Michal Hašek ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Předčasné volby se zdají být čím dál tím pravděpodobnější. O svolání schůze, na které má Poslanecká sněmovna hlasovat o svém rozpuštění, žádají zákonodárci ČSSD, KSČM, TOP 09 a Věcí veřejných. Sociální demokraté už se začínají připravovat. V srpnu prý vyberou uchazeče o poslanecké mandáty a v září schválí volební program. Existuje ale skutečný důvod k takovému spěchu? Hostem dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu je statutární místopředseda ČSSD, poslanec a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Čtěte také

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaDobrý den.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDHezký podvečer vám i posluchačům Českého rozhlasu ze sněmovního studia.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPane místopředsedo, podle vás jsou už ty předčasné volby úplně jisté?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDTak, co to je jistota v české politice. Samozřejmě si myslím, že ta pravděpodobnost je velmi vysoká. Vycházím i z toho, že poslanci několika poslaneckých klubů podepsali žádost o svolání schůze Poslanecké sněmovny a podle mých informací už paní předsedkyně Němcová připravuje svolání té schůze na konec příštího týdne, konkrétně na pátek, kdyby se hlasovalo o rozpuštění Poslanecké sněmovny. Nicméně, abych přímo odpověděl na vaši otázku, věřit tomu budu, až na displeji uvidím napsáno číslo 120.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTedy nevylučujete, že těch zhruba 130, myslím, že přesně 126 poslanců, kteří podepsali žádost o svolání schůze, na které se bude hlasovat o rozpuštění sněmovny, by mohlo třeba změnit názor přes noc, jako se tomu stalo při tom posledním důležitém hlasování o Rusnokově vládě?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDJá připomenu, že těmi, kdo si třeba rozmysleli hlasování o rozpuštění sněmovny v tom prvním pokusu, byli poslanci TOP 09. Jist jsem si pouze a jenom 54 hlasy za sociální demokracii a tady říkám dávám ruku do ohně za to, že všichni sociálnědemokratičtí poslanci zvednou příští pátek ruce a stisknou příslušné tlačítko ano pro návrh na rozpuštění Poslanecké sněmovny. Věřím, že i ostatní kluby, které se teď k tomu verbální hlásí, na tom budou stejně, že budou mít k dispozici hlasy svých poslankyň a poslanců a budou hlasovat pro tento návrh.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaVedení ČSSD taky předpokládá, že volby budou v říjnu. Jak jste došli k tomu termínu?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDTak vycházíme z ústavní úpravy. Ta říká, že jakmile Poslanecká sněmovna odhlasuje takovýto návrh na rozpuštění sněmovny, pak je to v rukou prezidenta republiky. Když jsem byl s Bohuslavem Sobotkou v červnu na jednání v Lánech s panem prezidentem Zemanem, on nám tehdy řekl, že by ten samotný akt rozpuštění nikterak neprodlužoval a že to vidí na záležitost několika málo dnů, maximálně týdne. Hlava státu pak vyhlašuje nové volby, ty se konají mezi 50. a 60. dnem, ano, do 60 dnů, no, a logicky to potom vychází na onen konec října.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaVám to Miloš Zeman přímo slíbil, že to bude jen několik dnů, kdy se rozhodne vyhlásit?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDByla to informace hlavy státu, ujednání se zástupci sociální demokracie. My jsme nechtěli po panu prezidentovi žádný slib. Ústava nezná v této věci termín, nicméně ústavní odborníci se sjednotili na výkladové praxi, kdyby to mělo být bezodkladně a to si myslím, že termínu bezodkladně odpovídá několik málo dnů, nikoliv nějaká lhůta delší.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaProč by měl Miloš Zeman dbát na nějaké doporučené termíny? Přece sám označil ústavní zvyklosti za idiotské.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDTak nehovořil zcela jistě o všech ústavních zvyklostech. Samozřejmě ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJak to víte? Jak to víte? Řekl.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDA jak to víte vy, paní redaktorko?

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaNo, ne, já se ptám vás, jestli se na to můžete spolehnout?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDSpolehnout se můžeme pouze na to, co dělá a co činí sociální demokracie, nicméně já tak, jak znám pana prezidenta Zemana, tak říkám, že by v téhle té věci pan prezident nijak uměle nenatahoval ty věci a předpokládám, a i já se můžu mýlit, jsem jenom člověk z masa a kostí, že by prezident republiky po hlasování Poslanecké sněmovny podepsal rozpuštění sněmovny spíše v řádu dnů než v nějaké delší lhůtě.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJak v tomhle smyslu znáte Miloše Zemana, když říkáte, že ho znáte?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDTo se točíme pořád v kruhu, paní redaktorko. Prostě berte jako názor Michala Haška, že prezident republiky by v této věci vystupoval ústavně komfortně.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJá se ptám, protože mě to zajímá, když ...

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDTo je v pořádku. Zajímá to vás, zajímá to posluchače, zajímá to i mě, a já si myslím, a je to moje domněnka, že pan prezident Zeman by to udělal spíše v řádu dnů, než v nějaké lhůtě delší.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaS prezidentem se chce sejít předseda ČSSD Bohuslav Sobotka právě kvůli tomu, aby ho přesvědčil, pokud ještě tedy Miloš Zeman není přesvědčený o tom, že by to měly být pouze dny, kdy přijme to usnesení o rozpuštění Poslanecké sněmovny. Myslíte si, že Bohuslav Sobotka je vhodný k tomu, aby přesvědčil Miloše Zeman o něčem, o čemkoli?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDZa prvé, nejsem si jistý, jestli je nutno pana prezidenta přesvědčovat a vycházím z toho, co sdělil v rozhovoru panu Sobotkovi a mně v Lánech v červnu letošního roku. Nevím, že by od té doby pan prezident změnil názor. Za druhé, pokud se ohlásí na návštěvu na Pražský hrad předseda sociální demokracie, ano, za sociální demokracii, samozřejmě on má mandát tlumočit panu prezidentovi naše názory, naše stanoviska, naše návrhy.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA myslíte si, pořád ta moje otázka trvá, že je to vhodný kandidát k tomu, aby Miloše Zemana o něčem přesvědčil?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDProč by nebyl, paní redaktorko. Pan Sobotka má legitimní mandát sjezdu sociální demokracie. My jsme dnes největší opoziční stranou v zemi. Máme nejpočetnější zastoupení v obou komorách parlamentu, sociální demokracie zaujímá pevné místo v systému českých politických stran, jsme nejstarší demokratickou politickou stranou, tudíž předseda naší politické strany je podle mého názoru člověk, který by měl být v permanentní diskusi s hlavou státu a v případě, že to uzná za vhodné, ji přesvědčovat o některých záležitostech. V této věci to tedy bude otázka délky rozhodování hlavy státu o rozpuštění Poslanecké sněmovny.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaNemusí být nejvhodnější kandidát třeba proto, protože patří, a teď budu citovat vaše slova z nedávného rozhovoru pro tisk mezi 27 zrádců, kteří v roce 2003 nepodpořili v poslední parlamentní volbě Miloše Zemana, tedy volbě hlavy státu, proto na to narážím?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDAby ta citace byla přesná, paní redaktorko, tak citujte také jinou část toho rozhovoru, kde říkám, že jsou to jména na kartách, která vznikla bůhví jak a já si nejsem jist tím, že jsou to jména, která by si originálně někde sepsal Miloš Zeman. Takže od tohoto já zcela odhlížím. Notabene pan předseda Sobotka už se několikrát sešel s panem Zemanem v roli prezidenta republiky, komunikují spolu a věřte, že já budu nejšťastnějším statutárním místopředsedou sociální demokracie, když ta komunikace mezi naším panem předsedou a panem prezidentem bude častější a intenzivnější.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA nekomunikujete s Milošem Zemanem spíš vy?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDJá nevím, jestli spíš já.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaČastěji možná řekněme.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDJá komunikuji s panem prezidentem také, neposuzuji četnost těch kontaktů a znova opakuji, budu velmi rád za sebe i za celou sociální demokracii, když kontakty pana prezidenta Zemana jako levicového prezidenta a předsedy ČSSD pana Sobotky budou častější a intenzivnější, než doposud.