Miloš Forman se vrací do Cannes. Díky Heleně Třeštíkové a jejímu dokumentu Forman vs. Forman

13. květen 2019

Tvářil se příznivě, ale neměl chuť vystupovat před kamerou, necítil se dobře. Tak vzpomíná na Miloše Formana dokumentaristka Helena Třeštíková, která společně se střihačem Jakubem Hejnou natočila dokument Forman vs. Forman.  Kde všude se našly záběry s oskarovým režisérem?

Tvůrci dokumentu ve střižně vybírali ze stovky položek různé délky a rozsahu. A jak Helena Třeštíková říká, mnohdy šlo o unikátní věci. Výborný rozhovor poskytli například Švédové – rozhovor s Milošem Formanem v Cannes v roce 1968, kdy v plavkách na pláži mluví velmi nadějně o Pražském jaru.

Čtěte takéForman vs. Forman. Čeští dokumentaristé uvedou v Cannes portrét oscarového filmaře

„Uvažuje nad tématem svoboda, umělecká práce, omezení… Nakolik svoboda může být nebezpečná, když nejsou hranice,“ nastiňuje Třeštíková, která zmiňuje i dokumenty o Formanovi od Věry Chytilové a Jaromíra Jireše z první poloviny 80. let.

„Film o Miloši Formanovi je film o člověku, který je mojí krevní skupinou už od dvanácti let, kdy jsem viděla jeho první film,“ říká ke svému dokumentu režisérka, která i díky Formanovým filmům šla k filmu.

Dokument, na kterém začala pracovat půl roku před režisérovou smrtí, vznikl v koprodukci České televize a televizní stanice ARTE, kde uvádějí medailony známých českých osobností v Evropě.

Film Forman vs. Forman objeví se 18. května na festivalu v Cannes, v České republice by se diváci mohli dočkat na začátku léta.

„Vybrali si Miloše Formana a mě. Měla jsem velikou radost, pan Forman o tom záměru věděl, říkal, že z něj má radost. Znal nějaké mé filmy a tvářil se příznivě,“ popisuje. 

Sám režiser se ale na dokumentu před kamerou neukázal. „Jsou to všechno archivy, je to takový zvláštní typ práce, ale pro mě to bylo ohromně zajímavé,“ uzavírá.

autoři: Petr Král , prh

Související