Michal Hašek: Nečekám, že by Miloš Zeman na sjezdu ČSSD mával holí

Otázka, zda bude bývalý hejtman, nyní zastupitel Jihomoravského kraje a právník Michal Hašek kandidovat na sjezdu sociální demokracie na post místopředsedy, je předmětem spekulací. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu Hašek uvedl, že rozhodnutí oznámí v pátek.  Čtyři dny před sjezdem se také sešel s prezidentem Milošem Zemanem. O čem spolu mluvili?

„S panem prezidentem jsem se sešel v roli jeho poradce, nebyl jsem tam jako zástupce sociální demokracie, ani jako delegát sjezdu,“ vysvětluje Michal Hašek v rozhovoru s moderátorkou Marií Bastlovou s tím, že nechce rozhovor s prezidentem komentovat.

Vnitřní spory v ČSSD? „Hraběcí rady přes média mi nepřijdou na místě,“ říká Jan Hamáček

Ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček

Sociální demokracii čeká stranický sjezd. Jediným kandidátem na lídra strany je nynější předseda ČSSD, vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček. „Konec hádek, nové stanovy a plnění volebního programu,“ opakuje Hamáček ve Dvaceti minutách Radiožurnálu svou vizi. Podařilo se straně vyřešit vnitřní spory?

Co ale lze očekávat od vystoupení Miloše Zemana na sociálnědemokratickém sjezdu? Žádné útoky na sociální demokracii se podle Haška konat nebudou.

„Nebyl jsem na Hradě radit ani redigovat prezidentský projev, žádný překvapivý moment v projevu pana prezidenta nečekám. A nečekám ani to, že by na Jana Hamáčka nebo kohokoliv jiného Miloš Zeman pomyslně či jinak zamával holí,“ ubezpečuje.

Moderátorka Marie Bastlová také připomíná, že sociální demokracii dlouhodobě oslabují vnitřní spory a debaty o pozice mezi jednotlivými křídly sociální demokracie.

 „Jsem přesvědčený o tom, že vnitřní pluralita přinášela v letech, které jsou teď bohužel za námi, výsledky mezi 20 a 30 procenty, možná i přes 30 procent. Nebyl problém v tom, že vedle sebe seděli ve vedení lidé zastupující různé názorové proudy,“ zdůrazňuje Hašek.

Připomíná také, že platforma Zachraňme sociální demokracii je diskuzní a názorová, nikoliv mocenská.

Je sociální demokracie schopná se sjednotit? A prospívá ČSSD účast ve vládě?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.