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPosloucháte Dvacet minut Radiožurnálu se statutárním místopředsedou ČSSD Michalem Haškem. Ono se ale taky zdá být poměrně logické, že Miloši Zemanovi by se mohl hodit spíš pozdější termín předčasných voleb, protože by dokázal líp zviditelnit stranu ve veřejnosti, která nese jeho jméno. Zamýšlel jste se nad tím i takto?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDNezamýšlel, protože to jsou úvahy, které mně nepřísluší, paní redaktorko. Já se zajímám ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJak to, vždyť jste aktivní politik, zástupce levicové parlamentní strany, tak se asi zamýšlíte nad tím, kde vám třeba roste konkurence?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDAno. Já se nebudu zamýšlet nad tím, jak přemýšlí Miloš Zeman. Já se zamýšlím nad tím, paní redaktorko, co je výhodné pro sociální demokracii a co je výhodné pro tuto zemi.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaAle to s tím přece souvisí.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDPro sociální demokracii dlouhodobě nejvýhodnějším řešením té vleklé politické krize vládnutí české pravice byly nové volby, a teď jsme podle mého názoru už ne ani centimetry, ale milimetry od nových voleb, věřte, že jsem velmi rád, že se nakonec podařilo prosadit to, že jsme tak blízko tomuto rozhodnutí sněmovny, a sociální demokracie se teď zcela soustředí na nové volby, na to, co jste říkala v úvodu, na přípravu programu, sestavení kandidátek a máme samozřejmě ambici uspět u veřejnosti, oslovit občany České republiky a získat mandát třeba k tomu, abychom po těch volbách mohli spravovat Českou republiku.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaVy jste ale zkušený politik, pane Hašku, takže já si prostě neumím představit, že vy nepřemýšlíte o tah dopředu, že vás třeba nikdy nenapadlo, že Miloš Zeman bude chtít prospět hlavně straně, která, jak už jsem řekla, nese jeho jméno spíš než sociální demokracii?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDPaní redaktorko, jestli si myslíte, že uvažuji jenom o jeden tah dopředu, to mě dost podceňujete, ale teď ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTak mi odpovězte alespoň o ten jeden, jestli jste myslel a k čemu jste došel?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDAle teď vážně, podívejte, myslím si, že hlava státu, pan prezident Zeman prostě musí uvažovat především v kategoriích zájmu země jako takové, nikoliv zájmu nějaké jedné politické strany, byť třeba nese ve svém názvu jeho jméno a on je jeho čestným předsedou. Myslím si, že samozřejmě Zemanovci už jsou tu subjekt, který prošel několika volbami, někdy více úspěšně, někdy méně úspěšně. Pro sociální demokracii jsou zároveň konkurencí v tom prostoru české levice, ale na druhou stranu, a to je teď můj osobní názor, do budoucna mohou být také subjektem, se kterým můžeme spolupracovat. Koneckonců už si to testujeme ve dvou krajích v krajských koalicích. Připomínám, že sociální demokraté jako vítězové krajských voleb přizvali do krajských koalice Zemanovce ve Zlínském kraji a také na Pardubicku a zatím nemám informace, že by ta spolupráce v něčem kulhala nebo nefungovala.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaVy už teď tedy počítáte se Stranou práv občanů Zemanovců jako s možným koaličním partnerem pro příští vládu?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDOpakuji, že je to můj soukromý názor. Teď neprezentuji stanovisko celé sociální demokracie, ale berte to tak, že pro Michala Haška jako statutárního místopředsedu ČSSD určitě představitelnějším partnerem do budoucna pro politickou spolupráci je SPOZ jako levicový politický subjekt, než třeba TOP 09 jako tradiční česká pravicová strana.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaKdyž se chystáte na volby, předčasné volby, jak už jste řekl, intenzivně, jednali jste tedy už s vedením SPOZ o tom, co by mohlo být po volbách?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDNejednali. My se připravujem na volby jako samostatný subjekt. Nechystáme žádnou předvolební koalici, ani nic takového. My budeme v těch volbách demokraticky soupeřit o hlasy levicových a levostředových voličů třeba s SPOZ, ale po volbách, pokud se jim podaří překročit 5% hranici pro vstup do Poslanecké sněmovny, je vidím jako jedny z přirozených partnerů u stolu. Když budem sedět a jednat o tom, co bude pak dobré pro Českou republiku z hlediska levicového programu a z hlediska úplně jiného vládnutí, než jaké tady předváděl pan Nečas, pan Kalousek a další reprezentanti české pravice v uplynulých 7 letech.