Milostivé léto II končí. „Nečekejte a odešlete dopis exekutorovi ještě dnes!“

15. listopad 2022

Milostivé léto končí 30. listopadu. Lidé, kteří se chtějí do dluhové amnestie zapojit, by měli nejpozději 15. 11. odeslat dopis exekutorovi. „Nejdříve musíte požádat exekutora o vyčíslení dlužné částky. A exekutor má na odpověď dva týdny,“ vysvětluje nejzazší termín analytik neziskové organizace Člověk v tísni David Borges. Jak se během oddlužovací akce chovají exekutoři? A jaká úspěšnost se u současné oddlužovací akce očekává? Poslechněte si rozhovor.

Milostivé léto končí 30. listopadu – proč je tedy právě dnešek posledním vhodným dnem pro dlužníky, aby se do Milostivého léta zapojili?

30. listopad je poslední den na zaplacení, resp. na připsání na účet exekutora. Ale abyste věděl, jakou částku zaplatit, musíte exekutora nejdříve požádat o vyčíslení dlužné částky. A exekutor má na odpověď dva týdny, takže dnes je ten poslední den, kdy lze zaručit, že odpoví včas.

Je samozřejmě možné, že exekutor bude rychlejší a stihne to třeba za týden, ale nelze to garantovat. Všem doporučujeme, aby nečekali a nejpozději dnes poslali dopis.

Zopakujme prosím, co vše musí dlužník do 30. listopadu stihnout?

Dnes odešlete žádost o vyčíslení dlužné jistiny a exekutor by se vám měl během dvou týdnů ozvat s odpovědí. Pokud to náhodou nestihne, zákon pamatuje na to, že se v takovém případě lhůta na zaplacení prodlužuje, a to o dobu, o kterou se exekutor s odpovědí odpozdil. To ale platí pouze v případě, kdy pošlete dopis do dnešního dnes, 15. listopadu.

Dlužnou jistinu navýšenou o poplatek o 1815 korun pošlete na účet, který exekutor specifikuje, a tím je Milostivé léto vyřešeno.

Pokud to uděláte později, může k vám dopis dorazit se zpožděním a lhůta se neprodlouží. Jakmile se od exekutora dozvíte, kolik je třeba zaplatit, dlužnou jistiinu navýšenou o poplatek o 1815 korun pošlete na účet, který exekutor specifikuje, a tím je Milostivé léto vyřešeno.

Co když lidé dnes nestihnou odeslat dopis soudnímu exekutorovi – jsou ještě jiné cesty, jak o Milostivé léto nepřijít?

Je tam ještě poslední možnost, a to návštěva exekutorské kanceláře přímo na místě. Ale často může být na druhém konci republiky, určitě je třeba zjistit nejdříve úřední hodiny. V některých případech je třeba se objednat dopředu, aby exekutor mohl připravit vaši složku. Takže nouzová možnost tu je, ale je to opravdu komplikované.

Čtěte také

Jaké máte teď – ve druhém kole Milostivého léta – zkušenosti s exekutory? Snaží se pomoci, vyhovět dlužníkům, kteří se na ně obrátí?

Naprostá většina exekutorů se chová korektně, zaznamenali jsme pouze ojedinělé pokusy nějak si pohrát s interpretací, v jednom případě například exekutor rozdělil tu dlužnou jistinu na více částí, aby mohl požadovat poplatek vícenásobně, ale to jsou věci okrajové.

Dá se už teď zhodnotit, zda bude druhé kolo Milostivého léta úspěšnější než to první? Kolik lidí se obrátilo s prosbou o pomoc na vaši organizaci Člověk v tísni?

Je o něj daleko větší zájem. Za poslední dva a půl měsíce nás kontaktovaly tisíce lidí. Zájem je určitě veliký, na druhou stranu z hlediska počtu zastavených exekucí jsme opatrní, protože ty menší exekuce, například pokuty u dopravních podniků, byly vyřešeny už v prvním kole.

Teď jsou na řadě dluhy, které jsou vyšší – zdravotní pojištění nebo dlužné nájemné. A tam je větší problém sehnat peníze. Byl to problém vždycky a teď v době rostoucích cen a vysokých nedoplatků na energiích se lidem opravdu těžko shání potřebná částka. Zájem je, ale do jaké míry se podaří ten zájem promění v ukončené exekuce, je otázkou.

autoři: Petr Král , agf
Spustit audio

Související