy tady klesal hrubý domácí produkt k tomu, že hrubý domácí produkt roste. Roste i v letošním roce a poroste i příští rok. Pouze tempo jeho růstu se snižuje a tím hlavním faktorem není ani tak naše vnitřní ekonomická politika nebo situace českých subjektů, ale především situace v Německu a v západní Evropě. Německo je ze čtyřiceti procent naším hlavním obchodním partnerem a pokud německá ekonomika má tyto problémy jaké má, tak se to dříve nebo později odrazí i v tempu hospodářského růstu v České republice.

Moderátor (Jan Pokorný): Ptám se zejména na míru nezaměstnanosti.

Host (Bohuslav Sobotka): Ano. Míra nezaměstnanosti kopíruje situaci ve věci ekonomického růstu, kopíruje situaci, ve které se dneska nachází naši exportéři, kteří exportují do Německa a do značné míry je to ještě dozvukem velmi silného kursu koruny a neúměrného tempa posilování koruny v loňském roce.

Moderátor (Jan Pokorný): Hostem pořadu O kom se mluví, byl ministr financí Bohuslav Sobotka. Děkuji za rozhovor. Na shledanou.

Host (Bohuslav Sobotka): Hezký den.

Moderátor (Jan Pokorný): Druhá část pořadu O kom se mluví. Hostem byl ministr financí Bohuslav Sobotka. 221 552 255 a 221 552 155 to jsou telefonní čísla, na která můžete volat názory, které ve vás předchozí rozhovor vyvolal. Dobrý den. Zde Radiožurnál. Nasloucháme vám.

Telefonický dotaz: Dubský, dobrý den.

Moderátor (Jan Pokorný): Vítejte pane Dubský.

Telefonický dotaz: Já mám na pana ministra jednu prosbu a je smutný, že to vypadá tak, že kdo má devadesát tisíc, tak tomu necháme blahobytně žít, díky paní Marvanový, že nepodpořila zákony o změně daní na konci loňského roku. A ten, kdo má čtyři tisíce, tomu to vememe, nebo kdo živí děti a žijou a žijeme, jak se říká z úst do úst. Tak těm to vememe ty peníze, těm to uškrtíme. ČSSD by měla opustit koalici s pravicovejma stranama a ne zradit voliče tim, že vlastně uškodí jen chudým. A vy pane komentátore byste neměl tak tlačit pana Klause na předsedu na prezidenta republiky, protože do dneska neřekl, za co dostal ze švýcarského konta. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Promiňte, kde jste vzal, že někoho tlačím někam? No váš názor. Prosím druhý telefonát.

Telefonický dotaz: Dobrý den. U telefonu Karel, Ústí nad Labem.

Moderátor (Jan Pokorný): Vítejte pane Karle.

Telefonický dotaz: Já mám jenom spíš takové obecné konstatování prosim vás. Přeci šetření, já nevim, takové obecné konstatování na mě dělá dojem, že vždy se šetří zdola. Proč se neřekne, abychom ušetřili, tak začneme šetřit z hořejších pater. To znamená poslanecké požitky a různé platy. A tam bychom potom i my, co jsme dole, tak bychom prostě si to trošku utáhli ty opasky. Ale jinak si myslim, že to je trošku takové zajímavé. Všechno, děkuju.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Třetí telefonický ohlas. Dobrý den.

Telefonický dotaz: Dobrý den. Pane ministře...

Moderátor (Jan Pokorný): Promiňte můžete se představit?

Telefonický dotaz: Dobrý den. Tady je tady je Flak, Praha 4.

Moderátor (Jan Pokorný):Vítejte.

Telefonický dotaz: Já jsem jenom takovej malinkej obyčejnej živnostníček trafikant a chtěl bych vás upozornit, že tady máme v okolí v Praze 4 - Modřanech a tak dále Vietnamci, kteří nedodržují pevné ceny cigaret, ačkoli je to stanovené. Nakupují ve velkoobchodu jako drobný prodej, deset faktur po deseti tisících si vezmou, pak je zahodí, protože je to bezejmenné. Tady byste se měli zaměřit na kontrolu a ne nám zvyšovat OSVČ na šedesát pět procent a podobně. Už jsem několikrát napsal na inspekci českou, zval jsem je tam, nic jim nedokážou. Oni maj takovej okruh lidí vytvářející klientelu, dělaj si co chtějí. Zaměřte se na kontrolu a nemusíte vůbec nic zvyšovat žádný takovýhle věci. Mějte se pěkně, na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný):Na slyšenou. Dobrý den. Halo, jste ve vysílání.

Telefonický dotaz: Ano, přeji dobrý den. Šarman, Rašovice.