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA věříte, že by ve vládě, ve které by eventuálně zasedli i Zemanovci, získal premiérský post někdo z ČSSD?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDPodívejte, sociální demokracie musí z logiky věci usilovat ve volné politické soutěži a na té je koneckonců založen český parlamentní politický systém o to, abysme byli vítězi voleb, nikoliv smutnými vítězi, jako se tomu stalo ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaCo už se vám stalo.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSD... v roce 2010, ano, ty chyby se nemají opakovat. Já si myslím, že bychom měli trpělivě pracovat na našem koaličním potenciálu, a proto zmiňuji Zemanovce jako potenciální nikoliv jisté budoucí partnery sociální demokracie. Vedle nich tady umím, si umím představit i spolupráci třeba s KDUČSL. Koneckonců lidovci jsou mými koaličními partnery na jižní Moravě už druhé volební období v krajské samosprávě a jsem přesvědčen, že ta koalice funguje velmi dobře. Do sněmovny, ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA co třeba KSČM.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSD... se mohou dostat třeba zelení. Komunisté budou reprezentovat zcela jistě také část levicových voličů, nicméně sociální demokracie má stále platné bohumínské usnesení o tom, že nechceme spolupracovat s KSČM na vládní úrovni z hlediska koaliční spolupráce. Umím si představit jednání s KSČM o ad hoc podpoře jednotlivých zákonů v Poslanecké sněmovně, vůbec fungování sněmovny jako takové, ale za sebe jenom velmi obtížně si umím představit, že by sociální demokraté přivedli KSČM hlavním vchodem do Strakovy akademie. Možná mám málo bujnou fantazii, ale prostě tak to je.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA nebylo by to ale výhodné hlavně pro KSČM takové ad hoc podporování sociální demokracie, kdyby nenesli žádnou vládní zodpovědnost, a přitom by mohli čerpat výhody, které by jistě získávali za svou možnou podporu sociální demokracii?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDDobrá otázka, až tu budete mít Vojtěcha Filipa, tak mu ji položte. Já jsem tady za sociální demokracii a říkám ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTaké se staráte o to, co je pro ni vhodné a výhodné, jak jste řekl.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSD... při té možné plejádě subjektů, se kterými můžeme jednat, tak samozřejmě budeme jednat s těmi, které budou v Poslanecké sněmovně. Za sebe říkám, primárně s těmi, kteří patří k české levici nebo řekněme k levostředovým politickým subjektům a naopak si jen velmi obtížně umím představit vládní spolupráci s ODS, která už je mimochodem v troskách, anebo s TOP 09, protože ta se ukázala jako totálně asociální strana, strana, se kterou by sociální demokracie podle mého názoru v žádném případě, v žádném vládním projektu spolupracovat neměla v budoucím volebním období.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaSe kterou se ale mimochodem už shodla na tom, že mají být předčasné volby.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDA tak to bych řekl, že přece zase člověk nemůže být dogmatický, aby se neshodl úplně na ničem. My musíme umět komunikovat, sedět u jednací stolu. Já si umím představit hypoteticky, prosím, pěkně, já mám pokoru k rozhodnutí voličů a nechci předbíhat. Pokud sociální demokracie ponese vládní odpovědnost za Českou republiku v příštích letech, tak samozřejmě k diskusi o velkých reformních věcech, o záležitostech, které se budou týkat daňové soustavy, rozhýbání ekonomicky, budoucí podoby sociálního, zdravotního systému, tak na rozdíl od těch minulých pravicových vlád, které válcovaly opozici, my se budem snažit s případnou budoucí opozicí demokraticky diskutovat. Nás bude zajímat názor také jiných politických stran na velké změny, typu třeba důchodové reformy.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaUvidíme, jestli ČSSD ty volby vyhraje. A jak vy říkáte, sestaví vládu.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDPřesně tak, ale já vám říkám, že to je o stylu komunikace.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaAno.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDA prostě pravice nás v minulosti válcovala, měli pocit, že mají 118 hlasů a můžou všechno.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaKomunikace nás čeká, ale je to hypotéza. A já se zeptám ...

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDJá vám říkám za socdem, že prostě nebudeme vynechávat ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPane Hašku.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSD... ani TOP 09 z diskuse, ale rozhodně to pro nás není programově ideální partner pro vládní spolupráci.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaDobře, zeptám se na jinou hypotézu, pokud tedy ČSSD vyhraje volby, tak premiérem by měl být Bohuslav Sobotka, je to tak?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDJe to tak. Samozřejmě pan Sobotka je zvoleným předsedou naší strany, na ostravském sjezdu získal silný mandát 85 %, mimo jiné také proto, že jsem ho podpořil a nekandidoval jsem proti němu ani já, ani nikdo jiný. Jsme stranou demokratickou. A když třeba v Poslanecké sněmovně pan prezident včera hovořil o tom, že po volbách pověří sestavením vlády představitele vítězné strany.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPředstavitele, a ne předsedu, není to vzkaz Bohuslavu Sobotkovi? Proč ne?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDNení to žádný vzkaz. Tak, když mě necháte s dovolením domluvit, paní redaktorko, já jsem přeložil ta slova ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJá vás nechám, ale odpovídejte na moje otázky, ano.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDAno, ano, ale tak vy jste ještě žádnou nepoložila, ale já to s dovolením dořeknu i tak.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPane Hašku, je to vzkaz pro Bohuslava Sobotku, nebo ne? A proč by to neměl být ten vzkaz?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDNení, není a pro mě představitelem sociální demokracie na prvním místě je předseda ČSSD, paní redaktorko.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaKdyž mluvíme o té premiérské židli, tedy vy si na ni vůbec nemyslíte? Nebudete v žádném případě premiérem, pokud ČSSD vyhraje volby?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDNo, tak třeba za 10 let ano, ale jestli se ptáte na příští rok, já předpokládám, že předsedou strany bude pan Bohuslav Sobotka, bude naším volebním lídrem a pokud zvítězíme ve volbách, no, tak logicky ten, kdo by měl být premiérem, je pan Sobotka, je to jednoduché.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPosloucháte Dvacet minut Radiožurnálu, pozvání přijal statutární místopředseda ČSSD, poslanec a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Projeví se nějak na vašich kandidátkách určitá tenze v ČSSD, která se projevila poměrně nedávno v názorech Bohuslava Sobotky, které byly jiné než vaše, než tedy o 180 stupňů změnil předseda ČSSD svůj názor, že by třeba na těch kandidátkách byli spíš lidé, kteří jsou loajální vám?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDJá doufám, že na kandidátkách budou lidé loajální sociální demokracii. Já nebudu nikoho nálepkovat, jestli je sobotkovec, haškovec, zemanovec, tejcovec nebo třeba dientsbierovec. My se pokusíme v krajích najít takové kandidáty, kteří osloví voliče a kteří budou dobře reprezentovat náš volební program. A ještě k tomu, co jste nazvala tenzí. My jsme normálně diskutovali. Možná to bylo pro někoho velké překvapení, že sociální demokracie je demokratická strana, že si dovolíme luxus mít více názorů, ale věřte, že až jsme rozhodli, tak všichni měli šanci vědět, že sociální demokracie postupovala konzistentně, jednotně a všichni naši poslanci zvedli včera ruku pro důvěru premiéra Jiřího Rusnoka. Čili z mého pohledu v tomhle není žádný problém a očekávám, že i sestavení kandidátek bude demokratickým procesem primárek a posléze ten nový poslanecký klub sociální demokracie bude jednotně prosazovat náš volební program a naše závazky voličům.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA když jsme u podpory voličů, kterou samozřejmě budete chtít získat, třeba se najdou i takoví a nemusí jich být málo, kteří budou chápat podporu vládě Jiřího Rusnoka, jako malou starost o zájmy sociální demokracie. Jako větší příklon k Pražskému hradu, než o to, kudy se ubírá sociální demokracie. Neobáváte se toho?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDJistě mohou být i tací a já jsem bytostný demokrat, já jejich názor respektuji, nicméně tak, jak my známe ta aktuální čísla, tak více než 65 % občanů České republiky a i voličů sociální demokracie si přálo, abysme podpořili vládu Jiřího Rusnoka a my jsme to ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaNa základě čeho? Průzkumů veřejného mínění?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDAno, na základě průzkumů veřejného mínění, paní redaktorko. My jsme neměli čas navštívit 10 milionů občanů České republiky a ptát se každého, takže máme k dispozici pouze a jenom průzkumy veřejného mínění. Máme také k dispozici výsledky vnitrostranických anket, debatu v členské základně, názory našich sympatizantů, které nám zasílali, dopisy elektronicky, emaily, komunikovali s námi na Facebooku a prostě většinový názor našich členů i voličů byl takový Rusnokův kabinet podpořit. My jsme to udělali v zájmu státu, protože jsme tento zájem upřednostnili před nějakým úzkým pohledem, co by bylo a nebylo výhodné pouze pro sociální demokracii.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA není v okamžiku, kdy se rozpustí Poslanecká sněmovna, spíš otevřený prostor pro posílení SPOZ, pro posílení vlády Jiřího Rusnoka bez funkční dolní komory?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDV žádném případě to tak nevidím, paní redaktorko, a je to jednoduché, rozpustíli se Poslanecká sněmovna, volby tu budou do 60 dnů. Máte pocit, že za 60 dnů dramaticky vzroste podpora SPOZ? Já si to nemyslím. Co může zvládnout Rusnokova vláda za 2 měsíce? Základní ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTak viděli jsme, co vcelku zvládla za pár dnů.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDZákladní udržovací funkce státu, základní udržovací funkce státu. Co zvládla? Odvolala nějaké náměstky, to dělá každá vláda.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTřeba šéfa Českých drah.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDOdvolala šéfa Českých drah. Možná to chtělo lepší komunikaci, já tu nebudu sedět jako její advokát, mně se nelíbilo, že tyto kroky dělala ještě před hlasováním o důvěře, nicméně teď čekám, že ty 2 měsíce bude běžným standardním způsobem pouze spravovat stát, bude to udržovací vláda a rozhodně si nemyslím, že by za 2 měsíce působení kabinetu Jiřího Rusnoka měla nějak násobně vzrůst politická podpora třeba SPOZ.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA jak to víte, že ta vláda se bude chovat tak, jak říkáte?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDJá to předpokládám a koneckonců opakovaně to řekl i premiér Rusnok, prostě bude to vláda, která v pátek podá demisi, bude vládnout z pověření, čili bude spravovat základní funkce státu a bude tak konat do parlamentních voleb, které se podle ústavy uskuteční v případě rozpuštění sněmovny za 2 měsíce. Já nejsem ten, a vy možná ano, nebo někteří lidé ano, kteří se bojí, že za 2 měsíce tady vláda svou prací dramaticky zvrátí politické poměry v zemi, já si to nemyslím.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaNemyslíte si ani, že Miloš Zeman cíleně oslabuje ČSSD, že prostě chce pomoci straně, která za ním stála, když se ucházel o funkci prezidenta?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDSociální demokracie je silná, sebevědomá především jednotná politická strana. Jestli nás chce někdo oslabovat, narazí. Narazí u Bohuslava Sobotky, úplně stejně narazí u Michala Haška, my stojíme ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaI kdyby to byl Miloš Zeman?

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDMy stojíme o komunikaci s každým, včetně pana prezidenta. Jsme rádi, že má Česká republika levicového prezidenta a nechceme s ním válčit, to ale neznamená, že budeme souhlasit se 100 % názorů a postupů hlavy státu. Když se nám něco nebude líbit, tak to budeme demokraticky kritizovat. Stejně tak jsem přesvědčen, že prostě budeme hledat věci, které nás spojují, například na programové bázi, abych uvedl konkrétní příklad, určitě sociální demokracie bude hledat společnou řeč s prezidentem třeba v otázce majetkových přiznání.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPozvání do dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu přijal statutární místopředseda ČSSD, poslanec a taky hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Já děkuji, že jste si udělal čas. Na shledanou.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/, poslanec /ČSSD/, statutární místopředseda ČSSDJá vám také velmi děkuji a přeji všem příjemný večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaOd mikrofonu se loučí Veronika Sedláčková.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ves
Spustit audio