Moderátor (Jan Pokorný): Vítejte pane Šarmane.

Telefonický dotaz: Já vás zdravím, zdravím pana Sobotku obzvlášť, protože fandím všem mladým lidem, kteří jsou ve vládě. Chtěl bych jenom říct tolik, že je to konečně v pořádku, že se začala dělat reforma a držím jenom všem palce, aby to všechno dobře dopadlo, protože jednou se začít musí. Děkuji. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný):

Na slyšenou. Halo, vítejte.

Telefonický dotaz: Dobrý den. Můžu mluvit?

Moderátor (Jan Pokorný): ano můžete.

Telefonický dotaz: Já bych souhlasila s tím pánem přede mnou, ne přede mnou, ale s tím předřečníkem. Že by se mělo teda ubírat platům z vrchu platy z vrchu, protože opravdu ty jsou astronomické. A dále, jak ten pán říkal, že sociální demokracie by měla opustit pravicové strany, já si myslím, že pan Klaus má lepší řešení na tuhle politickou situaci. A že to, co dělají oni je až někdy úděs, když si to člověk domyslí. Další věc je, všichni víme moc dobře, jak sociální demokracie končila s vládou před volbami, jak si odváželi a rozdělovali auta za pět milionů a tak podobně. Prostě je to je hrozný, je to šaškárna, prostě je to nechutný. A ať s takovejma řečma pan Sobotka vůbec nikam nechodí, protože akorát je to trapný. Děkuji, na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Dobrý den.

Telefonický dotaz: Dobrý den. Petrák, Jirkov.

Moderátor (Jan Pokorný): Vítejte pane Petráku.

Telefonický dotaz: Petráš.

Moderátor (Jan Pokorný): Promiňte pane Petráš.

Telefonický dotaz: Já bych chtěl připomenout panu ministrovi financí prostě furt se říká tady, že by chtěli vyrovnat daně s Evropskou unií. Aby se třeba cena, zdražily se třeba cigarety, já jsem teda nekuřák, cena benzínu, cena hovoru na telefonu a tak dále. Ale třeba na té spíše já nevím určitý procento z ceny platu, jo ale vůbec nikdo neřiká, že naše platy, jako platy v Český republice jsou mnohonásobně nižší než ceny v Evropský unii. Prostě tady se jenom porovnávají ceny potravin, já nevim uvedu příklad, rohlík u nás, rohlík v Německu. Ale nikdo nekouká, že kupní síla toho, kdo je ta je mnohem menší u nás, ale ceny daní, ale výběr daní chtějí dát na stejnou úroveň. Takže myslim, že je to špatný.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Předposlední telefonický názor. Dobrý den.

Telefonický dotaz: Dobrý den, tady František z Ostravy.

Moderátor (Jan Pokorný):Vítejte pane František.

Telefonický dotaz: Já jsem jenom chtěl upozornit na jednu věc. Reforma z rukou pana Sobotky, kdy živnostníci mají platit vyšší daně nebo OSVČ. A když jsem četl, že v Americe se dělá reforma, mám takovou připomínku. Tam se zase daně budou snižovat. Není to nějaké takové trošičku zvláštní? A vůbec pan Sobotka se ohrazuje slovy jako je..., ale mám dojem, že poslední takové zprávy z televizních novin na ČT1 mluvili o nějakých zakázkách, které jsou předražovány i třikrát. Protože si to nějak domluvili, ale já mám pocit, že spíš tam se daj hledat ty rezervy a ne u živnostníků, kteří pracují od rána do večera. Děkuji, na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný):Na slyšenou. Závěrečný názor. Dobrý den.

Telefonický dotaz: Dobrý den. Tady Honza Pacák ze středního Povltaví.

Moderátor (Jan Pokorný):Dobrý den pane Pacáku.

Telefonický dotaz: Já bych chtěl říct, že skutečně pokavad zemědělci protestovali v Praze, tak to vypadalo jako, že jsme nějaký houf zoufalců. Protože my nejsme ani braný zemědělský dělníci nejsou ani braný vůbec do, že mají že jsou zahrnovaný do celostátního průměru platů. Jo a tedy, když senátoři maj ty ohromný platy, národ s tim nesouhlasí, což vlastně pan Klaus potvrdil jako budoucí prezident. No nezlobte se to je jak výsměch nám nejchudším teda jo. S tím bych chtěl uzavřít svojí řeč.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za váš příspěvek. Hezký den. A tím končí další vydání pořadu O kom se mluví, hostem byl tentokrát ministr financí Bohuslav Sobotka. Jan Pokorný přeje dobrý poslech u dalších programů Českého rozhlasu 1.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu